ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΜΑΝΩΛΙΟΣ ……..

Γράφει ο Βασίλης Τσούγκαρης

Μόνο που δεν βάζει τα «ρούχα» αλλιώς.
Σωτήριον έτος 2014, και στη χώρα των πειραμάτων της αφαίμαξης του κοσμάκη από φορομπηχτικά μέτρα, τη χώρα όπου το κάθε γραβατωμένο λαμόγιο πλουτίζει σε βάρος ΟΛΩΝ των αδύναμων, τη χώρα της ΑΝΕΡΓΙΑΣ, της ΦΤΩΧΕΙΑΣ και της ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ μα πάνω απ’ όλα τη χώρα των φανταχτερών «τίτλων» ένα νέο πείραμα έρχεται στον ήδη διαλυμένο χώρο της υγείας.
Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας αλλάζει με «σχέδιο νόμου» (στη χώρα αυτή ακόμα και οι νόμοι σχεδιάζουν) .
Φεύγει λοιπόν (κατά κάποιο τρόπο) ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ, και
.....έρχεται το «Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας»….

Αξίζει να δούμε ΟΛΟ το δημοσίευμα.
«Αθήνα
Βασικές αλλαγές συντελούνται στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, η επεξεργασία του οποίου ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής. Το σχέδιο νόμου αναμένεται να σταλεί τη Δευτέρα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και εν συνεχεία στη Βουλή προς ψήφιση.
Το νομοσχέδιο, που δημοσιεύσει Το Βήμα, προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία νέου φορέα πρωτοβάθμιας περίθαλψης αφαιρώντας ουσιαστικά τον ρόλο παροχής ιατρικών υπηρεσιών από τον ΕΟΠΥΥ. Ο ΕΟΠΥΥ παραμένει ως αγοραστής υπηρεσιών τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.
Ο νέος φορέας με την ονομασία Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) θα θέσει κάτω από την «ομπρέλα» του ότι έχει σχέση με τη δημόσια πρωτοβάθμια περίθαλψη: τις Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ και τα Κέντρα Υγείας. Τα τελευταία «φεύγουν» από το άρμα των δημοσίων νοσοκομείων και υπάγονται μαζί με τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ στις Διοικήσεις Υγειονομικών Υπηρεσιών (ΔΥΠΕ).
Επίσης, τα Κέντρα Υγείας δύνανται, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, να λειτουργούν επτά ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο. Η σχετική απόφαση όμως λαμβάνεται από τον διοικητή κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας.
Επίσης, θεσπίζεται ο οικογενειακός γιατρός: Θα έχει σημαντικό ρόλο στο σύστημα, αφού μαζί με τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας και των πολυϊατρείων θα λειτουργούν ως φίλτρο των προσερχόμενων περιστατικών ώστε να μη συνωστίζονται άπαντες στα νοσοκομεία. Στα τρία αυτά σημεία θα αξιολογούνται τα περιστατικά που χρήζουν ανάγκη περίθαλψης σε νοσοκομείο. Ως οικογενειακοί γιατροί μπορούν να εργαστούν όσοι έχουν είναι γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι.
Να σημειωθεί ότι κάθε ασφαλισμένος μπορεί να αλλάξει οικογενειακό γιατρό μία φορά το έτος.
Ένα μήνα σε διαθεσιμότητα
Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, μόνιμοι και αορίστου χρόνου, που θα αποφασίσουν να εργαστούν στο ΠΕΔΥ είναι υποχρεωμένοι να κλείσουν τα ιατρεία τους, καθώς θα έχουν πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Εν ολίγοις, εξισώνονται ως προς αυτό με τους συναδέλφους τους του ΕΣΥ.
Έως ότου όμως, μεταφερθούν στις νέες θέσεις, τόσο οι γιατροί όσο και οι λοιποί εργαζόμενοι, τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας για έναν μήνα. Το διάστημα αυτό θα λαμβάνουν τα τρία τέταρτα των αποδοχών τους.
Ευνοϊκότερη μεταχείριση, δηλαδή θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας για 15 μέρες, θα έχουν συνάδελφοί τους που ανήκουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες (πολύτεκνοι, όσοι έχουν ποσοστό αναπηρία 67% και άνω, όσοι έχουν σύζυγο ή τέκνο με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%, όσοι έχουν σύζυγο ο οποίος επίσης τίθεται σε καθεστώς διαθεσιμότητας κτλ.). Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι μεταφέρονται έπειτα από αίτησή τους σε οργανικές θέσεις που συστήνονται στις ΔΥΠΕ.
Μέσα σε οκτώ μήνες από την ολοκλήρωση της μετάταξης των εργαζομένων οι γιατροί αξιολογούνται και κατατάσσονται αυτοδικαίως σε θέσεις κλάδου ιατρών ΕΣΥ, του ΠΕΔΥ.
Επίσης, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι συμβάσεις γιατρών και οδοντιάτρων που δεν είναι μόνιμοι ή αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) και υπογράφηκαν οποτεδήποτε στο παρελθόν παύουν να ισχύουν.
Σημειώνεται, ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία κινητικότητας του προσωπικού του ΕΟΠΥΥ προς τις ΔΥΠΕ, οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης θα παρέχονται στους ασφαλισμένους του Οργανισμού από τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, τα Κέντρα Υγείας και τους συμβεβλημένους γιατρούς.»
Σε αυτόν τον σύνδεσμο μπορείτε να δείτε ΟΛΟ το σχέδιο νόμου http://news.in.gr/files/1/2014/01/10/nomosxedio.pdf.
Αλήθεια, ΤΙ γίνεται με τα ΧΡΕΗ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ;
ΤΙ γίνεται με τους «ασφαλισμένους» που ΔΕΝ μπορούν πλέον να κάνουν εξετάσεις σε συμβεβλημένα κέντρα;
ΠΟΣΟ, και ΠΟΙΟΙ μελέτησαν κατά πόσο είναι εφικτή η ΑΜΕΣΗ αλλαγή και εφαρμογή όλων αυτών που σχεδίασαν;
Τι νέες ταλαιπωρίες περιμένουν τον κοσμάκη;
Το νέο «σχέδιο» έρχεται τη στιγμή που ΟΛΗ η υγεία είναι ΔΙΑΛΥΜΕΝΗ, που την κόντρα γιατρών και κυβέρνησης την πληρώνουν οι ασθενείς.
Μέχρι πότε θα γίνεται αυτό;
Μέχρι πότε θα «σχεδιάζουν» και θα πειραματίζονται πάνω στις πλάτες μας παίζοντας με το ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟ ΑΓΑΘΟ, την ΥΓΕΙΑ;

Βασίλης Τσούγκαρης
tsougarisgnomi@gmail.com
Keywords
Τυχαία Θέματα