Αλλεπάλληλες κρίσεις στο Twitter έφερε η εξαγορά από τον Μασκ

H αξία της εταιρείας έχει ήδη μειωθεί κατά 50%, στα 20 δισ. δολάρια

Σε μόνιμη κρίση βρίσκεται το τελευταίο διάστημα το Twitter από τότε που περιήλθε στον έλεγχο του δισεκατομμυριούχου Ελον Μασκ. Oι μαζικές απολύσεις, οι αποχωρήσεις των διαφημιστικών πελατών, καθώς και οι διαμάχες με τα μέσα ενημέρωσης, δείχνουν πως η αγορά του Twitter έναντι 44 δισ. δολ.

από τον Μασκ εξελίχθηκε σε μια όχι τόσο καλή επένδυση. Σε email που έστειλε στους εργαζομένους, με το οποίο ανακοίνωνε το νέο πρόγραμμα επιβράβευσής τους με μετοχές, ο Ελον Μασκ παραδέχθηκε πως η διάσημη πλατφόρμα αξίζει 20 δισ. δολ. Πλέον δηλαδή η αξία της έχει μειωθεί σημαντικά από τα 44 δισ. δολ. που πλήρωσε για να την αποκτήσει τον περασμένο Οκτώβριο. Στο ίδιο email, σύμφωνα με τους New York Times, κάνει λόγο για ριζικές αλλαγές, όπως μείωση του κόστους και μαζικές απολύσεις, τις οποίες κρίνει απαραίτητες για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της δημοφιλούς πλατφόρμας.

Μάλιστα, παρά τη μείωση της αξίας της, στο συγκεκριμένο email προς τους εργαζομένους ο ίδιος υποστήριξε πως το Twitter θα μπορούσε κάποια μέρα να φθάσει σε αξία τα 250 δισ. δολ. Ωστόσο, όπως σχολιάζει ρεπορτάζ που δημοσίευσε η Deutsche Welle, μέχρι στιγμής η πρόθεση να μετατραπεί η υπηρεσία σε μια σούπερ εφαρμογή, όπως είναι για παράδειγμα το WeChat στην Κίνα, έχει μείνει στα χαρτιά. Στο μεταξύ, μετά την αποχώρηση από το χρηματιστήριο, το Twitter δεν υποχρεούται πλέον να δημοσιοποιεί τα οικονομικά στοιχεία του.

Ο Ελον Μασκ ισχυρίστηκε αρχικά ότι τα διαφημιστικά έσοδα είχαν μειωθεί κατά περιόδους στο μισό. Τελικά όμως δήλωσε πως οι απώλειες ήταν μικρές, ποντάροντας στην αύξηση των εσόδων από την εισαγωγή των συνδρομών. Την Παρασκευή, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, το Twitter ενημέρωσε τους διαφημιζόμενους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι θα πρέπει να πληρώσουν συνδρομή για να εμφανίζεται το γνωστό εικονίδιο με το «τικ», προκειμένου να συνεχίσουν να προβάλλουν διαφημίσεις.

Η αφαίρεση όμως των μπλε εικονιδίων, που άλλοτε αποδείκνυαν τη γνησιότητα ενός λογαριασμού, αποτελεί μια μεγάλη ανατροπή, με αβέβαιες ακόμη συνέπειες για την αξιοπιστία της πλατφόρμας. Τα νέα, παρόμοια εικονίδια εμφανίζονται σε προφίλ χρηστών που πληρώνουν συνδρομή ύψους 9,52 ευρώ, ενώ η επαλήθευση πλέον δεν είναι πραγματική, με μοναδική προϋπόθεση την επιβεβαίωση ενός αριθμού τηλεφώνου.

Πολλές διασημότητες αρνούνται να πληρώσουν για κάτι τέτοιο και, ως εκ τούτου, τα εικονίδιά τους αφαιρέθηκαν. Ωστόσο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση των χρηστών και να ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία ψεύτικων λογαριασμών. Μάλιστα, ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter, σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύει η DW, πλήρωσε, για άγνωστους λόγους, από την τσέπη του τη συνδρομή του διάσημου μπασκετμπολίστα Λεμπρόν Τζέιμς, του συγγραφέα Στίβεν Κινγκ και του ηθοποιού Γουίλιαμ Σάτνερ.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το Twitter οφείλει να τηρεί το νομικό πλαίσιο, ωστόσο η εταιρεία έχει μπει ήδη στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, η υπηρεσία καλείται να λογοδοτήσει στον εποπτικό φορέα προστασίας των καταναλωτών FTC, έπειτα από σειρά παραβιάσεων.

πηγή kathimerini.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα