Ανασχηματισμός με συνταγή… «λίγο απ΄ όλα»

Λίγο η κυβέρνηση, λίγο τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, λίγο η ανάγκη αντιστροφής του κλίματος μετά τη μεγάλη εθνική τραγωδία στο Μάτι, ο πήχης του ανασχηματισμού είχε ανέβει πολύ ψηλά.
Οι πρώτες πληροφορίες ήθελαν τον πρωθυπουργό να προβαίνει σε μια σαρωτική ανανέωση του κυβερνητικού σχήματος, η οποία θα σηματοδοτούσε τη νέα..., μεταμνημονιακή εποχή και θα «σάλπιζε» την πολιτική και επικοινωνιακή αντεπίθεση, ενόψει εκλογών.
Φαίνεται, όμως, ότι άλλο οι προθέσεις
κι άλλο οι δυνατότητες. Αν και στο νέο σχήμα υπάρχουν δεκατρία νέα πρόσωπα και αρκετές ανακατατάξεις, η αίσθηση που έμεινε είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας κοίταξε στον πάγκο του αλλά… αλλαγές που θα κάνουν τη διαφορά δεν είχε.Ορισμένες σκέψεις σχετικά με τον ανασχηματισμόΗ πρώτη μεταμνημονιακή κυβέρνηση έχει στις τάξεις της πολιτικούς από όλα σχεδόν (πλην ΛΑΟΣ) τα κόμματα που έχουν ψηφίσει Μνημόνιο. Αυτό αποδεικνύει ότι αφενός άλλο το μετα-μνημόνιο και άλλο το αντι-μνημόνιο και αφετέρου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα που επέλεξε να υπογράψει τη συμφωνία του 2015, «έκοψε» κάθε δεσμό με το πολιτικό και κοινωνικό αντι-μνημονιακό μπλοκ, όπως αυτό εκφράστηκε, σε μεγάλο βαθμό, στο δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει το παλιό σύνθημα «ή εμείς ή αυτοί». Μόνο που αυτή τη φορά δεν έχει τα ίδια πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Το 2012 όταν το «ή εμείς η αυτοί» χρησιμοποιήθηκε ως προεκλογικό σύνθημα, σηματοδοτούσε την μάχη του ΣΥΡΙΖΑ κατά της μνημονιακής λιτότητας, των πολιτικών που επιβάλλονταν από τους δανειστές και των εκφραστών τους στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Ήταν η ελληνική εκδοχή του «είμαστε το 99%» που χρησιμοποιήθηκε από το κίνημα Occupy Wall Street. Η σημερινή εκδοχή του αφορά μία αντίθεση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία, που εντάσσεται σε ένα νέο διπολισμό του πολιτικού συστήματος στον οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να αποδώσει χαρακτηριστικά μάχης ανάμεσα σε πρόοδο και συντήρηση.
Ο Πρωθυπουργός επέλεξε να συνεχίσει την πολιτική των ανοιγμάτων στην Κεντροαριστερά αλλά και σε πρόσωπα της Δεξιάς που διαφοροποιούνται από την επίσημη γραμμή δεξιάς παράταξης. Δεν πρόκειται για κάποιον πολιτικό νεωτερισμό ούτε και για κάτι που η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ κάνει μόνο ως κυβέρνηση. Αυτού του είδους οι επιλογές γίνονταν και πριν τον Γενάρη του 2015 (Θ. Τζάκρη, Ρ. Μακρή κλπ) αλλά και αργότερα. Η λογική των μεταγραφών πολιτικών προσώπων, όμως, σπανίως αποδίδουν εκλογικά και σχεδόν πάντα – σε αντίθεση με τις ποδοσφαιρικές μεταγραφές – δυσαρεστούν τους οπαδούς.
Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να διατηρήσει στις θέσεις τους υπουργούς οι οποίοι θεωρούνται επιτυχημένοι και να επιβραβεύσει με αναβάθμιση πρόσωπα που αντεπεξήλθαν σε δύσκολες αποστολές. Ως εκ τούτου, Κοτζιάς, Τσακαλώτος, Παππάς, Βίτσας, Τζανακόπουλος, Αχτσιόγλου, Ξανθός, Σταθάκης, Σπίρτζης συνεχίζουν ενώ Χαρίτσης και Καλογήρου αναβαθμίστηκαν, αναλαμβάνοντας ρόλους με μεγάλες απαιτήσεις. Τη δική του σημασία έχει το γεγονός ότι σε υπουργεία τα οποία θεωρούνται σημαντικά για το κυβερνητικό έργο της επόμενης περιόδου βρίσκονται πρόσωπα της απόλυτης εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού. Στο επόμενο διάστημα πρέπει να αναμένουμε ανάδειξη του έργου υπουργείων όπως του Εργασίας, του Υγείας και του Υποδομών και ιδιαίτερη προσοχή στα μέτωπα που θα ανοίξουν στο Δικαιοσύνης και στο Εσωτερικών.
Ο ανασχηματισμός πρέπει να αναλύεται παράλληλα και με τις αλλαγές στον κομματικό μηχανισμό. Η ανάληψη της θέσης του Γραμματέα από τον Πάνο Σκουρλέτη θεωρήθηκε νίκη της αριστερής πτέρυγας του κόμματος. Από την άλλη οι χθεσινές ανακοινώσεις είχαν περισσότερο «άρωμα» κέντρου. Παλιά και δοκιμασμένη συνταγή που, όμως, μακροπρόθεσμα είχε καταστροφικά αποτελέσματα.
Τέλος, ο ανασχηματισμός έγινε και με το βλέμμα στις Πρέσπες. Είναι πολύ πιθανόν οι χθεσινές αλλαγές να μην και οι τελευταίες. Αν η Συνθήκη των Πρεσπών περάσει στο δημοψήφισμα στις 30 Σεπτεμβρίου, στην πΓΔΜ, η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από την ελληνική Βουλή. Αυτό υπολογίζεται ότι θα γίνει στις αρχές του 2019. Η κυβέρνηση έβαλε χθες στο σακούλι άλλη μία ψήφο, αυτήν της κ. Παπακώστα. Επιπλέον, σε περίπτωση αποχώρησης των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση έχει, μέσω των προσώπων της κεντροαριστεράς, ανοίξει ο δρόμος για μεγαλύτερες διευρύνσεις που πιθανώς να χρειαστούν για το διάστημα μέχρι τις εκλογές.
Keywords
Τυχαία Θέματα