Ανησυχητικό το πρώτο δείγμα «συμβίωσης» νέας κυβέρνησης και ακροδεξιάς...


Η συντηρητική στροφή της κοινωνίας αποτυπώθηκε με τον χειρότερο τρόπο στις κάλπες της Κυριακής, ενώ και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά το κεντρώο και μεταρρυθμιστικό προσωπείο του, έδειξε με τις υπουργικές επιλογές του να προκρίνει και την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του.


Πρώτος και καλύτερος ο Μάκης Βορίδης, ο... οποίος αναβαθμίζεται σε έναν από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους μέσα στο Μαξίμου, καθώς εκτός από τον ρόλο της ενδοκυβερνητικής επικοινωνίας, καλείται να εκπροσωπήσει και τον ίδιο τον πρωθυπουργό εντός του κοινοβουλίου όταν ο Κ. Μητσοτάκης θα κωλύεται να
παραβρεθεί.
Ένας από τους πιο επιφανείς εκπροσώπους της ακροδεξιάς πτέρυγας δηλαδή καλείται να «αναμετρηθεί» με τους εθνικιστές της Ελληνικής Λύσης, τους φονταμεναλιστές της «Νίκης» και τους εκλεκτούς του ναζί Ηλία Κασιδιάρη, τους περιβόητους «Σπαρτιάτες».
Αξιολογούμε...
Τα πρώτα δείγματα, όμως, ήδη πριν καν η νέα κυβέρνηση πιάσει δουλειά μάλλον επιβεβαιώνουν την διάθεση «κατευνασμού» των ακραίων εντός και εκτός Κοινοβουλίου.
Ο ίδιος ο Μάκης Βορίδης, εξάλλου, απέφυγε σήμερα να πάρει θέση για τις σχέσεις του πρώην υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής με τους «Σπαρτιάτες», δηλώνοντας σε μπλαζέ τόνο ότι «όλα αυτά έχουν υποπέσει στην αντίληψή μας και είναι προς αξιολόγηση»
Και σε επόμενο ερώτημα για τις απόψεις συνταγματολόγων, που βλέπουν περιθώρια να κινηθούν διαδικασίες κατά του συγκεκριμένου κόμματος, δήλωσε: «Δεν είναι κάτι στο οποίο θα υπεισέλθω στην παρούσα φάση [...] είναι μια συζήτηση, καταλαβαίνω τον προβληματισμό, είναι κάτι το οποίο στην παρούσα φάση δεν θα ήθελα να πω κάτι περισσότερο [...] τον ακούω τον προβληματισμό, είναι κάτι που λαμβάνεται υπ' όψιν».
Ο Μάκης Βορίδης, προφανώς, δεν είδε λάθη στις ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι σε νομικό επίπεδο «δεν υπήρξε καμία αδυναμία, αντιθέτως εξαντλήθηκε κάθε δυνατότητα που είχε το ελληνικό Κοινοβούλιο να παρέμβει σε αυτή τη διαδικασία [...] έγινε ένας εξαντλητικός διάλογος για τις νομικές δυνατότητες που υπήρχαν. Από πλευράς διατάξεων οι νομικές διατυπώσεις και νομικές προβλέψεις εξάντλησαν κάθε συνταγματική δυνατότητα. Και, όπως είχα προβλέψει, κρίθηκαν συνταγματικές. Η διάταξη αυτή, η οποία στόχευε στο να μην επιτρέψει σε καταδικασμένους για εγκληματική οργάνωση (σσ να συμμετάσχουν στις εκλογές), όχι (σσ να τους κρίνει) ανάλογα με το ιδεολογικό, προγραμματικό περιεχόμενο [...] Ο Κασιδιάρης δεν έχει συμμετάσχει στις εκλογές, η διάταξη έχει δουλέψει», επεσήμανε κλείνοντας.
Ελπίζουμε, πάντως, η ατάκα του μεγαλόκαρδου και... συναινετικού Μάκη Βορίδη ότι «αν υπάρχουν ενδιαφέρουσες σκέψεις και προτάσεις που προέρχονται από την πλευρά της αντιπολίτευσης, γιατί να μην τις αγκαλιάσουμε;» να μην αναφέρεται σε κόμματα όπως η «Νίκη» και οι «Σπαρτιάτες».
Να γνωριστούμε πρώτα...
Δεν άργησε, όμως, να έρθει κι ακόμη ένα «χτύπημα» αυτή τη φορά από τον νέο υπουργό Πολιτικής Προστασίας να σφυρίζει αδιάφορα σχετικά με τα «ευχαριστώ» προς τον Κασιδιάρη από τον πρόεδρο των «Σπαρτιατών» και να μας προτρέπει να τους δώσουμε μια ευκαιρία μιας και δεν τους γνωρίζουμε όλους.
Ο Βασίλης Κικίλιας είπε σχετικά «εγώ δεν θα έβαζα ακριβώς στην ίδια μοίρα όλους πριν τους δούμε κιόλας. Γιατί, προσέξτε, τους πιο πολλούς δεν τους γνωρίζουμε… .να καταλάβει ο κόσμος και η κοινωνία τι είναι ο καθένας από αυτούς. Μπορούν να αρθρώσουν πολιτικό λόγο; Υπάρχει αξιακός κώδικας; Δεν υπάρχει; Υποδύονται κάτι το οποίο δεν είναι; Είναι σημαντικό γιατί είναι και παιδευτικό, δίνεται η δυνατότητα στον κόσμο να καταλάβει τι ακριβώς έχει γίνει».
Και η θεωρία του «αγέννητου παιδιού»
Σήμερα, ωστόσο, επανήλθαν στη δημοσιότητα και δηλώσεις της νέας υφυπουργού Υποδομών, Χριστίνας Αλεξοπούλου, όταν ως βουλευτής είχε διατυπώσει που απομακρύνονται αρκετά από την αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος μιλώντας για το αγέννητο παιδί ως «άνθρωπο, εικόνα Θεού εξ άκρας συλλήψεως».
«Η προστασία του αγέννητου παιδιού, συνιστά κορυφαίο ζήτημα ηθικής και αποτελεί θεμελιώδη παράγοντα στην αντιμετώπιση του δημογραφικού. Διότι ''το αγέννητο παιδί είναι άνθρωπος, εικόνα Θεού, εξ άκρας συλλήψεως''» είχε γράψει χαρακτηριστικά στο Twitter με αφορμή την καθιέρωση από την Ιερά Σύνοδο της «Ημέρας Αγέννητου Παιδιού».
Το θέμα σχολίασε σήμερα και ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας:
Όταν ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι θα φτιάξει «κυβέρνηση ενός κόμματος, αλλά όχι ενός χρώματος», δεν φανταζόμασταν ότι στις «αποχρώσεις» θα περιλαμβάνονται και θέσεις της «Νίκης».
Η κ. Χριστίνα Αλεξοπούλου, νέα υφυπουργός υποδομών, έχει τοποθετηθεί στο παρελθόν κατά της άμβλωσης και της αυτοδιάθεσης του γυναικείου σώματος μιλώντας για τη θεωρία του «αγέννητου παιδιού».
Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει μια σαφή απάντηση για αυτή την επιλογή του. Όπως φαίνεται, στη «Δεξιά του Κυρίου» τα αυτονόητα δικαιώματα των γυναικών δεν έχουν θέση.
►Πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει αύριο (Τετάρτη) στις 11:00 σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στις 17:00 ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Keywords
Τυχαία Θέματα