Ανώμαλη προσγείωση στο πεδίο της ακρίβειας...


Θορυβημένοι είναι οι ένοικοι του Μαξίμου από τα νέα δημοσκοπικά καμπανάκια, καθώς καταγράφεται η εξάπλωση της λαϊκής δυσαρέσκειας από το κύμα της ακρίβειας. Στο... γαλάζιο τραπέζι βρίσκεται το γεγονός ότι το 81,6% των πολιτών (Marc) θεωρούν ως μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας την άνοδο του κόστους ζωής.

Παράλληλα, στον κυβερνητικό φακό έχει τεθεί το τρίπτυχο οικονομία-ενεργειακή κρίση-ανεργία που μονοπωλεί τον προβληματισμό των ερωτηθέντων στην πρόσφατη έρευνα της Metron Analysis. Κομματικοί παράγοντες δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για πιθανή υποχώρηση της «δημοσκοπικής ευφορίας» μόλις κοπάσει ο απόηχος του ταξιδιού Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Η οικονομία θα τεθεί στο επίκεντρο του Υπουργικού Συμβουλίου, που συνεδριάζει στις 11 το πρωί.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρωθυπουργός είπε, στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι η προσοχή της κυβέρνησης είναι στραμμένη στα ζητήματα που αφορούν την εγχώρια πολιτική πραγματικότητα και στα ζητήματα της ακρίβειας. Επέμεινε δε στον ισχυρισμό πως η έκρηξη των λογαριασμών στην ενέργεια είναι αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, προσπερνώντας το γεγονός ότι η ακρίβεια άρχισε να πολιορκεί τα εισοδήματα από τον περασμένο Ιούλιο.
Χαμηλά ο πήχης για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Επανέλαβε ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε την κοινωνία, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απροστάτευτες απέναντι σε ένα κύμα αυξήσεων» όσον αφορά τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, σε αντιδιαστολή με τις προχθεσινές δηλώσεις του Χρήστου Σταϊκούρα περί έλλειψης δημοσιονομικών περιθωρίων. Εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαίωσε τις χαμηλές προσδοκίες ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (30-31 Μαΐου). «Το τι θα γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα το συναποφασίσουμε στο επόμενο, ενδεχομένως και στο μεθεπόμενο, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» είπε χαρακτηριστικά και ενώ η κυβέρνηση στοχεύει σε μια ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση έναντι των ανατιμήσεων.
Ο Κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ένα συνολικό σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας που παραπέμπει στην έννοια της ατομικής ευθύνης. Με μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μας μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, να γλιτώσουμε χρήματα, να διευκολύνουμε την προσπάθεια της χώρας να μειώσει συνολικά το ενεργειακό της αποτύπωμα. Ερωτήματα εγείρει, εντούτοις, η επιλογή του πρωθυπουργού να προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας και όχι στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου εξελισσόταν η συζήτηση για τον νέο κλιματικό νόμο.
Σακελλαροπούλου: Έρχεται η «τέλεια καταιγίδα»
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικαλέστηκε μια πρόσφατη έκθεσή του ΟΗΕ για την τριπλή κρίση από τον πόλεμο στην Ουκρανία: κρίση στον εφοδιασμό με τρόφιμα του πλανήτη, κρίση στην ενέργεια και κρίση στις χρηματοοικονομικές αγορές όλου του κόσμου. Η Κ. Σακελλαροπούλου έκανε λόγο για «τέλεια καταιγίδα» που θέτει σε κίνδυνο τις οικονομίες των αναπτυσσόμενων χωρών και συμπλήρωσε ότι «η λήψη μέτρων κατά της ακρίβειας είναι ευθύνη και της Ε.Ε.».
Έλεγχος Διαδικτύου για... αντικειμενική ενημέρωση
Επιβεβαίωσε τις προθέσεις της Ν.Δ. να ελέγξει τον διαδικτυακό διάλογο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά τη σχετική πρωθυπουργική προαναγγελία από το Νταβός. Ισχυρίστηκε μάλιστα πως η σχετική συζήτηση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά γίνεται και σε άλλες χώρες. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι, όπως υποστήριξε, για το συγκριμένο ζήτημα ενημερώθηκε και η επίτροπος Βιέρα Γιούροβα «και έτυχε της απολύτου κατανόησης». Ο Γιάννης Οικονόμου τοποθέτησε το περίβλημα της κυβερνητικής αγωνίας και προτεραιότητας στις επικείμενες παρεμβάσεις μιλώντας για την ανάγκη «ενίσχυσης και αναβάθμισης της ποιότητας, της αντικειμενικότητας, της ενημέρωσης και στα social media, και παντού». Υποστήριξε μάλιστα πως αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά τους ανθρώπους που εργάζονται στον Τύπο αλλά και τους πολίτες που οφείλουν να έχουν ποιοτική και αντικειμενική ενημέρωση και από αυτό το κομμάτι (σ.σ.: των κοινωνικών δικτύων).
Υπενθυμίζεται ότι προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε συνεργασία με μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας για να ελέγξει τον διάλογο στη διαδικτυακή σφαίρα στο όνομα της καταπολέμησης της τοξικότητας.
Τέλος, ο Γ. Οικονόμου, έπειτα από ερώτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για τα λογισμικά παρακολούθησης και τις γνωστές καταγγελίες του Θ. Κουκάκη, είπε ότι στη συνάντησή του με την επίτροπο «δεν τέθηκε κανένα ζήτημα παρακολουθήσεων»...
Γιάννης Αγουρίδης
Η ΑΥΓΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα