Ανθρωπιστική καταστροφή: Το Αζερμπαϊτζάν κόβει το φυσικό αέριο στην Αρμενία και παραβιάζει τα σύνορά της


Η Αρμενία κατηγόρησε επίσης το Αζερμπαϊτζάν για διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στο Αρτσάχ εν μέσω ακραίων χειμερινών καιρικών συνθηκών στην περιοχή

Οι γείτονες του Νότιου Καυκάσου, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, παραμένουν σε κατάσταση πολέμου από το 1994 για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ένα έδαφος που και τα δύο έθνη θεωρούν ιστορική και πολιτιστική σημασία. Ένας πλήρης πόλεμος για το έδαφος έλαβε χώρα μεταξύ των δύο χωρών το 1988-94, στο τέλος του οποίου η Αρμενία είχε τον έλεγχο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, καθώς και επτά εδάφη που γειτνιάζουν με την επίμαχη περιοχή. Η διεθνής κοινότητα αναγνώριζε πάντα το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ως de jure στο Αζερμπαϊτζάν....

Μετά από δύο δεκαετίες περιοδικών αψιμαχιών που δεν είδαν σημαντική αλλαγή στη στάσιμη σύγκρουση, το Αζερμπαϊτζάν στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2020, ξεκίνησε μια άνευ προηγουμένου επίθεση για να ανακτήσει τον έλεγχο των παρακείμενων εδαφών και τμημάτων του ίδιου του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η απροκάλυπτη υποστήριξη της γειτονικής Τουρκίας προς το Αζερμπαϊτζάν, ενθάρρυνε το Αζερμπαϊτζάν να πιέσει για να κάνει σημαντικές στρατιωτικές προόδους που προηγουμένως δεν θα είχε ξεκινήσει. Μέχρι τη στιγμή που η Ρωσία μεσολάβησε για κατάπαυση του πυρός, το Αζερμπαϊτζάν είχε ξανασχεδιάσει τον χάρτη, εξασφαλίζοντας τον έλεγχο πολλών από τις παρακείμενες περιοχές καθώς και τη στρατηγική πόλη Shusha στο ίδιο το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η Αρμενία, στρατιωτικά συντετριμμένη και εξαντλημένη, αναγκάστηκε να δεχτεί αυτές τις εδαφικές απώλειες και να συμφωνήσει να παραδώσει τα τρία εναπομείναντα γειτονικά εδάφη, υπό τον έλεγχό της στο Αζερμπαϊτζάν μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου.

pentapostagma.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα