Αντιδράσεις και επικρίσεις για την απόσυρση της Μόσχας...


...από τη συμφωνία για τα σιτηρά...

Αγωνία για τις συνέπειες της απόφασης της Ρωσίας να αποσυρθεί από την Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για την εξαγωγή σιτηρών από την εμπόλεμη Ουκρανία, εκφράζουν Ε.Ε. και ΗΠΑ, που κατηγορούν τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τα σιτηρά ως μέσο εκβιασμού. Η Ρωσία... από την πλευράς της υποστηρίζει ότι η απόφαση αυτή ελήφθη διότι πλοία του ρωσικού στόλου και εγκαταστάσεις στη Σεβαστούπολη δέχθηκαν τρομοκρατική επίθεση και πλέον
δεν μπορεί να «εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτικών πλοίων που πλέουν» στο πλαίσιο της συμφωνίας.
Η απόφαση αυτή δείχνει πιθανώς μια νέα τροπή του πολέμου, άγνωστο που μπορεί να οδηγήσει, ενώ η αυξάνεται η αγωνία για επιδείνωση της επισιτιστικής κρίσης, ειδικά για τις φτωχές χώρες, αυξάνοντας τις τιμές των τροφίμων, των ζωοτροφών και των λιπασμάτων.
Η Μόσχα έχει ήδη ενημερώσει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για την απόφασή της και σύμφωνα με το πρακτορείο Novosti στην επιστολή της αναφέρει ότι «στο φόντο της επίθεσης από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, η Ρωσία δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτικών πλοίων που πλέουν στο πλαίσιο [...] των προαναφερόμενων πρωτοβουλιών. Έτσι, από σήμερα, η ρωσική πλευρά αναστέλλει την πρωτοβουλία για αορίστου χρόνου».

Αν και η Ρωσία αναφέρει ότι μπόρεσε να αποκρούσει την «τρομοκρατική», όπως τη χαρακτηρίζει, επίθεση στην Κριμαία, ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπέζνια, είπε ότι τα πλοία και οι υποδομές που δέχτηκαν επίθεση στη Σεβαστούπολη, βρίσκονταν πάνω στη διαδρομή που ακολουθούν τα πλοία που μεταφέρουν την ανθρωπιστική βοήθεια και την εξαγωγή γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία. Υποστήριξε δε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε υπό την κάλυψη αυτών των διαδρόμων ασφαλείας που έχουν καθοριστεί για την υλοποίηση της λεγόμενης πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας.
Ζελένσκι: Απαιτείται ισχυρή διεθνής απάντηση
Η αναστολή συμμετοχής της Ρωσίας στη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα απαιτεί μια ισχυρή διεθνή απάντηση από τα Ηνωμένα Έθνη και την G-20, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιχειρεί να δημιουργήσει έναν τεχνητό λιμό στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία.
Νωρίτερα, σχολιάζοντας την απόφαση της Μόσχας, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί ένα «ψευδές πρόσχημα» για να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία εξαγωγής προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας.
«Καλώ όλα τα κράτη να απαιτήσουν από τη Ρωσία να σταματήσει τα παιχνίδια πρόκλησης πείνας και να δεσμευτεί εκ νέου στις υποχρεώσεις της», έγραψε ο Ντμίτρο Κουλέμπα στο Twitter.
Ο επιτελάρχης του Ουκρανού προέδρου, Αντρέι Γερμάκ απέκλεισε πλέον τη σύναψη οποιαδήποτε συμφωνίας με τη Ρωσία για όσο συνεχίζεται ο πόλεμος, τονίζοντας ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει μια παύση των εχθροπραξιών για να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις της και να συγκεντρώσει πόρους.
«Για τη Ρωσία, αυτός είναι ένας πόλεμος καταστροφής - για εμάς, αυτός είναι ένας πόλεμος επιβίωσης. Και όσο προσπαθούν να μας εξαλείψουν ως κράτος και ως έθνος, οποιεσδήποτε συμφωνίες με τη Ρωσία θα είναι καταδικασμένες», έγραψε στο Twitter.
Ουάσινγκτον: Η Μόσχα χρησιμοποιεί τα «τρόφιμα ως όπλο»
Την αναστολή συμμετοχής της Ρωσίας στη συμφωνία για τις εξαγωγές καταδίκασαν οι ΗΠΑ, με την εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Έντριεν Γουότσον, να υποστηρίζει ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί τα «τρόφιμα ως όπλο».
«Η Ρωσία προσπαθεί για ακόμη μια φορά να χρησιμοποιήσει τον πόλεμο που ξεκίνησε ως πρόσχημα για να χρησιμοποιήσει τα τρόφιμα ως όπλο, επηρεάζοντας άμεσα χώρες που έχουν ανάγκη καθώς και τις τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο, και επιδεινώνει ήδη σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις και την επισιτιστική ανασφάλεια», επισήμανε.
Ε.Ε.: Να αποφεύγονται οι μονομερείς ενέργειες
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει τις προσπάθειες υπό την ηγεσία του ΟΗΕ να κρατηθεί ζωντανή η συμφωνία εξαγωγής αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας.
Η Ναμπίλα Μασράλι, εκπρόσωπος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε:
«Τονίζουμε ότι όλα τα μέρη πρέπει να απέχουν από οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια που θα θέσει σε κίνδυνο την Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, που είναι μια κρίσιμη ανθρωπιστική προσπάθεια που έχει σαφώς θετικό αντίκτυπο στην πρόσβαση σε τρόφιμα για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».
Keywords
Τυχαία Θέματα
Αντιδράσεις, Μόσχας,antidraseis, moschas