Αντίποινα ελέω υπόθεσης Σκριπάλ: Απέλαση 13 Ουκρανών διπλωματών από την Ρωσία

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντίτρι Πεσκόφ ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε τα μέτρα αντιποίνων με τα μέλη του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Ρωσία άρχισε σήμερα να εφαρμόζει μέτρα αντιποίνων σε βάρος των ευρωπαϊκών χωρών που αποφάσισαν την περασμένη εβδομάδα να απελάσουν ρώσους διπλωμάτες στο πλαίσιο της υπόθεσης Σκριπάλ και αυτό το κύμα των διασταυρούμενων απελάσεων διπλωματών είναι το μεγαλύτερο που έχει υπάρξει στην Ιστορία...

Οι πρέσβεις πολυάριθμων χωρών της
ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Πολωνία, κλήθηκαν στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών όπου ενημερώθηκαν για τα μέτρα που ελήφθησαν και τους αφορούν.

Στα αξιοσημείωτα, η απέλαση 13 Ουκρανών διπλωματών, τους οποίους η Μόσχα σχετίζει με την υπόθεση της δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, στο Σάλσμπερι της Βρετανίας. Η Μόσχα αφήνει να εννοηθεί ότι η συγκεκριμένη υπόθεση ήταν προβοκάτσια, αλλά δεν διευκρινίζει αν οι Ουκρανοί είχαν άμεση συνεργασία με τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς, τους οποίους το Κρεμλίνο κατηγόρησε ευθέως πριν από λίγα 24ωρα ότι κρύβονται πίσω από τη σκοτεινή αυτή υπόθεση.

Η πρέσβης της Ολλανδίας Ρενέ Γιόνες-Μπος ήταν η πρώτη που ανακοίνωσε, εξερχόμενη από την έδρα της ρωσικής διπλωματίας, την τιμωρία που επιβλήθηκε στη χώρα της. «Δύο συνάδελφοί μου φεύγουν από τη Μόσχα. Όμως εμείς (η πρεσβεία) παραμένουμε εδώ», δήλωσε η πρέσβης. Το ρωσικό μέτρο είναι ισοδύναμο με εκείνο που ανακοινώθηκε στις 20 Μαρτίου από τη Χάγη.

Η εκπρόσωπος της λιθουανικής διπλωματίας, η Ράζα Ζακιλαϊτιένε, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ο πρέσβης της Λιθουανίας ενημερώθηκε για «την απέλαση τριών διπλωματών της πρεσβείας», μέτρο και σ' αυτή την περίπτωση ισοδύναμο με εκείνο που είχε λάβει το

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε επίσης εντολή σε τέσσερις Πολωνούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν τη χώρα μέχρι τις 7 Απριλίου. Πρόκειται και εδώ για αντίποινα για την απόφαση της Βαρσοβίας να απελάσει τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες σε ένδειξη αλληλεγγύης με τη Βρετανία.

Η Μόσχα αποφάσισε επίσης νέα μέτρα κατά της Βρετανίας, δίνοντας προθεσμία ενός μήνα στο Λονδίνο για να μειώσει το διπλωματικό προσωπικό του στη Ρωσία στον ίδιο αριθμό με αυτόν των Ρώσων διπλωματών που είναι παρόντες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στις 17 Μαρτίου η Μόσχα είχε ήδη ανακοινώσει την απέλαση 23 Βρετανών διπλωματών και είχε διατάξει το κλείσιμο του Βρετανικού Συμβουλίου και του προξενείου της Βρετανίας στην Αγία Πετρούπολη.

Σήμερα η Ρωσία αρνήθηκε ότι είναι υπεύθυνη γι' αυτόν τον «διπλωματικό πόλεμο» που επιδεινώνεται. «Δεν είναι η Ρωσία αυτή που άρχισε έναν διπλωματικό πόλεμο (...) δεν είναι η Ρωσία αυτή που ξεκίνησε μια ανταλλαγή κυρώσεων ή μια ανταλλαγή απελάσεων διπλωματών», δήλωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Οι ΗΠΑ ήταν η πρώτη χώρα που πληροφορήθηκε χθες το βράδυ την απέλαση 60 διπλωματών της ως απάντηση στα αντίστοιχα μέτρα που ελήφθησαν από την Ουάσινγκτον μετά τη δηλητηρίαση στις 4 Μαρτίου στο Ηνωμένο Βασίλειο ενός ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου, του Σεργκέι Σκριπάλ, και της κόρης του, της Γιούλια.

Το Λονδίνο αποδίδει στη Ρωσία τη δηλητηρίαση αυτή με χρήση νευροπαραλυτικού παράγοντα, παρά τις πολλαπλές διαψεύσεις της Μόσχας, η οποία διακηρύσσει την αθωότητά της.

Οι 60 απελαθέντες αμερικανοί διπλωμάτες (58 υπάλληλοι της πρεσβείας στη Μόσχα και 2 του γενικού προξενείου των ΗΠΑ στη Γεκατερίνμπουργκ, στα Ουράλια), «χαρακτηρίσθηκαν ανεπιθύμητα πρόσωπα για δραστηριότητες ασυμβίβαστες με το διπλωματικό καθεστώς τους» και έχουν προθεσμία μιας εβδομάδας για να εγκαταλείψουν τη Ρωσία, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο διέταξε επίσης να κλείσει μέχρι αύριο Σάββατο το γενικό προξενείο των ΗΠΑ στην Αγία Πετρούπολη.

«Δεν υπάρχει καμια δικαιολογία για τη ρωσική αντίδραση», είχε δηλώσει αμέσως η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, διαβεβαιώνοντας πως οι ΗΠΑ επφυλάσσονται «του δικαιώματός τους να απαντήσουν» εξετάζοντας διάφορες «επιλογές».

«Δεν συμφωνούμε μ' αυτή την εκτίμηση», αντέδρασε ο Πεσκόφ. «Η Ρωσία υποχρεώθηκε να λάβει μέτρα αντιποινων ως απάντηση στις μη φιλικές και αθέμιτες ενέργειες» της Ουάσινγκτον, υπογράμμισε.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «εξακολουθεί να υποστηρίζει την ανάπτυξη καλών σχέσεων με όλες τις χώρες, των Ηνωμένων Πολιτειών περιλαμβανομένων», διαβεβαίωσε ο Πεσκόφ.

Στο πλαίσιο αυτών των χωρίς προηγούμενο συντονισμένων μεταξύ των Δυτικών μέτρων αντιποίνων πρόκειται να απελαθούν συνολικά περισσότεροι από 140 ρώσοι διπωλμάτες στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία.

«Για την αποκατάσταση της αλήθειας», η Ρωσία ζήτησε επίσης τη σύγκληση «έκτακτης συνδρίασης» του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, σύμφωνα με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος κάλεσε χθες Πέμπτη τους Δυτικούς να έχουν «μια έντιμη συζήτηση» με τους Ρώσους για τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ και της κόρης του.

«Η Ρωσία επιθυμεί τη διεξαγωγή μιας αντικειμενικής και αμερόληπτης έρευνας», εξήγησε σήμερα ο Ντμίτρι Πεσκόφ, επαναλαμβάνοντας ότι η Μόσχα «διαφωνεί κατηγορηματικά με τις κατηγορίες που την εμπλέκουν στο επεισόδιο αυτό».

Στην Αγία Πετρούπολη, πρώην αυτοκρατορική πρωτεύουσα της Ρωσίας, μετακόμιση επίπλων και κουτιών από χαρτόνι πραγματοποιείται στο γενικό προξενείο των ΗΠΑ σήμερα, παραμονή του προβλεπόμενου κλεισίματός του, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Γιατί να κλείσει ένα προξενείο;», αναρωτιέται η Νατάλια Αφανασίεβα, 60 ετών, κάτοικος της περιοχής. «Είναι θλιβερό αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη διεθνή πολιτική», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δεν έχουμε επιλογή, μας βρίζουν και δεν πρέπει να το ανεχθούμε», διαβεβαιώνει από την πλευρά του περνώντας μπροστά από το κτίριο του προξενείου ο 38χρονος Σεργκέι Γκριγκόριεφ.

Σύμφωνα με το Sputnik, η Μόσχα έχει απελάσει, εκτός των 60 Αμερικανών:

Ιταλία: 2 διπλωμάτες
Φινλανδία: 1 διπλωμάτες
Πολωνία: 4 διπλωμάτες
Λιθουανία: 3 διπλωμάτες
Κάτω Χώρες: 2 διπλωμάτες
Λετονία: 1 διπλωμάτης
Σουηδία: 1 διπλωμάτης
Εσθονία: 1 στρατιωτικός αστυνομικός
Τσεχία: 3 διπλωμάτες
Γερμανία: 4 διπλωμάτες
Ουκρανία: 13 διπλωμάτες
Μολδαβία: 3 διπλωμάτες
Ρουμανία: 1 διπλωμάτης
Νορβηγία: 1 διπλωμάτης
Keywords
Τυχαία Θέματα