Απάντηση με στοιχεία στις «μαγκιές» της Λίνας Μενδώνη...

Εθιμικό χαρακτήρα τείνουν να λάβουν οι απαξιωτικές -τουλάχιστον- συμπεριφορές της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, μόνο που στους Φιλίππους Καβάλας ο παραλήπτης μιας τέτοιας συμπεριφοράς κυριολεκτικά «σήκωσε το γάντι».
Το «όχι μαγκιές σε μένα», που εκστόμισε προς τον προϊστάμενο Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καβάλας, Μιχάλη Λυχούνα, παρουσία του πολιτικού προσωπικού της περιοχής, μπορεί...

αρχικά να αντιμετωπίστηκε με σιωπηλή αποχώρηση του προσβεβλημένου αρχαιολόγου, αλλά η απάντηση είναι κυριολεκτικά εκκωφαντική.

Η
προσωπική σύγκρουση ανέδειξε όμως και το εξέχον διακύβευμα, αφού ο αρχαιολόγος καταγγέλλει ότι η μελέτη του υπουργείου αλλοιώνει βασικά χαρακτηριστικά του αρχαιολογικού έργου με ορατό κίνδυνο ο χώρος που εντάχθηκε στα μνημεία της UNESCO μόλις το 2016 να κινδυνεύει με απένταξη.

Η επίσκεψη της κ. Μενδώνη στους Φιλίππους έγινε με τήρηση όλου του «τελετουργικού» που τη συνοδεύει στις ανά τη χώρα περιοδείες της. Διθύραμβοι για τους σχεδιασμούς και πηχυαίοι τίτλοι για τα εκατομμύρια που δίνονται για έργα (3,7 εκατομμύρια στους Φιλίππους) ενταγμένα από τον Νοέμβριο 2018 στο ΕΣΠΑ 2014-2020. Αλλά και η δίωρη συνάντηση που προηγήθηκε της βόλτας στον αρχαιολογικό χώρο ήταν «γεμάτη οικειότητα», όπως λέει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Λυχούνας.

Δεν ήταν κάτι παράξενο, αφού οι δυο τους γνωρίζονταν, ενώ υπήρχε και η δεδομένη ιδεολογική συνάφεια αφού ο αρχαιολόγος είναι ακραιφνής νεοδημοκράτης, από οικογένεια με περγαμηνές στο κόμμα και πρόσωπο με πολύ συχνές δημόσιες παρεμβάσεις στην Καβάλα.

Κι όχι μόνο άγνωστος δεν είναι, αλλά οι Καβαλιώτες έχουν να θυμούνται τον επεισοδιακό τρόπο με τον οποίο είχε παραιτηθεί το 2015 από τη θέση του αντιδημάρχου -επί δημαρχίας Δήμητρας Τσανάκα- λόγω της αναβολής εγκαινίων του εβραϊκού μνημείου στην πόλη για τα θύματα της ναζιστικής Γερμανίας και των Βουλγαροφασιστών (ο κ. Λυχούνας ήταν υπέρ των εγκαινίων).

Η μικρή προσωπογραφία του κ. Λυχούνα κοσμείται περισσότερο και από σχόλια των πολιτικών του αντιπάλων, οι οποίοι μιλάνε για «άνθρωπο επιπέδου που ξεχωρίζει», ενώ οι όποιες αντιπαλότητες δεν σκιάζουν καν τις γνώμες για την επιστημοσύνη του.

Πάνω σ’ αυτόν τον άνθρωπο έπεσε η κ. Μενδώνη. «Η απαξιωτική της αντιμετώπιση δείχνει το ύφος του ανθρώπου» λέει στην εφημερίδα μας ο κ. Λυχούνας, ο οποίος νωρίτερα έγραφε στην εφημερίδα «Πρωινή» της Καβάλας ότι η επίσκεψη του κλιμακίου στους Φιλίππους «με επικεφαλής την υπουργό και την entourage της δεν ανέδειξε την έμφυτη κοινωνική της αγένεια και τον βαθύ αυταρχισμό της. Αυτά είναι εν τέλει στοιχεία του χαρακτήρα της. Να τα υπομένουν οι οικείοι της και να τη χαίρονται οι πολιτικοί της προϊστάμενοι, αν και, ως γνωστόν, οι αυταρχικοί προς τα κάτω είναι δουλικοί προς τα πάνω». Και διευκρινίζει μιλώντας στην εφημερίδα μας πως «με εξοργίζει να γίνεται δεκτό το ύφος αυτό από υφισταμένους της υπουργού και στην Αθήνα και στις άλλες υπηρεσίες του υπουργείου».

Το επεισόδιο

Μιχάλης Λυχούνας

Η περιγραφή του της στιγμής του επεισοδίου, όταν δηλαδή αυτός εκφράζει τις αντιρρήσεις του επί της μελέτης, είναι κυριολεκτικά εκρηκτική: «Υπουργός και γεν. γραμματέας ακούνε από αμήχανη μηχανικό πως δεν είναι βέβαιη για τη θέση κιόνων και κιονοκράνων και αντί να σοκάρονται (η υπουργός έστω που είναι έμπειρη. Ο γεν. γραμματέας μετά από τέσσερα χρόνια με το ζεύγος Πατούλη θα χρειαστεί δεκαετίες να συνέλθει αισθητικά), ασχημονούν! Αντί να βάλουν τις φωνές για τον κίνδυνο να απολέσει ο χώρος το καθεστώς της ένταξης στην UNESCO, βρίζουν αυτόν που τους δείχνει το σφάλμα».

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Απόστολου Λυκεσά, πατήστε ΕΔΩ
Keywords
Τυχαία Θέματα