Από ποιες χώρες έρχονται οι περισσότεροι τουρίστες στην Ελλάδα και πόσα ξοδεύουν
23:24 16/11/2018
- Πηγή: Kafeneio-gr
H ακτινογραφία των 22 μεγαλύτερων αγορών εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα, για την περίοδο 2005 – 2017, είναι το αντικείμενο της νέας μελέτης του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων...
Η ραγδαία αύξηση του ελληνικού τουρισμού από το 2012 και μετά, διότι πριν ήταν σταθερές οι αφίξεις, δημιουργεί νέα δεδομένα και προοπτικές για τη χώρα μας, αρκεί να τις εκμεταλλευτεί κατάλληλα. Το επισημαίνω αυτό, διότι
Τα στοιχεία που παρουσιάζει η νέα μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, για τον εισερχόμενο τουρισμού την περίοδο 2005 - 2017, από 22 χώρες καθώς και για όλες τις χώρες συνολικά, τις χώρες της ζώνης του Ευρώ, τις χώρες της Ε.Ε. εκτός της ζώνης του Ευρώ και τις Λοιπές Χώρες, αναλύονται με στόχο την αποτύπωση ευκρινέστερης εικόνας ως προς τις αφίξεις, τις διανυκτερεύσεις και τις εισπράξεις καθώς και την εξέλιξη των βασικών δεικτών (Μέση κατά Κεφαλήν Δαπάνη, Δαπάνη ανά Διανυκτέρευση, Μέση Διάρκεια Παραμονής), των επιμέρους εξεταζόμενων αγορών. Ειδικότερα, η καταγραφή γίνεται για τις μεγαλύτερες αγορές του εισερχόμενου τουρισμού (Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, ΗΠΑ, Ιταλία, Ολλανδία, Ρωσία, Αυστραλία, Ρουμανία, Βέλγιο, Ελβετία, Κύπρος, Τουρκία, Βουλγαρία, Σουηδία, Αυστρία, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Καναδά, Δανία, Τσεχία, Ισπανία), βάσει εισπράξεων, που αντιπροσωπεύουν το 85% του συνόλου των εισπράξεων του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα για το 2017.
Σημαντικές διψήφιες αυξήσεις καταγράφονται στα βασικά μεγέθη (αφίξεις, διανυκτερεύσεις, έσοδα) του ελληνικού τουρισμού, ενώ αντίθετα οι βασικοί δείκτες Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη (ΜΚΔ) και Μέση Διάρκεια Παραμονής σημειώνουν πτώση. H Μέση Δαπάνη ανά Διανυκτέρευση δείχνει εντυπωσιακή σταθερότητα την ίδια περίοδο με αυξομειώσεις περί τα 70 ευρώ, ενώ μεταξύ 2005 και 2017 μειώνεται οριακά κατά 3%. Επίσης, αξιοσημείωτες είναι οι διαφοροποιήσεις που παρουσιάζονται μεταξύ των χωρών. Για παράδειγμα η μείωση της ΜΚΔ, μεταξύ 2005 και 2017, των τουριστών από τις χώρες της Ζώνης του Ευρώ έφθασε σε ποσοστό 19% έναντι μείωσης κατά 30% συνολικά, ενώ η Μέση Δαπάνη ανά Διανυκτέρευση των τουριστών από τις χώρες της Ζώνης του Ευρώ αυξήθηκε κατά 5% όταν συνολικά για την χώρα μειώθηκε κατά 3%.
Αναλυτικά, για την περίοδο 2005-2017, οι βασικοί δείκτες στο σύνολο της Ελλάδας κατέγραψαν:
Αφίξεις: αύξηση κατά 89% (27,2 εκατ. το 2017)Διανυκτερεύσεις: αύξηση κατά 36,8% (209,8 εκατ. το 2017)Έσοδα: αύξηση κατά 32,4% (14,2 δισ. ευρώ το 2017)Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη: μείωση κατά 30% (522,3 ευρώ το 2017)Μέση Δαπάνη ανά Διανυκτέρευση: μείωση κατά 3,2% (67,7 ευρώ το 2017)Μέση Διάρκεια Παραμονής: μείωση κατά 27,6% (7,7 ημέρες το 2017)
Η πορεία των μεγεθών διαφοροποιείται σε δύο περιόδους: 2005 – 2012 και 2012 – 2017. Ο εισερχόμενος τουρισμός από την έναρξη της Έρευνας Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδας μέχρι το 2012 παρουσιάζει σταθερή εικόνα, με μικρές διακυμάνσεις από έτος σε έτος (αφίξεις +7,8%, διανυκτερεύσεις -8,2%, έσοδα -6,6%). Από το 2012 και έπειτα όμως η αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού είναι ραγδαία φθάνοντας το 2017 στα υψηλότερα επίπεδα για όλα τα βασικά μεγέθη (αφίξεις, διανυκτερεύσεις και έσοδα) από την έναρξη της Έρευνας Συνόρων.
Η μελέτη υλοποιήθηκε από το ΙΝΣΕΤΕ στο πλαίσιο της Πράξης: «Ενίσχυση της θεσμικής και επιχειρησιακής ικανότητας του ΣΕΤΕ», η οποία εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση ΕΣΠΑ 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Keywords
ελλαδα, χωρες, ερχονται, νέα, σημαίνει, γαλλια, ηπα, ρωσία, κυπρος, ΠΓΔΜ, τραπεζες, σετε, κοινωνικος τουρισμος, εκλογες ηπα, ρωσία, αλβανια, αυστραλια, βελγιο, βουλγαρια, δανια, ηνωμενο βασιλειο, ηπα, ιταλια, ολλανδια, πλαισιο, προγραμμα, ρουμανια, σουηδια, αυξηση, αυστρια, αφιξεις, γινεται, δειχνει, ευρω, εκπαιδευση, ελβετια, εξελιξη, ετος, ιδια, εικονα, μειωση, τουρκια, τουρισμος, τσεχια, αγορες, χωρα, εισβολη, μελετη, σημαίνει
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Αυτά είναι τα ιδιωτικά σχολεία που δεν τίμησαν την επέτειο του Πολυτεχνείου
- Προειδοποίηση ΣΟΚ: «Μία ώρα περιθώριο για να μην θρηνήσετε θύματα από βιβλική καταστροφή στο Ιόνιο»
- Συναγερμός στην Αργεντινή: Ζητούν από τους κατοίκους να εγκαταλείψουν άμεσα το Μπουένος Άιρες
- Έκπληξη: Δείτε σε ποιο κανάλι επιστρέφει ο Φουρθιώτης
- Γιάννης Μακρής, βόμβα: Το μυστικό του «Αυστραλού» και ο ρόλος του αδερφού
- Από ποιες χώρες έρχονται οι περισσότεροι τουρίστες στην Ελλάδα και πόσα ξοδεύουν
- Βουλευτής ΝΔ: Η λέξη "πόλεμος" δεν είναι ταμπού - ΒΙΝΤΕΟ
- Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από το βράδυ της Παρασκευής
- 17 Νοεμβρίου γιορτή: Άγιος Γρηγόριος Νεοκαισαρείας ο θαυματουργός – Ο συγκλονιστικός βίος του
- Τοσουνίδης: Παντελώς ανυπόστατες και επιεικώς γελοίες οι φήμες για έξοδο του Πάνου Καμμένου από τον πολιτικό στίβο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Kafeneio-gr
- Τελευταία Νέα Kafeneio-gr
- Από ποιες χώρες έρχονται οι περισσότεροι τουρίστες στην Ελλάδα και πόσα ξοδεύουν
- Ως κοινός εγκληματίας καταζητείται ο Γκρούεφσκι
- Πέντε γεωτρύπανα ψάχνουν κοιτάσματα γύρω από την Κύπρο
- «Εκτός» 369 δημόσιοι υπάλληλοι λόγω πλαστών τίτλων
- Καταφύγιο η Ελλάδα για επικριτές του Ερντογάν
- Mέι για Βrexit: Η καλύτερη συμφωνία για τον βρετανικό λαό
- Βουλή: Ψηφίστηκαν τα μέτρα για τους πυρόπληκτους της Αττικής και ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά
- Ελλάδα - Φινλανδία 1-0: Νίκησε στο ντεμπούτο του Αναστασιάδη, αλλά δεν έφτανε
- Τα ίδια ψέματα κάθε χρόνο από τους φασίστες για τους νεκρούς του Πολυτεχνείου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Θα δίνατε το παλτό σας σε ένα μικρό παιδί που κρυώνει; Συγκινητικό βίντεο
- Λαμία: Πατέρας τραυμάτισε τον γιο του με μαχαίρι μετά από καβγά
- Εισόδια της Θεοτόκου: Τι γιορτάζουμε στις 21 Νοεμβρίου
- Σάκης Τανιμανίδης: Οι βόλτες στη Θεσσαλονίκη με τον πατέρα του
- Ο Απόστολος, Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018 – Δεν υπάρχει παρά μόνο ένα ευαγγέλιο
- Σε ποιες χώρες μένουν οι πιο πλούσιοι άνθρωποι του κόσμου
- Nomads 2: Αυτή η ομάδα κέρδισε την ασυλία!
- Ρωσικά ΜΜΕ: H Αθήνα εξετάζει την επέκταση του αγωγού Turkish Stream προς την Ελλάδα