«Αποκρατικοποιούνται» τα Κέντρα Κράτησης Μεταναστών

Στην τελική ευθεία για την πρόσληψη ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας που θα συνδράμει τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. στα κέντρα φύλαξης παράνομων μεταναστών βρίσκεται το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Δένδιας...
Ωστόσο, ήδη έχουν προκληθεί αντιδράσεις σχετικά με την πρόθεση του υπουργείου να περάσει σε πλήρη «αποκρατικοποίηση» τα κέντρα μεταναστών. Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η ΕΛ.ΑΣ. με την ανάθεση της φύλαξης των κέντρων μεταναστών σε ιδιωτικές εταιρείες θα εξασφαλίσει την πολύτιμη αποδέσμευση δεκάδων αστυνομικών που φυλάνε τις εν λόγω
εγκαταστάσεις και θα επιστρέψουν επιτέλους στις υπηρεσίες τους, όπου είναι απαραίτητη καθώς έχουν καταγραφεί σημαντικές ελλείψεις στα αστυνομικά τμήματα και τις περιπολίες.

«Ο διαγωνισμός ανάθεσης θα είναι δημοπρατικού χαρακτήρα και θα εξεταστεί με προσοχή η κάθε προσφορά των εταιρειών σεκιούριτι, ενώ απαιτείται ειδική εκπαίδευση των υπαλλήλων που θα αναλάβουν την φύλαξη. Βέβαια, είναι ακόμα νωρίς και η διαδικασία της πρόσληψης εταιρείας βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο ωστόσο έχει κριθεί αναγκαία και επείγουσα» διευκρινίστηκε στο newpost από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σε κάθε περίπτωση η ιδιωτική επιχείρηση θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με την ΕΛΑΣ.

Βέβαια είναι πολλά τα ερωτήματα που τίθενται για την αποτελεσματικότητα των κέντρων κράτησης μεταναστών στο μεταναστευτικό πρόβλημα που ταλανίζει τη χώρα και δη για το κόστος των κέντρων αυτών στο Δημόσιο.

Όπως πληροφορηθήκαμε, οι υπηρεσίες καθαρισμού και σίτισης των Κέντρων έχουν ανατεθεί σε ιδιωτικές εταιρίες με αποτέλεσμα όχι αμελητέα κονδύλια εν μέσω κρίσης να ξοδεύονται προς αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα, την ώρα που τα αστυνομικά τμήματα της Αττικής αλλά και της υπόλοιπης χώρας μετρούν μεγάλες «πληγές» από τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και οι αστυνομικοί υπάλληλοι αναγκάζονται να δουλεύουν «υπερωρίες» για να βγουν οι βάρδιες και με ένα μισθό μειωμένο από τις περικοπές.

Έτσι δεν είναι λίγοι εκείνοι που το ερώτημα, πως όταν δεν υπάρχουν κονδύλια για τα καύσιμα των περιπολικών, και τα δημόσια ταμεία «δηλώνουν» άδεια θα βρεθούν κονδύλια για τη φύλαξη των Κέντρων το κρίνουν μάλλον εύλογο. Πάντως η πρόθεση του υπουργείου προβλέπεται από το νόμο. Πιο συγκεκριμένα, με το Νόμο 4084/2012, η φύλαξη των Κέντρων κράτησης από εταιρίες σεκιούριτι.

Ο εν λόγω νόμος δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Α-190/8-10-2012 με τον οποίο κυρώθηκε και έχει ισχύ νόμου από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η από 20 Μαρτίου 2012 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων συμβάσεων που αφορούν Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και Εγκαταστάσεων Κράτησης παράνομα διαμενόντων στη χώρα αλλοδαπών και τρόπο φύλαξης αυτών», που δημοσιεύθηκε στο υπ’ αριθμ. 61 Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (τεύχος Α).

Ο Νόμος προβλέπει ότι η φύλαξη των εγκαταστάσεων του Κέντρου ή της Μονάδας κράτησης παράνομα διαμενόντων στη χώρα αλλοδαπών μπορεί, ύστερα από απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, να ανατίθεται και σε προσωπικό Ιδιωτικής Εταιρείας Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας που είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο.

Μέχρι σήμερα την ευθύνη της φύλαξης των εγκαταστάσεων του Κέντρου ή της Μονάδας είχε αποκλειστικά η Ελληνική Αστυνομία. Τα θέματα εκπαίδευσης του προσωπικού των ιδιωτικών Εταιρειών Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας θα καθορίζονται με Απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Τέλος αν και άγνωστο παραμένει από το υπουργείο το ποσό που δαπανάται στα κέντρα κράτησης, μέρους αυτού ωστόσο προέρχεται από ευρωπαϊκά κονδύλια.
Keywords
Τυχαία Θέματα