Αποζημιώθηκε με 16.000 ευρώ ύστερα από ληστεία και ξαναπιάστηκε

Αποζημίωση 16.000 ευρώ είχε δώσει το ελληνικό Δημόσιο - με το αιτιολογικό ότι είχε φυλακιστεί άδικα - στον 43χρονο ιδιώτη που κατηγορείται τώρα ως οργανωτής 15μελούς συμμορίας που διέπραξε τουλάχιστον 25 ληστείες και τρεις επιθέσεις σε αστυνομικούς. Είχε φυλακισθεί το 2006 για ληστεία τράπεζας στη Ζάκυνθο με λεία περισσότερα από 1,2 εκατ ευρώ. Ομως το ελληνικό κράτος, θεωρώντας ότι ............
έκανε «κραυγαλέο σφάλμα» και «κατάφωρη αδικία», τον αθώωσε αποζημιώνοντάς τον με 15 ευρώ για κάθε ημέρα από την περίπου τριετή
φυλάκισή του.
Μέλη της ίδιας 15μελούς σπείρας κακοποιών, κυρίως καταγόμενα από την Ηλεία και την Ευρυτανία, επένδυαν μέρος των χρημάτων τους σε κατασκευή πολυτελών κατοικιών με πισίνες στην επαρχία, σε αγορά «ειδικών» ισπανικών ομολόγων αλλά και σε πρότυπες κτηνοτροφικές μονάδες με πρόβατα από την Ιβηρική.
Η ληστεία του 2006
Η ληστεία στη Eurobank στη Ζάκυνθο είχε σημειωθεί στις 18 Ιουλίου 2006, όταν τουλάχιστον τρεις δράστες με βαριοπούλες επιτέθηκαν στην πίσω πλευρά του υποκαταστήματος, την ώρα που διεκπεραιωνόταν παραλαβή χρημάτων από υπαλλήλους ιδιωτικής εταιρείας security. H επίθεση σε κεντρικό σημείο της πόλης της Ζακύνθου είχε προκαλέσει πανικό και οι δραστες διέφυγαν. Τον Μάιο του 2007, ύστερα από πολύμηνες έρευνες, η ΕΛ.ΑΣ. σχηματισε δικογραφία για την εμπλοκή τριών ατόμων, αναμεσα στους οποίους και ο 43χρονος - συνελήφθη προ μερικών ημερών στον Αγιο Ανδρέα ως αρχηγός συμμορίας που είχε διαπράξει δεκαδες ληστείες.
Βασικά επιβαρυντικά στοιχεία για τη ληστεία της Ζακύνθου είχαν θεωρηθεί τότε δεδομένα κινητής τηλεφωνίας, μαρτυρίες αλλά και στοιχεία ακτοπλοϊκών εταιρειών. Πρωτοδίκως ο 43χρονος είχε φυλακισθεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Πάτρας σε ποινή κάθειρξης 14 ετών αλλά σε δεύτερο βαθμό - σε δίκη που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2009 - αθώωθηκε αφού τα στοιχεία σε βάρος του θεωρήθηκαν τότε «μη επαρκή». Επίσης ο ίδιος αρνείτο κάθε συμμετοχή στη ληστεία. Ετσι με την απόφαση 80/2010 της 4ης Φεβρουαρίου 2010 το Πενταμελές Εφετείο Πατρών αποφάσισε το ελληνικό Δημόσιο να τον αποζημιώσει με το ποσό των 16.000 ευρώ. Είναι εξαιρετικά σπάνιο το φαινόμενο το ελληνικό κράτος να αποζημιώνει όσους έχουν φυλακισθεί για υπόθεση στην οποία αθωώνονται σε δεύτερο βαθμό. Μάλιστα σε αυτήν την περίπτωση κρίθηκε ότι ήταν απολύτως δικαιολογημένο και απαραίτητο.
Ετσι, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., από την περίοδο 2009-2010 ελευθερος και αποζημιωμένος από το Δημόσιο ο 42χρονος κατηγορείται ότι συνέστησε νεα συμμορία στην οποία συμμετείχαν τρεις κτηνοτρόφοι από την Ευρυτανία, αγρότες από την Αμαλιάδα και ιδιώτες που εργάζονταν σε νυχτερινά κέντρα της λεωφόρου Συγγρού. Η συμμορία είχε εντυπωσιακές επιχειρησιακές δυνατότητες με δεκάδες διαδοχικές ληστείες σε όλη την Ελλάδα και με ενοπλες επιθέσεις εναντίον αστυνομικών.
Το μοιραίο σφάλμα
Είχε προχωρήσει όμως σε ένα μοιραίο σφάλμα. Ενα από τα μέλη της σπείρας είχε αγοράσει 25 κάρτες κινητής τηλεφωνίας, προκειμένου να τις χρησιμοποιούν με τους συνεργούς του στις επικοινωνίες τους στη διάρκεια των ληστειών. Ενεργοποίησε αυτές τις κάρτες από το ίδιο κινητό με αποτέλεσμα να εντοπισθεί όταν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. προχωρήσαν σε σαρωση τηλεφώνων στον χώρο μιας από τις ληστείες της συμμορίας. Ετσι ύστερα και από μια ληστεία στην Καλαμάτα πριν από έναν χρόνο, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ήξεραν τους αριθμούς όλων των καρτών κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιούσαν οι δράστες. Ετσι όταν έκαναν άρση απορρήτου στον χώρο και στον χρόνο που διαπράττονταν οι εγκληματικές επιθέσεις εντόπιζαν τους συγκεκριμένους αριθμούς από την «παρτίδα» των 25 καρτών κινητής τηλεφωνίας. Ετσι συνέδεαν πρόσωπα και ληστείες.
Επιπλέον αποκαλύπτεται τώρα ότι για την εξάρθρωση της συμμορίας καθοριστική ήταν η κατάθεση στις 14 Δεκεμβρίου 2012 ενός 46χρονου μέλους της που αποκάλυψε όλους τους εμπλεκόμενους. Ο μάρτυρας αναμεσα στα αλλα ανέφερε ότι σε ληστεία που είχε γίνει στην Εμπορική Τράπεζα στον Αλιμο στις 4 Ιανουαρίου 2011 οι συνεργοί του είχαν «σύστημα επέμβασης σε ασύρματα δίκτυα (κάμερες, τηλέφωνα κτλ.) που το μετέφεραν με φορητό υπολογιστή». Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι συμμετείχε στις ληστείες της συμμορίας γιατί ήθελε να ξεχρεώσει ένα δανειο που είχε πάρει από αρχηγικό μελος της εγκληματικής οργανωσης. Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, «από τότε που έχω αρχίσει να δίνω στοιχεία για την υπόθεση δεχομαι απειλές για τη ζωή μου και την οικογένεια μου ακόμη και μέσα από τη φυλακή».
Keywords
Τυχαία Θέματα