Αρχαιολογικό θρίλερ: Εικόνες από τις ανασκαφές της Αμφίπολης. Ψάχνουν για τάφους της Ρωξάνης και του γιου του Μ. Αλέξανδρου

Αρχαιολογικό θρίλερ στην Αμφίπολη με επίσκεψη Σαμαρά και παρουσία αστυνομικών δυνάμεων που φυλάσσουν τον χόρο (Pics)

Στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης Σερρών (και συγκεκριμένα στον Τύμβο Καστά), τα τελευταία 24ωρα υπάρχει ισχυρή αστυνομική δύναμη και περιφρουρεί τον χώρο της ανασκαφής.

Ύστερα από πολυετή ανασκαφή στον Τύμβο Καστά, στην αρχαία Αμφίπολη, η αρχαιολογική σκαπάνη εντόπισε την είσοδο του τύμβου, γεγονός που αποδεικνύει ότι πρόκειται για ταφικό
μνημείο.

Σύμφωνα με το thestival.gr, η προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Περιστέρη, ενημερώνει διαρκώς την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού για την πορεία της έρευνας.

Για τις εξελίξεις έχει ενημερωθεί και ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς ο οποίος την Τρίτη επισκέφθηκε τον χώρο.

Δείτε παρακάτω τις εικόνες από τις ανασκαφές:

Ο περίβολος του ταφικού μνημείου έχει συνολικό μήκος 497 μέτρα. Το τοίχος που τον περιβάλλει έχει ύψος τρία μέτρα.

Ο ταφικός περίβολος χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ.

Οι εκτιμήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο για μεγάλη πιθανότητα να πρόκειται για τους τάφους της Ρωξάνης και του γιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Το υλικό που έχει βρεθεί είναι μάρμαρο Θάσου, ενώ έχουν βρεθεί ίχνη μεγάλων ειδικών γερανών από ξύλο, σίδηρο και μολύβι, που φαίνεται ότι είχαν συμβάλει στην τοποθέτηση μαρμάρινων δόμων που προέρχονταν από την Αλυκή Θάσου. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ένα μεγάλο μέρος του περιβόλου πρέπει να είχε αποξηλωθεί κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, κι έτσι αρκετά μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη του δεν βρίσκονται στη θέση τους. Οι αρχαιολόγοι στην προσπάθειά τους να τα εντοπίσουν οδηγήθηκαν στην περιοχή όπου βρίσκεται ο Λέων της Αμφίπολης, όπου κάποια από τα χαμένα μέλη του περιβόλου βρέθηκαν είτε διάσπαρτα είτε εντοιχισμένα στη βάση του Λέοντος. Να σημειωθεί εδώ ότι τόσο η χρονολόγηση του ταφικού περιβόλου όσο και του Λέοντος συμπίπτουν (τελευταίο τέταρτο του 4ου αι. π.Χ.).

Σύμφωνα, πάντως, με τις πληροφορίες που συγκεντρώνονται μετά δυσκολίας, ο τάφος ενδεχομένως να είναι ασύλητος. Θα χρειαστεί ασφαλώς μεγάλη προσοχή για τη συνέχιση των ερευνών για να μην κινδυνεύσει το οικοδόμημα κατά την ανασκαφή. Ετσι δεν είναι γνωστό πότε θα έχουμε περισσότερα ανασκαφικά (και κυρίως ανακοινώσιμα) αποτελέσματα.

(Με πληροφορίες από thestival.gr, Καθημερινή)
Keywords
Αναζητήσεις
afipolis
Τυχαία Θέματα