Αργός θάνατος για τους Έλληνες η κρίση

Ένας στους τρεις Έλληνες πάσχει από αγχώδεις διαταραχές, αϋπνία, κατάθλιψη λόγω χρεών ή ανασφάλειας ή ανεργίας. Το 23% των ατόμων με ψυχικό νόσημα έχουν δάνεια. Η χρήση φτηνών ουσιών, όπως το χασίς και το αλκοόλ, γίνεται για πολλούς μονόδρομος. Ολοένα περισσότεροι Έλληνες βάζουν την υγεία τους στο περιθώριο, σε αρκετές δε περιπτώσεις ακόμη και την υγεία των....... παιδιών τους -είναι χαρακτηριστικό ότι μειώνονται συνεχώς οι εμβολιασμοί των Ελληνόπουλων.

Τα στοιχεία των επιστημονικών μελετών που έρχονται στη δημοσιότητα -όπως αυτά που παρουσιάστηκαν στη
διάρκεια του 9ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τη Δημόσια Υγεία- επιβεβαιώνουν την σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι Έλληνες.

Σε άμεσο κίνδυνο άνεργοι, ψυχικά ασθενείς, γυναίκες και συνταξιούχοι

Από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ειδικοί προσδιορίζουν τις νέες ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού, τουλάχιστον σε ό, τι αφορά τις ψυχικές διαταραχές. «Στις ευπαθείς ομάδες ανήκουν όχι μόνο οι άνεργοι, όπως ήταν μέχρι τώρα ο κανόνας, αλλά και όσοι βρίσκονται λόγω επαγγέλματος στο φάσμα της επαπειλούμενης ανεργίας, όσοι έχουν δάνεια και χρέη, οι ασθενείς με χρόνια ψυχικά προβλήματα που απορρυθμίζονται και υποτροπιάζουν. Επίσης, οι συνταξιούχοι αποτελούν ομάδα κινδύνου καθώς φαίνεται να πλήττονται ιδιαίτερα από τις συνέπειες της κρίσης σε οικονομικό και συνεπώς σε ψυχικό επίπεδο. Τέλος, ιδιαίτερη ομάδα αποτελεί ο γυναικείος πληθυσμός, καθώς τείνουν να μειώνονται οι αντοχές που είχαν δείξει μέχρι τώρα οι γυναίκες απορροφώντας τους κραδασμούς στο πλαίσιο της οικογένειας» αναφέρει ο κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), κ. Γιάννης Κυριόπουλος.

«Πνίγουν» τους Έλληνες τα δάνεια

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής στη διάρκεια του συνεδρίου, το 23% των ατόμων με ψυχικό νόσημα έχουν δάνεια. Μάλιστα, φαίνεται πως το ύψος του χρέους σχετίζεται με τις βλαπτικές μεταβολές στην ψυχική υγεία, καθώς όσο πιο επαχθείς είναι οι όροι του δανείου στην παρούσα φάση για κάθε άτομο, τόσο περισσότερο επιβαρύνεται η κατάστασή του. «Τα χρέη σήμερα αποτελούν μεγαλύτερο βάρος για την ψυχική υγεία των Ελλήνων από ό,τι το χαμηλό εισόδημα, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε ως μείζον παράγοντα κινδύνου για ψυχικό νόσημα» λέει ο καθηγητής.

Βρίσκουν διέξοδο στις ουσίες και το αλκοόλ

Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις των ειδικών και ως προς τη χρήση ουσιών και αλκοόλ το επόμενο διάστημα στη χώρα. «Η οικονομική κρίση θα προκαλέσει πολύ μεγάλες μεταβολές στη χρήση ουσιών, εννοείται προς το χειρότερο. Έχει διαπιστωθεί ότι η οικονομική δυσπραγία αλλάζει την κατανάλωση ναρκωτικών και αλκοόλ ως προς το είδος και τον τρόπο χρήσης» λέει η καθηγήτρια Ψυχιατρικής, πρόεδρος του Οργανισμού για την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), κυρία Μένη Μαλλιώρη. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία έρευνας που έχει στη διάθεσή της, στην Ελλάδα καταγράφεται αύξηση της χρήσης φτηνών ουσιών όπως η κάνναβη (χασίς). Τόσο η χρήση αλκοόλ, όσο και
Keywords
Τυχαία Θέματα