Ασύλληπτο το κόστος των πολέμων σε Αφγανιστάν - Ιράκ για τις ΗΠΑ


Το ποσό το οποίο πλήρωσαν οι Αμερικανοί φορολογούμενοι για τους πολέμους των ΗΠΑ σε Αφγανιστάν και Ιράκ προκαλεί ζαλάδα (ίσως και οργή). Παράλληλα "ψήνεται" αύξηση στις αμυντικές δαπάνες...

Την ώρα που η συζήτηση στις ΗΠΑ για το αν θα πρέπει να αυξηθεί και άλλο ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Άμυνας, οι αριθμοί που έρχονται στο φως
της δημοσιότητας για τους πολέμους που έχει διεξάγει η μεγαλύτερη πολεμική μηχανή στον κόσμο μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους σοκάρουν.

Πριν σπεύσετε να μιλήσετε για υπερβολές, να σας ενημερώσουμε για το κόστος όλων αυτών των πολέμων. Στοίχισαν, λοιπόν το ιλιγγιώδες ποσό των 5,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ναι, διαβάσατε καλά, 5,9 τρισεκατομμύρια δολάρια. Και όλα αυτά για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν των οποίων το αποτέλεσμα, για να το διατυπώσουμε κομψά, δεν είναι ξεκάθαρο.

Αυτό ως προς την αιμορραγία των Αμερικανών φορολογούμενων. Ως προς τον πραγματικό φόρο αίματος που "πληρώθηκε" στους πολέμους αυτούς, τα νούμερα είναι ακόμα πιο σοκαριστικά. Κατά τη διάρκειά τους θανατώθηκαν 240.000 πολίτες, 21.000.000 εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους, 300.000 βετεράνοι του πολέμου κουβαλούν ακόμη τους σοβαρούς τραυματισμούς τους στον εγκέφαλο και σε άλλα μέρη του σώματος.

Παρόλα αυτά, τα "γεράκια" του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν λογαριάζουν. Η Επιτροπή Εθνικής άμυνας εισηγήθηκε αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της χώρας 3 με 5% πάνω από τον πληθωρισμό, τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια. Αν αυτό το σχέδιο γίνει πράξη ο ετήσιος προϋπολογισμός του Πενταγώνου μέχρι το 2024 θα ανέλθει στα 972 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που προκαλεί ζαλάδα (και ανατριχίλα στους φορολογούμενους) και αντιστοιχεί στο πενταπλάσιο του ελληνικού ΑΕΠ.

Δεν είναι να απορεί κανείς βέβαια. Επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής είναι ο Ερικ Εντελμαν, φανατικός υποστηρικτής του πολέμου στο Ιράκ και και ο Γκάρι Ράφχεντ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Northtrop Grumman, της τέταρτης μεγαλύτερης εταιρίας όπλων των ΗΠΑ. Οπότε... καταλαβαίνετε.
Keywords
Τυχαία Θέματα