Ατομική ευθύνη ή lockdown: Ένα μη ηθικό δίλημμα...


Στα 1.547 ημερήσια κρούσματα του κορονοϊού ο Αδωνις Γεωργιάδης, ανέβασε tweet και έθεσε ωμά το δίλημμα: «Η αποφυγή», έγραψε «ενός νέου ολικού lockdown θα κριθεί τις επόμενες ημέρες από την συμπεριφορά όλων μας. Εάν δεν το... αποφύγουμε οι συνέπειες στην Οικονομία μας θα είναι τραγικές. Μην αφήσουμε τους λίγους ανεύθυνους να
μας καταστρέψουν όλους, μετά από τόσο μεγάλη προσπάθεια, θα είναι κρίμα».

Το μήνυμα - προειδοποίηση από τον υπουργό Ανάπτυξης δεν είναι παρά η προωθημένη εκδοχή του διλήμματος που είχε θέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο προτελευταίο του διάγγελμα: «Αυτοπροστασία ή καραντίνα» είχε πει τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «ατομική ευθύνη ή lockdown» λέει τώρα ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Είναι ένα δίλημμα υποκριτικό. Και, κυρίως, είναι το κυνικό μήνυμα αποποίησης κάθε κυβερνητικής και πολιτειακής ευθύνης, την ώρα που η υγειονομική κρίση κορυφώνεται διαλύοντας κοινωνικές και οικονομικές δομές.

Στην Ισπανία, η οποία αντιμετωπίζει ανάλογη κορύφωση της πανδημίας, η κυβέρνηση Σάντσεθ ανακοίνωσε χθες ότι στον νέο προϋπολογισμό αυξάνει τις δαπάνες για την Υγεία κατά 151%. Ανακοίνωσε επίσης ότι αυξάνει την φορολογία για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους πλούσιους για να χρηματοδοτήσει την στήριξη της μεσαίας τάξης και των νέων. Και αποφάσισε ακόμη να «παγώσει» τις αυξήσεις στα ενοίκια και να απαγορεύει τις εξώσεις για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία.

Στην Γερμανία η Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε μερικό lockdown για έναν μήνα, με ερμητικό κλείσιμο εστιατορίων, παμπ και μπαρ. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε και παράταση των μέτρων οικονομικής στήριξης που περιλαμβάνουν γενναία αποζημίωση των επιχειρήσεων της εστίασης και πλήρη επιδότηση των θέσεων εργασίας που πλήττονται.

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση ψηφίζει εν μέσω πανδημίας τον πτωχευτικό κώδικα που παραδίδει, με συνοπτικές διαδικασίες, στις τράπεζες την πρώτη κατοικία. Προσλαμβάνει 2.700 αστυνομικούς και 6.000 επαγγελματίες οπλίτες, αλλά δεν προσλαμβάνει γιατρούς για να λειτουργήσουν οι κλειστές – λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού – ΜΕΘ των νοσοκομείων. Δεν προσλαμβάνει επίσης τους 3.000 εργαζόμενους που – κατά δήλωση του αρμόδιου υπουργού Κώστα Καραμανλή – χρειάζονται για να έρθει η αποσυμφόρηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Στην αρχή της πανδημίας, την άνοιξη, ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί 500 νέα λεωφορεία για την ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών. Μέχρι στιγμής έχουν δρομολογηθεί μόνον 100 ΚΤΕΛ και αναμένονται, επί ματαίω, τα άλλα 400. Την περασμένη άνοιξη επίσης η κυβέρνηση ανακοίνωσε την προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια 800 λεωφορείων.

Η εξαγγελία έγινε τουλάχιστον 3 φορές κι άλλες τόσες ακυρώθηκε. Προχθές οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς και Χρήστος Γιαννούλης δήλωσαν πως, με μικρές επισκευές, μπορούν πολύ σύντομα να μπουν στον στόλο των αστικών συγκοινωνιών 170 λεωφορεία και 100 τρόλεϊ. Απάντηση δεν δόθηκε.

Πριν από 10 ημέρες, ο πρωθυπουργός εγκαινίασε 50 νέες κλίνες ΜΕΘ, δωρεά της Βουλής, στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Από αυτές λειτουργούν μόνον οι 12 και οι υπόλοιπες παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ άλλες 80 κλίνες ΜΕΘ είναι κλειστές για τον ίδιο λόγο σε όλη την χώρα. Την ίδια ώρα οι ίδιοι οι λοιμωξιολόγοι του υπουργείου Υγείας προειδοποιούν ότι με 2.000 κρούσματα την ημέρα το ΕΣΥ δεν θα αντέξει.

Ο πρωθυπουργός έχει επίσης, εδώ και αρκετές ημέρες, στα χέρια του τις επιστολές της Ένωσης των επιχειρήσεων εστίασης και των εργαζομένων του κλάδου. Ζητούν υποχρεωτική μείωση ενοικίων, μείωση ΦΠΑ και επέκταση των μέτρων στήριξης. Ειδάλλως, πολύ απλά, δεν βγάζουν τον χειμώνα.

Αντί απάντησης εισπράττουν διαρροές για «λουκέτο» είτε καθολικό, είτε από τις 9 το βράδυ. Κοινώς, εάν δεν τους κλείσει ο κορονοϊός, θα κλείσουν μόνοι τους. Μαζί, εισπράττουν και το δίλημμα του υπουργού Ανάπτυξης «ατομική ευθύνη ή lockdown».

Το γεγονός ότι ένα δεύτερο lockdown έχει ως ελάχιστο όρο επιβίωσης για τους πολίτες αυτούς την εγγύηση του εισοδήματός τους από το κράτος (όπως συμβαίνει σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη), δεν φαίνεται να αφορά τον υπουργό Ανάπτυξης. Υπό αυτή την έννοια, το δίλημμα δεν είναι απλώς υποκριτικό και κυνικό – γίνεται και μη ηθικό…

Νικόλ Λειβαδάρη

tvxs.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα