Μπορεί το κύμα «No Mykonos» να γίνει «No Greece»;...


Πώς το νησί του ανέμου μπορεί να συμπαρασύρει πτωτικά τη βαριά βιομηχανία της χώρας.

Με την ακρίβεια να γκρεμίζει τουριστικά κάστρα ηχηρά «καμπανάκια» χτυπούν για τον ελληνικό τουρισμό εν μέσω σοβαρών ανισοτήτων στην αύξηση του τζίρου και των επισκεπτών από περιοχή σε περιοχή.
Αν... και ο πήχης τοποθετήθηκε στον «ουρανό» από την κυβέρνηση Μητσοτάκη όπως πρόσφατα παραδέχθηκε ο Νίκος Δένδιας (χωρίς όμως να να συμμερίζεται τη γαλάζια ευφορία για το προσδοκώμενο τουριστικό ρεκόρ) τα νούμερα είναι αμείλικτα και άνθρωποι με βαθιά γνώση δεν μασούν τα λόγια τους.

Ο εκδότης και παρουσιαστής της ταξιδιωτικής εκπομπής «Εικόνες» στο OPEN, Τάσος Δούσης, με εκτενή αναφορά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημειώνει πως «ο τουρισμός είναι ένα βήμα πριν τον γκρεμό. Εγώ θα τα γράψω και όποιος θέλει ας τα ακούσει!».

Μια… συναστρία στοιχείων που δημοσιοποιήθηκαν χθες ταυτόχρονα από την Τράπεζα της Ελλάδος και την ΕΛΣΤΑΤ αποκαλύπτουν τις δύο όψεις της ανάκαμψης της τουριστικής κίνησης στη χώρα, σε επίπεδα ίσως και πάνω από το 2019, σύμφωνα με τις προσδοκίες. Μόνο που η ανάκαμψη αυτή, αν και αισθητή ακόμη και σε αφόρητο βαθμό σε κορεσμένες περιοχές ή στην πλημμυρισμένη από τουρίστες Αθήνα, κατανέμεται με θεαματικές ανισότητες στις περιφέρειες της χώρας. Και αυτό σε μεγάλο βαθμό σχετίζεται με τη μεγάλη αύξηση των τιμών στα τουριστικά καταλύματα, στην εστίαση και φυσικά στα ναύλα, αναφέρει σήμερα η «Εφ.Συν.».
Οι υψηλές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί για τη φετινή χρονιά, με ξεκάθαρη τη «γαλάζια» προσπάθεια να θέσει ως οδηγό το καλοκαίρι του 2019, δείχνουν να διαψεύδονται και, πλέον, τα καμπανάκια χτυπούν για τους επιχειρηματίες του κλάδου.
Το θέμα φαίνεται πως έχει αρχίσει να απασχολεί ολοένα και πιο έντονα, με τον Νίκο Δένδια να κάνει, χθες, τοποθέτηση και να στέλνει προσεκτικά μηνύματα προς την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις που δείχνουν ότι η σεζόν στο τουρισμό μέχρι στιγμής δεν πάει σύμφωνα με τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί.
«Δεν πάει καλά η σεζόν στον τουρισμό. Όχι, δεν πάει καλά. Ή να το θέσω αλλιώς, είχαμε βάλει τον πήχη στον “ουρανό”. Ενώ δεν είναι κακή σεζόν, όμως είναι χαμηλότερη από αυτή που περιμέναμε για διάφορους λόγους. Η ακρίβεια αλλά και ο καιρός. Δεν μας βοήθησε ο καιρός. Όποιος μπαίνει στο ίντερνετ και βλέπει βροχές και καταιγίδες, δεν θα πληρώσει για να πάει να βραχεί. Δεν μας βοήθησαν και διάφορες παράμετροι. Από εδώ και πέρα, θα δούμε τι θα γίνει» δήλωσε σχετικά.
«Είμαστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Μύκονος και Σαντορίνη «τρέχουν» με -50% (...)» αναφέρει με τη σειρά του ο Τάσος Δούσης που εφιστά την προσοχή γιατί «το κύμα No Mykonos εύκολα θα γίνει No Greece, αν δεν προσέξουμε».
Εντοπίζοντας τα μελανά σημεία προσθέτει πως πρέπει να μπει «φρένο στην αυθαιρεσία (ό,τι βλέπαμε στη Μύκονο, τα χειρότερα συμβαίνουν στην Ίο)» να μπει φρένο «στις πρακτικές αλητείας και αισχροκέρδειας (αυτά τα «χρυσά» καλαμαράκια στη Μύκονο τα πληρώνουμε 4 χρόνια)», να σταματήσει «η μαφία που κάνει κουμάντο σε Μύκονο, Σαντορίνη και τώρα στην Αθήνα!».



Καταλήγει λέγοντας μεταξύ άλλων πως «πρέπει όλοι να περιφρουρήσουμε το προϊόν, πριν να είναι αργά».
► Οικονομικότερες λύσεις διακοπών προτίθεται να επιλέξει για τις διακοπές του εφέτος ο Έλληνας καταναλωτής, με στόχο είτε να εξοικονομήσει χρήματα για να μπορέσει να πραγματοποιήσει κάποιο ταξίδι, είτε για να μπορέσει να επεκτείνει τη χρονική διάρκεια του. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από έρευνα για την αγορά των διακοπών 2023 του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος που υλοποιήθηκε με την επιστημονική υποστήριξη του εργαστηρίου ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών την περίοδο 3-5 Ιουνίου 2022 σε δείγμα 880 καταναλωτών.
efsyn.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα