Χάρτης-σοκ: Χιλιάδες αλλοδαποί εκτελούν αποβάσεις στην περικυκλωμένη Λέσβο - «Στα όπλα» οι Δήμαρχοι 10 νησιών

Tραγική είναι η κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νησιά με εκατοντάδες αλλοδαπούς να πραγματοποιούν δεκάδες αποβάσεις σε 24 ώρες σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω, Σύμη.

Ταυτόχρονα, ο δήμαρχος Σύμης Λευτέρης Παπακαλοδούκας, έστειλε επιστολή στους δημάρχους Κω, Πάτμου, Νισύρου, Λειψών, Τήλου, Χάλκης και Μεγίστης, καλώντας τους να προχωρήσουν όλοι μαζί σε δυναμικές κινητοποιήσεις ως ένδειξη διαμαρτυρίας, τόσο για την κατάσταση που έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο το τελευταίο διάστημα με τις μαζικές αφίξεις αλλοδαπών...

Αποκαλυπτικός είναι ο χάρτης που βλέπει το φως
της δημοσιότητας και απεικονίζει τις αποβάσεις των αλλοδαπών από κάθε πλευρά της περικυκλωμένης Λέσβου! Σκάφη εντοπίζονται σε κάθε γωνιά του νησιού σε Τσόνα, Κόρακα, παραλία Κάτια, Κεχράδα, Πλωμάρι, Αγριλιά Κρατήγου, Πάμφιλα.

Μέσα σε 24 ώρες, τουλάχιστον 15 σκάφη έφτασαν στα νησιά του Αιγαίου, μεταφέροντας 511 άτομα. 22 σκάφη έφτασαν προχτές μεταφέροντας 777 άτομα το προηγούμενο 24ωρο. Συνολικά 46 σκάφη!

Πιο αναλυτικά, 527 αλλοδαποί έφτασαν σε μία ημέρα, εκ των οποίων οι 226 στη Λέσβο, οι 81 στη Χίο και οι 220 στη Σάμο. Όλοι τους προωθήθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, όπου ζήτησαν άσυλο.

Να σημειωθεί ότι στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας πλέον ζουν περισσότερα από 11.000 αλλοδαποί. Η συντριπτική πλειονότητα όσων διαμένουν στον καταυλισμό ζουν σε αυτοσχέδιες παράγκες σε κτήματα που είτε έχουν ενοικιασθεί από ΜΚΟ είτε έχουν αυθαίρετα καταληφθεί.

-Τουλάχιστον 15 σκάφη έφτασαν στα ελληνικά νησιά προχθές μεταφέροντας 511 αλλοδαπούς.

-Το πρώτο σκάφος εντοπίστηκε έξω από την περιοχή Μόλυβος στη Λέσβος.

-Το δεύτερο πλοίο έφτασε στη περιοχή Περίχωρα, στα νότια της Λέσβου.

-Το τρίτο πλοίο ήταν της Frontex έξω από τη Λέσβο.

-Το τέταρτο πλοίο βρέθηκε έξω από το Tarti της Λέσβου.

-Το πέμπτο πλοίο βρέθηκε στην Τσόνια, Λέσβος.

-Το έκτο πλοίο εντοπίστηκε στο Πλωμάρι της Λέσβου.

-Το έβδομο σκάφος έφτασε στη περιοχή Μόλυβος, στη Λέσβο.

-Οκτώ σκάφη εντοπίστηκαν έξω από την Μυτιλήνη.

-Η ένατη, δέκατη και ενδέκατη βάρκα έφτασαν στη Χίο

-Η 12η βάρκα έφτασε στην Αγ. Παρασκευή, στη Σάμο.

-Το 13ο σκάφος εντοπίστηκε στην περιοχή Μεσόκαμπος της Σάμου.

-Επίσης 32 άτομα μεταφέρθηκαν στη Λέρο ενώ η ίδια ακριβώς κατάσταση επικρατεί και σε Σάμο, Χίο.

89 αλλοδαποί σε Κω και Φαρμακονήσι μέσα σε δύο ώρες

89 παράνομοι μετανάστες αφίχθησαν στην Κω και το Φαρμακονήσι μέσα σε δύο ώρες, συγκεκριμένα τα ξημερώματα της Πέμπτης από τις 4.30 έως 6.30 σήμερα το πρωί.

26 άτομα έφτασαν στην Αμμόγλωσα, 12 άτομα στο Σκανδάρι και 9 άτομα στη Λάμπη. Συνολικά έφτασαν στην Κω σήμερα το πρωί 47 παράνομοι μετανάστες.

Επίσης τις ίδιες ώρες έφτασαν στο Φαρμακονήσι 42 παράνομοι μετανάστες.

Επιστολή του δημάρχου Σύμης προς τους δημάρχους Κω και άλλων 6 νησιών - Κάλεσμα σε δυναμικές κινητοποιήσεις

Κύριοι συνάδελφοι,

Στη Σύμη αντιμετωπίζουμε τεράστιο πρόβλημα ελλείψει ιατρικού προσωπικού, κατάλληλου για την επάνδρωση και αντιμετώπιση επειγουσών και μη αναγκών.

Την περίοδο που διανύουμε το υπάρχον ιατρικό προσωπικό στο νησί μας περιορίζεται σε μία αγροτική ιατρό και έναν αποσπασμένο παθολόγο για δέκα ημέρες.

Όπως αντιλαμβάνεστε, το ελάχιστο πλέον εναπομείναν προσωπικό του Πολυδύναμου Ιατρείου Σύμης αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες περίθαλψης και ιατρικής φροντίδας προς τους μόνιμους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες του νησιού, όπως αυτές παρουσιάζονται και προοδευτικά διογκώνονται με την άφιξη καθημερινά δεκάδων παράνομα εισερχόμενων μεταναστών στο νησί, καθώς έχουν καταγραφεί στο ιατρείο σοβαρά περιστατικά μεταδιδόμενων λοιμωδών νοσημάτων.

Πλέον τίθεται σε κίνδυνο η ζωή και η ασφάλεια των κατοίκων του νησιού (πάνω από 3.000 μόνιμοι κάτοικοι, εκ των οποίων 500 περίπου παιδιά).

Δεδομένου, περαιτέρω, ότι,

- είναι αδύνατον το ιατρικό προσωπικό υπηρεσίας υπαίθρου, να αντεπεξέλθει σε ταυτοχρόνως λαμβάνοντα χώρα τακτικά αλλά και επείγοντα περιστατικά,
- η μορφολογία και η οικιστική διαίρεση του νησιού είναι τέτοια που επιβάλλει ιατρικές επισκέψεις σε διαφορετικά σημεία του δήμου, ενώ σε περίπτωση διακομιδής ασθενούς στη Ρόδο (καθώς εκεί είναι το πλησιέστερο νοσοκομείο) υποχρεωτικά συνοδεύεται από τον γιατρό, με αποτέλεσμα το νησί να μένει μόνο με έναν ή κανέναν ιατρό.

Ο Δήμος μας επιθυμεί να προλάβει κάθε δυσμενή εξέλιξη στο θέμα της παροχής υπηρεσιών υγείας στο νησί.

Γνωρίζοντας ότι αντιμετωπίζετε ίδιες και ενδεχομένως, χειρότερες συνθήκες ιατρικής περίθαλψης στα νησιά σας, θα θέλαμε τη σύμπραξή σας στις κινητοποιήσεις που προτιθέμεθα να καταφύγουμε ως ένδειξη διαμαρτυρίας προς το κράτος που ολιγωρεί και δεν επιδεικνύει τον απαιτούμενο ζήλο για άρση του χρόνιου αυτού προβλήματος που καλούμαστε να διαχειριστούμε χωρίς επιτυχία και με ρίσκο ανθρώπινες ζωές.

Οι κινητοποιήσεις μπορούν να λάβουν χαρακτήρα συντονισμένων ενεργειών, όπως κλείσιμο δημοτικών καταστημάτων, σχολείων, δημόσιων υπηρεσιών γενικότερα, άρνηση καταβολής φόρου (π.χ. ΕΝΦΙΑ) κ.λπ., μιας και δεν απολαμβάνουμε τα ίδια προνόμια με τους συνανθρώπους μας στα αστικά κέντρα. Είμαστε στη διάθεσή σας για την ανάληψη πρωτοβουλιών το συντομότερο δυνατόν.

Οφείλουμε να μεριμνήσουμε τόσο για την ασφάλεια των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού, όσο και του υπηρετούντος ιατρικού προσωπικού, ώστε να αντιμετωπιστεί το γρηγορότερο και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η σοβαρότητα του προαναφερθέντος σοβαρού ζητήματος που προκαλεί πλήθος προβλημάτων στα νησιά μας με την άμεση τοποθέτηση ειδικευμένων ιατρών, οδηγού ασθενοφόρου και μόνιμης καθαρίστριας».
Keywords
Τυχαία Θέματα