Χρήστος Στυλιανίδης: Έφυγε και άφησε πίσω του… αποκαΐδια


Κυβέρνηση που δεν πληρώνει για τα λάθη της είναι βέβαιο ότι θα τα επαναλάβει. Από τις πυρκαγιές στην Εύβοια και στο Τατόι πριν από δύο χρόνια δεν υπήρξε κανένα πολιτικό κόστος για την ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού να ανταποκριθεί ακόμα και σε φωτιές των 2 μποφόρ. Ετσι, από τότε η κυβέρνηση δεν έκανε το παραμικρό για την αντιπυρική ασφάλεια. Δυστυχώς, τις συνέπειες τις είδαμε και χθες. Για μια ακόμα φορά…

Από τον Βασίλη Γαλούπη

Σύμφωνα με την επίσημη πρόγνωση της ΕΜΥ για χθες Δευτέρα, οι άνεμοι ήταν «βόρειοι βορειοανατολικοί

4 με 5 και στα ανατολικά 6, τοπικά 7 μποφόρ». Με 5 και 6 μποφόρ οι καιρικές συνθήκες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν απλά συνηθισμένες για το ελληνικό καλοκαίρι. Σίγουρα δεν ήταν «πολύ ισχυροί οι άνεμοι», όπως συχνά ακουγόταν χθες αυθαίρετα από τα κανάλια.

Ομως, οι χθεσινές αποκαρδιωτικές εικόνες μιας ακόμα συμφοράς στην Αττική, στο Λουτράκι και στη Βοιωτία έχουν εξήγηση και, μάλιστα, πικρή. Η προηγούμενη κυβέρνηση αδιαφόρησε και άφησε τα πάντα στην τύχη, παρά τα σκληρά μαθήματα του 2021.

Η αντιπυρική περίοδος άρχισε την 1η Μαΐου. Η δουλειά έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί νωρίτερα από την κυβέρνηση, Μάρτιο και Απρίλιο, δηλαδή πολύ πριν από τις εκλογές της 21η Μαΐου. Αρμόδιος υπουργός ήταν άλλο ένα «πουλέν» του Μητσοτάκη, ο… θεωρητικός περί κρίσεων, οδοντίατρος Χρήστος Στυλιανίδης, που ανέλαβε καθήκοντα αμέσως μετά την ιστορική πυρκαγιά που κατέκαψε τη μισή Εύβοια.

Λίγους μήνες μετά, η ολιγωρία του Στυλιανίδη και η άγνοια περί αληθινών κρίσεων «έφεραν» το φιάσκο με τους εγκλωβισμένους στην Αττική Οδό επειδή χιόνισε… μέρα, όπως είχε δικαιολογηθεί ο πρωθυπουργός. Για τη μηδενική έως επιζήμια… προσφορά του ο Μητσοτάκης αποφάσισε να επιβραβεύσει τον Στυλιανίδη, δίνοντάς του μια εύκολη βουλευτική αποζημίωση στο Επικρατείας, τιμής ένεκεν. Πάντως, πόστο στη νέα κυβέρνηση δεν του ανέθεσε αυτή τη φορά. Το ερώτημα -ρητορικό, ως φαίνεται- είναι: φρόντισε, ως όφειλε, ο Στυλιανίδης για την αντιπυρική προστασία πριν αποχωρήσει από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας στα τέλη Μαΐου;

Για τη μηδενική έως επιζήμια «προσφορά» του, ο Μητσοτάκης αποφάσισε να… επιβραβεύσει τον Στυλιανίδη, δίνοντάς του μια εύκολη βουλευτική αποζημίωση στο Επικρατείας!

Στο μεταξύ, πριν από 11 μέρες, ο πρωθυπουργός δήλωσε σαν να πήγε στο Μαξίμου… χθες ότι «μέσα στα επόμενα χρόνια θα προμηθευτούμε καινούργια αεροσκάφη, καινούργια ελικόπτερα, πολλά καινούργια μέσα για το Πυροσβεστικό Σώμα». Μέχρι, όμως, να δεήσει ο Μητσοτάκης να κάνει όσα έπρεπε να έχει πράξει από το 2021, η Ελλάδα μεταβάλλεται επί διακυβέρνησής του σε κρανίου τόπο. Δύο χρόνια μετά τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στην ελληνική Ιστορία, πάλι υποσχέσεις ακούγονται, πάλι ανεπάρκεια αποδεικνύεται, για μια ακόμα φορά οι κάτοικοι περίμεναν χθες εναέρια και πυροσβεστικά που δεν έρχονταν.

Συγκλονιστικά ντοκουμέντα

Το βάρος της ευθύνης δεν μπορεί να πέσει εκ των πραγμάτων στον νέο υπουργό Βασίλη Κικίλια, ο οποίος ανέλαβε το υπουργείο πριν από μόλις δύο εβδομάδες. Πρόσφατα, άλλωστε, η ερευνητική ομάδα Data Journalists έφερε στο φως συγκλονιστικά ντοκουμέντα για την αδράνεια του Υπουργείου Προστασίας πριν από τις εκλογές του Μαΐου.

Συγκεκριμένα, στις 12 Ιουλίου δημοσιεύθηκε έρευνα, σύμφωνα με την οποία «καθυστερήσεις σημειώνονται για ακόμη μια χρονιά στην προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, που ξεκίνησε από την 1η Μαΐου». Το ρεπορτάζ έκανε λόγο για ελλείψεις 3.600 ατόμων σε οργανικές θέσεις της Πυροσβεστικής. Σημαντικές καθυστερήσεις υπήρξαν και από την πλευρά της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, που υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, σε ό,τι αφορά τις εγκυκλίους προς τους αρμόδιους φορείς για μια σειρά από ζητήματα, όπως σχέδια εκκενώσεων, αποψιλώσεις, κλπ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κατευθυντήριες οδηγίες και η επικαιροποίηση των σχεδίων έγιναν στα τέλη του περασμένου Απριλίου. Δηλαδή, μόλις λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος. «Ως αποτέλεσμα, ακόμη και σήμερα δεν έχουν γίνει καθαρισμοί σε δήμους ή δεν έχουν ολοκληρωθεί τα σχέδια εκκένωσης περιοχών, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού» ανέφεραν οι Data Journalists.

Χαρακτηριστικά, λόγω των καθυστερημένων οδηγιών, οι καθαρισμοί στους δήμους γίνονται μέχρι και τώρα, ενώ έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος, αντί να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Μαΐου. Για παράδειγμα, ο Δήμος Μαραθώνα συνεδρίασε στις 16 Μαΐου προκειμένου να συγκροτήσει ομάδα εργασίας για την προληπτική απομάκρυνση πολιτών. «Για μία ακόμη αντιπυρική περίοδο, ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας είναι απροετοίμαστος για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών» δήλωνε προφητικά στην ερευνητική ομάδα ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης, πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγος ε.α. και δικαστικός πραγματογνώμονας.

Η διαταγή για τον Κώδικα Διαχείρισης Εναέριων Μέσων εξεδόθη μόλις πριν από λίγες μέρες, στην καρδιά του καλοκαιριού, ενώ ο κ. Γκουρμπάτσης μιλά και για την καταλληλότητα ορισμένων από τα εναέρια μέσα που μισθώνει η χώρα μας: «Το Πυροσβεστικό Σώμα ουδέποτε έχει διενεργήσει Μελέτη Επιχειρησιακής Σκοπιμότητας και Αποτελεσματικότητας των εναέριων μέσων αεροπυρόσβεσης για το περιβάλλον δράσης στην Ελλάδα. Με αποτέλεσμα να μισθώνονται και πτητικά μέσα ακατάλληλα ή τουλάχιστον αναποτελεσματικά, λόγω τεχνικών χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων, για πυρκαγιές στην επικράτεια».

Για παράδειγμα, το αεροσκάφος Air Tractor δεν μπορεί να πάρει νερό από θάλασσες που έχουν ακόμα και λίγο κυματισμό λόγω μποφόρ. Οταν, δηλαδή, η ένταση του ανέμου αυξηθεί κάπως, δεν μπορεί να πάρει νερό, παρά μόνον από… λίμνες.

Βιογραφικό

Βουλευτής Επικρατείας, πρ. υπουργός Πολιτικής Προστασίας

Γεννήθηκε το 1958 στη Λευκωσία. Σπούδασε Οδοντιατρική στο ΑΠΘ και άσκησε το επάγγελμά του μέχρι τον διορισμό του ως Ευρωπαίου επιτρόπου το 2014. Το 1998 ανέλαβε κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά την επανεκλογή του Γλαύκου Κληρίδη, όμως έναν χρόνο αργότερα παραιτήθηκε για λόγους πολιτικής ευθιξίας. Στο δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν στήριξε το «Ναι». Ηταν βουλευτής στην κυπριακή Βουλή το 2006-2013. Το 2014 εξελέγη ευρωβουλευτής με το ΔΗΣΥ. Λίγους μήνες μετά παραιτήθηκε για να αναλάβει τη θέση του Ευρωπαίου επιτρόπου Διαχείρισης Κρίσεων. Τον Σεπτέμβριο του 2021 διορίστηκε υπουργός Πολιτικής Προστασίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στις πρόσφατες εθνικές εκλογές εξελέγη βουλευτής Επικρατείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα