Δεν έφτασαν ποτέ στην πραγματική οικονομία...

...οι ενισχύσεις των επιχειρήσεων για την πανδημία...

Έντονο προβληματισμό εκφράζουν οι παράγοντες της αγοράς για το γεγονός ότι οι ενισχύσεις σε δάνεια και επιδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις λόγω πανδημίας, δεν έχουν φτάσει στην πραγματική οικονομία, λόγω του...

στρεβλού σχεδιασμού αλλά και των μεθοδεύσεων της κυβέρνησης.

Το πλέον χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των δανείων για την ενίσχυση της ρευστότητας, μέσω της εγγύησης του ελληνικού δημοσίου με το πρόγραμμα του Ταμείου Επιχειρηματικότητας COVID-19. Στις δύο φάσεις του το πρόγραμμα μοίρασε πάνω από 1 δισ. εγγυημένων
δανείων, όμως αυτό που αναζητείται είναι οι δικαιούχοι του.

Στην πρώτη φάση, μέσα σε 3 εργάσιμες μέρες υπερκαλύφθηκε ο σχετικός προϋπολογισμός με αρκετά ερωτηματικά για την ετοιμότητα όσων είχαν διαθέσιμο ένα τεράστιο αριθμό δικαιολογητικών, ακόμη και επικαιροποιημένο bussines plan ώστε να τα καταθέσουν άμεσα.

Αλλά και στη συνέχεια με την αύξηση του προϋπολογισμού, οι διαμαρτυρίες δεν έχουν κοπάσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το παράρτημα με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τις αιτήσεις έχει έκταση 18 σελίδων !

"Αν καλύπτεις τα κριτήρια, τότε δεν χρειάζεσαι ενίσχυση"

Αυτό που τονίζεται σε κάθε περίπτωση από επιχειρηματίες και σύμβουλους επιχειρήσεων είναι ότι το πλήθος των δικαιολογητικών και οι διασφαλίσεις για την πιστοληπτική ικανότητα είναι τέτοιες που οι επιχειρήσεις της πραγματικής οικονομίας που στα αλήθεια χρειάζονται ενίσχυση της ρευστότητας λόγω της πανδημίας, δεν υπάρχει περίπτωση να χρηματοδοτηθούν, ακόμη και με την εγγύηση του δημοσίου.

Όμως εκτός από τους απαγορευτικούς όρους, υπάρχουν υποψίες αλλά και καταγγελίες, που χρήζουν διερεύνησης, ότι ακολουθείται μια παλιά ανήθικη πρακτική των τραπεζών να συμφωνούν με δικαιούχους των δανείων ότι τα χρήματα δεν θα επενδυθούν για το σκοπό που δίνονται αλλά θα παραμείνουν "κλειστά" σε προθεσμιακές καταθέσεις ή άλλα προϊόντα με αποτέλεσμα τράπεζα και επιχειρηματίες να τα εκμεταλλεύονται αλλά τα χρήματα να μην φτάνουν στην οικονομία.

Ρουσφετολογικός μηχανισμός μοιράζει τα δάνεια;

Παράλληλα, παράγοντες της αντιπολίτευσης, κατηγορούν πλέον ευθέως την κυβέρνηση ότι διαχειρίζεται τα χρηματοδοτικά εργαλεία και ιδιαίτερα το πρόγραμμα δανείων, έχοντας στήσει ένα ρουσφετολογικό μηχανισμό που κατευθύνεται από το Μαξίμου.

Μάλιστα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θάνος Μωραϊτης, καταγγέλλει ανοιχτά ότι "το Excel με τα αιτήματα των χρηματοδοτικών εργαλείων από τις επιχειρήσεις το έχει το Μαξίμου που “μοιράζει” τη ρευστότητα με αδιαφάνεια.

" Σύμφωνα με το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ έχουν έχουν δημιουργηθεί όροι όρους οικονομικής ανισότητας και στρέβλωσης του ανταγωνισμού, με εργαλείο την αδιαφανή διαχείριση των εγγυημένων δανείων του Δημοσίου." Για το δείγμα γραφής της συγκεκριμένης κυβέρνησης, κάτι τέτοιο δεν θα προκαλούσε καμία έκπληξη.

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν να δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία των ποσών και των επιχειρήσεων που έλαβαν ενισχύσεις με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για να γνωρίζει η Βουλή και ο παραγωγικός ιστός της χώρας με ποια κριτήρια ενισχύονται οι επιχειρήσεις.

Άλλα ανακοινώνουν τα ΜΜΕ και άλλα ισχύουν στην πραγματικότητα

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η μόνη παραφωνία που παρατηρείται στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Τόσο λόγω σκοπιμοτήτων όσο και λόγω ανεπαρκούς σχεδιασμού αρκετοί πολίτες, πληροφορούνται από τα ΜΜΕ για τα μέτρα της κυβέρνησης αλλά όταν φτάνουν στο γκισέ των τραπεζών διαπιστώνουν ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Αυτό συνέβη και με τις ρυθμίσεις των δανείων, που ανακοινώθηκαν αλλά δεν ισχύουν, με τα επιδόματα των εργαζομένων που είναι σε "αναστολή εργασίας" και καθυστερούν υπερβολικά και άλλα μέτρα.

Όπως επισημαίνεται, μετά την καθυστερημένη αντίδραση της κυβέρνησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω λόγω των στρεβλώσεων και της αδιαφάνειας στις ενισχύσεις. Τέλος, είναι αξιοσημείωτο ότι το σύνολο των χρηματοδοτικών εργαλείων με τα οποία επιχειρεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία, έχουν σχεδιαστεί και νομοθετηθεί από την κυβέρνηση... ΣΥΡΙΖΑ.

Θοδωρής Καραγιαννίδη

Πηγή: tvxs.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα