Δεν πληρώνει φόρο ακίνητης περιουσίας το Βατικανό

Το θέμα της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας βρίσκεται στο προσκήνιο στην Ιταλία καθώς το Βατικανό, βάσει συμφωνιών με το ιταλικό κράτος δεν καταβάλλει τον προβλεπόμενο φόρο ακινήτων, έστω και αν τα κτίρια ιδιοκτησίας του βρίσκονται στην ιταλική επικράτεια.

Μετά την υιοθέτηση της πρόσφατης δέσμης μέτρων, όμως, ξένοι δημοσιογράφοι έθεσαν στον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι το ερώτημα αν ο νέος φόρος ακινήτων πρόκειται να επεκταθεί και στα εκκλησιαστικά ακίνητα. «Δεν έχουμε ακόμη εξετάσει την συγκεκριμένη περίπτωση», ήταν η διπλωματική απάντηση του Μόντι.

Δεδομένης
της οικονομικής κατάστασης «εκτάκτου ανάγκης»...
, όλο και περισσότεροι Ιταλοί ζητούν από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσης, πληρώνοντας για τις ακίνητες ιδιοκτησίες της, όπως και οι πολίτες. Στο Facebook δημιουργήθηκε ομάδα με την ονομασία «Βατικανό πλήρωσε και εσύ τα μέτρα», με 160.000 μέλη, ενώ στο Twitter, το αίτημα να καταβάλλει και η Αγία Έδρα, φόρο ακινήτων στηρίζεται από είκοσι νέα μέλη κάθε λεπτό της ώρας που περνά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «La Repubblica», το κόμμα των Ιταλών ριζοσπαστών, υπολογίζει ότι η αξία των ακινήτων αυτών φθάνει τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ - συνυπολογίζοντας και τις δωρεές των φορολογουμένων. Άλλες μελέτες κάνουν λόγο για 2,2 δισεκατομμύρια. Από την Καθολική Εκκλησία ανεπίσημα διαρρέει ότι ο συνολικός της πλούτος σε ακίνητα από την Σικελία μέχρι το Μιλάνο δεν ξεπερνά τα πεντακόσια εκατομμύρια ευρώ. Δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση σχετικά με το πραγματικό ποσό. Μόνο στην Ρώμη, όμως, κάθε χρόνο δέκα χιλιάδες διαθήκες ενισχύουν την συνολική περιουσία του Βατικανού και των διαφόρων ενοριών και εκκλησιαστικών οργανισμών.

Εκτιμήσεις στις οποίες αναφέρονται μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για 115.000 ακίνητα άμεσης ή έμμεσης ιδιοκτησίας Βατικανού σε όλη την χώρα.

Είκοσι βουλευτές του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, κατέθεσαν τις ημέρες αυτές πρόταση νόμου για την επέκταση του νέου φόρου ακινήτων και στην εκκλησιαστική περιουσία. Η εφημερίδα «La Repubblica» τονίζει ότι θα μπορούσαν να φορολογηθούν κτήρια και εκτάσεις που δεν χρησιμοποιούνται για καθαρά θρησκευτικούς σκοπούς αλλά για εμπορική εκμετάλλευση, όπως τα ξενοδοχεία και οι ιδιωτικές κλινικές.

Μένει να διαπιστωθεί αν θα αποδειχθεί ισχυρότερη η πίεση των διαφόρων ομάδων ή ο πολιτικός «ρεαλισμός» - βάσει του οποίου μια κυβέρνηση τεχνοκρατών που στηρίζεται όμως, από όλες τις πολιτικές δυνάμεις πλην της Λέγκας, δύσκολα μπορεί να αλλάξει τις υπάρχουσες, πάγιες ισορροπίες, στις σχέσεις με την Αγία Έδρα.
Keywords
Τυχαία Θέματα