Δοκιμές για τσιπ στον εγκέφαλο



Καλιφόρνια. Το πράσινο φως έλαβε την Πέμπτη από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) η εταιρεία εγκεφαλικών εμφυτευμάτων Neuralink, ιδιοκτησίας του Ελον Μασκ, προκειμένου να εγκαινιάσει την πρώτη ανθρώπινη κλινική δοκιμή της. Η εταιρεία είχε καταθέσει ήδη πολλές αιτήσεις στην υπηρεσία, λαμβάνοντας μέχρι τώρα αρνητικές απαντήσεις.

Ο Μασκ έχει κάνει λόγο

τουλάχιστον τέσσερις φορές από το 2019 για την πρόθεση της εταιρείας του να πραγματοποιήσει κλινικές δοκιμές του εμφυτεύματος σε ανθρώπους. Η συσκευή, σύμφωνα με τους δημιουργούς της, είναι ικανή να αντιμετωπίσει την τύφλωση και την παράλυση. Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2016, ζήτησε την έγκριση της FDA στις αρχές του 2022, χωρίς επιτυχία.

Η FDA είχε τότε επισημάνει ότι η εταιρεία όφειλε να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα στη συσκευή της, προτού την τοποθετήσει σε ανθρώπους. Η υπηρεσία είχε επιστήσει την προσοχή σε θέματα με την μπαταρία λιθίου του εμφυτεύματος, την πιθανότητα μετακίνησης των καλωδίων της συσκευής μέσα στον εγκέφαλο και το ζήτημα της ασφαλούς αφαίρεσής της χωρίς να πληγούν εγκεφαλικοί ιστοί.

Η έγκριση της Πέμπτης δόθηκε τη στιγμή που οι Αμερικανοί νομοθέτες ζητούν από τις ρυθμιστικές αρχές να ερευνήσουν εάν η επιτροπή που επέβλεπε τις δοκιμές του εμφυτεύματος σε πειραματόζωα απέτυχε στο έργο της, επιτρέποντας την πραγματοποίηση πρόχειρων πειραμάτων με αμφίβολης αξιοπιστίας αποτελέσματα.

Πέρυσι, ο γενικός επιθεωρητής της FDA εγκαινίασε έρευνα κατά της Neuralink, κατόπιν εντολής ομοσπονδιακού εφέτη, για πιθανή παραβίαση της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων, η οποία διέπει τη διαχείριση των πειραματόζωων. Η εταιρεία του Μασκ έχει ήδη σκοτώσει 1.500 ζώα, μεταξύ των οποίων πρόβατα, χοίρους και πιθήκους, σε πειράματα από το 2018 μέχρι σήμερα.

Η έρευνα στρέφεται επίσης στην επίβλεψη που άσκησε η ίδια η FDA στις ερευνητικές δραστηριότητες της Neuralink. Σε μήνυμά της στο Twitter –ιδιοκτησίας και αυτό του Ελον Μασκ– η εταιρεία διευκρίνισε ότι δεν είναι ακόμη έτοιμη να πραγματοποιήσει κλινική δοκιμή με ασθενείς.

«Η έγκριση αποτελεί καρπό της απίστευτης δουλειάς από την ομάδα Neuralink, σε στενή συνεργασία με την FDA και αντιπροσωπεύει σημαντικό πρώτο βήμα για την ανάπτυξη τεχνολογίας που κάποια μέρα θα βοηθήσει πολλούς ανθρώπους», ανέφερε το μήνυμα tweet της εταιρείας.

Τα τελευταία χρόνια, ο Μασκ έχει παρουσιάσει φιλόδοξα σχέδια για τη Neuralink. Στόχος του είναι η μαζική παραγωγή του εμφυτεύματος, το οποίο θα μπορεί να τοποθετείται ταχύτατα σε ιατρικά κέντρα και όχι νοσοκομεία. Τον περασμένο χρόνο, ο αμφιλεγόμενος Νοτιοαφρικανός επιχειρηματίας είχε δηλώσει ότι νιώθει τέτοια εμπιστοσύνη στη συσκευή της Neuralink, που θα ήταν πρόθυμος να την εμφυτεύσει στους εγκεφάλους των παιδιών του

kathimerini.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα