Δράκος στο παραμύθι των γαλλικών προεδρικών εκλογών δεν υπήρχε...

...μόνο πρόβατα που έμαθαν να τους αρέσει ο σανός...


Εκλογικό θρίλερ στη Γαλλία υπήρξε μόνο για τους ανίδεους και τους φωτεινούς παντογνώστες, που τα ξέρουν όλα, αλλά επί της ουσίας δεν γνωρίζουν τίποτα από το γαλλικό γίγνεσθαι. Για τους υπόλοιπους, τους λίγους, ήταν ένα ακόμα μεγάλο κοινωνικό επιτυχημένο πείραμα χειραγώγησης της μάζας, που μόλις... τελείωσε, πριν περάσουμε στο επόμενο, καθώς η δεύτερη προεδρική θητεία του Μακρόν
ήταν δεδομένη και προδιαγεγραμμένη.Αφού κατάφερε να εξουδετερώσει ή μάλλον να εξαφανίσει από το χάρτη με τον fake αέρα της πολιτικής ανανέωσης που υποσχέθηκε, πρώτα την αριστερά και στη συνέχεια τη δεξιά, από την πρώτη μέρα της εκλογής του το 2017, ο Εμμανουέλ Μακρόν, αθέτησε την υπόσχεση που είχε δώσει στους Γάλλους, ότι θα καταπολεμούσε με όλες του τις δυνάμεις το φάντασμα της ακροδεξιάς.
Ακολούθησε μια σκληρή και παράλληλα αντιλαϊκή πολιτική, με την οποία συστηματικά και συνειδητά ενίσχυε την ακροδεξιά. Γνώριζε πως αυτή ήταν το εισιτήριο του για την επανεκλογή του ή αν θέλετε για την πολυπόθητη ανανέωση μιας δεύτερης προεδρικής θητείας. Δεν είναι τυχαίο που η ακροδεξιά, την τελευταία πενταετία αύξησε όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν, σχεδόν κατά 10% την εκλογική δυναμική της.
Κατά συνέπεια, απέναντι στην ακροδεξιά απειλή, οι Γάλλοι που είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε ότι έχει να κάνει με τη Δημοκρατία, στον δεύτερο γύρο μιας αβέβαιης εκλογικής αναμέτρησης, υψώνουν πάντα με μαθηματική ακρίβεια δημοκρατικό φράγμα και ψηφίζουν τον υποψήφιο που τους φαίνεται λιγότερος «κακός». Οι περισσότεροι ψηφοφόροι όμως δεν κατάλαβαν πως και σ αυτές τις εκλογές είχαν να κάνουν με δυο λύκους.
Σ’ αυτό βοήθησαν ξανά οι εταιρείες επηρεασμού της κοινής γνώμης, όπως είναι τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων και τα ΜΜΕ. Με συστηματική πλύση εγκεφάλου, έκαναν τον κόσμο να πιστέψει πως η διαφορά Μακρόν – Λεπέν, είναι οριακή, ώστε να τον υποχρεώσουν να προσέλθει στις κάλπες και να ψηφίσει ακόμα και με κρύα καρδιά τον «Δημοκράτη» υποψήφιο. Ετσι, με το 58,6% των ψήφων που απέσπασε ο Εμμανουέλ Μακρόν έναντι 41,4% για τη Μαρίν Λεπέν, όταν αύριο θα συνεχίσει την δυστοπική πολιτική του, θα δηλώνει πως έχει τη νομιμότητα από την ψήφο όσων των ψήφισαν… ακόμα και με το ζόρι!
Μια γεύση απο τις «έντιμες» προθέσεις του προέδρου τους, πήραν ήδη οι Γάλλοι. Προεκλογικά τους υποσχέθηκε δημοψήφισμα για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, μετεκλογικά ο υπουργός οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δεν απέκλεισε την υιοθέτηση της μεταρρύθμισης με τη βοήθεια του άρθρου 49:3 του γαλλικού συντάγματος, που παρακάμπτει τη γνωμοδότηση του γαλλικού κοινοβουλίου!
Για τέτοια διαστροφή μιλάμε!
Αυτά για τη «Σκύλλα». Όσο για τη Χάρυβδη-Λεπέν, ουδέποτε είχε όρεξη να κερδίσει εκλογές ή να κυβερνήσει. Ο ρόλος της είναι στην “εξυπηρέτηση”. Στην περίπτωση όμως που η ψήφος διαμαρτυρίας όσων ξεγελαστούν, την οδηγήσει στην εξουσία, θα είναι για να γίνει πρέσβειρα των πολιτικών που εφαρμόζει ο Μακρόν. Ακόμα και στην περίπτωση συγκατοίκησης, στην οποία ενδεχομένως να οδεύει η χώρα, καθώς οι εκλογές για την ανανέωση της γαλλικής εθνοσυνέλευσης είναι τον Ιούνιο. Βεβαίως και σ αυτές τις εκλογές, τον πρώτο και τελευταίο λόγο, θα έχουν οι εταιρίες επηρεασμού, ανάλογα με τον ποιον υποψήφιο υποστηρίζουν τα συμφέροντα τα οποία εξυπηρετούν.Μια από τα ίδια είναι και ο αριστερός Μελανσόν, που η φιλοδοξία του για τη Γαλλία και τους Γάλλους, περιορίζεται στην επιθυμία του να γίνει πρωθυπουργός. Ένα γεγονός, πάνω στο οποίο βασίζει τις διαβουλεύσεις που κάνει με τα κόμματα, για τη σύναψη συνεργασιών, ενόψει των βουλευτικών εκλογών.
Αυτή είναι η κατάσταση στη Γαλλία σήμερα η οποία έκανε περισσότερους από 12 εκατομμύρια Γάλλους, να μην προσέλθουν στις κάλπες στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών και τους υπόλοιπους να ακροβατούν μεταξύ σφύρας και άκμονος. Κι αυτό γιατί όπως πολύ σωστά σχολίασε ένας φίλος, από τη μια υπάρχει εμφανής έλλειψη μεγάλου διαμετρήματος Γάλλων, ευρωπαίων και παγκόσμιων ηγετών και από την άλλη υπάρχουν πολίτες που έπαψαν ή τους οδήγησαν να μην είναι σκεπτόμενοι.
Δράκος λοιπόν στο παραμύθι των γαλλικών προεδρικών εκλογών, δεν υπήρχε. Μόνο πρόβατα που έμαθαν να τους αρέσει ο σανός.
Μαρία Δεναξά
Keywords
Τυχαία Θέματα