εχασε 30 δισ. δολάρια σε έναν χρόνο

Από όγδοος στη λίστα του περιοδικού «Forbes» με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο στη λίστα με τους ξεπεσμένους κροίσους κινδυνεύει να δει σύντομα το όνομά του ο Εϊκε Μπατίστα, ο βραζιλιανός επιχειρηματίας που έχασε 30 δισ. δολάρια σε έναν χρόνο, περίπου 23 δισ. ευρώ.
Ο 56χρονος μεγαλοεπιχειρηματίας αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και τον κίνδυνο να χάσει την περιουσία του λόγω χρεών. Γιος του πρώην υπουργού Ενέργειας Ελιέζερ Μπατίστα, ο Εϊκε επέστρεψε το 1980 στη...... γενέτειρά του, τη Βραζιλία, αφήνοντας ημιτελείς τις σπουδές του στη Γερμανία. Επίμονος και εξαιρετικά φιλόδοξος,
όμως, κατάφερε να αποκτήσει τα πρώτα του εκατομμύρια λίγο προτού κλείσει τα 25 μέσω της εταιρείας που είχε ιδρύσει με την ονομασία Autra Aurem, η οποία αγόραζε χρυσό από προμηθευτές του Αμαζονίου και τον πουλούσε σε μαγαζιά του Ρίο ντε Τζανέιρο.
Ξεκίνησε έτσι να χτίζει την αυτοκρατορία του και σύντομα σχημάτισε το EBX Group, έναν όμιλο έξι εταιρειών οι οποίες δραστηριοποιούνταν στους τομείς της ενέργειας, της εξόρυξης και της ναυπηγίας. Ενας από τους σημαντικότερους παράγοντες που έπαιξαν ρόλο στην εκτόξευση των εργασιών των εταιρειών του ήταν η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση από την πλευρά της Κίνας για πρώτες ύλες.
Το μεγαλύτερο όνειρό του, λένε οι κακές γλώσσες, ήταν ο αυτοσκοπός: να αποκτά συνεχώς όλο και περισσότερα πλούτη και περιουσιακά στοιχεία, οι εταιρείες του να επεκτείνονται διαρκώς και να διευρύνεται ο κύκλος των εργασιών τους. Νεαρός είχε εργαστεί ως ασφαλιστής και παρέμενε πάντοτε επικοινωνιακός και πειστικός προς τους συνομιλητές και τους συνεργάτες του. Χρήσιμο προσόν για την προσέλκυση κεφαλαίων ώστε να δίνει ζωή στα σχέδιά του. Επίσης έκανε μεγάλα συμβόλαια με το κράτος για δημόσια έργα, κυρίως στον τομέα των υποδομών.
Καθώς τα χρόνια περνούσαν το όνομα του Εϊκε Μπατίστα συνδέθηκε άρρηκτα με την πόλη του Ρίο αφού ανέλαβε την «ανανέωση» πολυάριθμων κτιρίων. Ανάμεσα στις επιτυχίες του συγκαταλέγεται η εκ βάθρων ανακαίνιση του εμβληματικού σταδίου Μαρακανά, εκεί όπου θα διεξαχθεί και ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 2014.
Το 2010 το περιοδικό «Bloomberg Market» τον κατέταξε στη λίστα με τους 58 ισχυρότερους άνδρες παγκοσμίως και μόλις δεύτερο στη Βραζιλία μετά την πρόεδρο της χώρας Ντίλμα Ρούσεφ. Σε προσωπικό επίπεδο ο Μπατίστα εμφανίζεται λάτρης του φανταχτερού και πολυέξοδου τρόπου ζωής. Το 1991 παντρεύεται το πρώην μοντέλο του «Playboy» Λιούμα ντε Ολιβέιρα. Ο γάμος αυτός του χάρισε δύο γιους, τον Θορ και τον Ολίν, ενώ το ζευγάρι πήρε τελικά διαζύγιο το 2004 έπειτα από 13 χρόνια.
Οι επιτυχίες του παρελθόντος όμως έσβησαν μπροστά στη συντελούμενη οικονομική κατάρρευση του επιχειρηματικού κολοσσού του. Αιτία, μεταξύ άλλων, είναι η εντυπωσιακή ανάσχεση του ρυθμού αύξησης της βραζιλιάνικης οικονομίας και η κατακόρυφη πτώση της ζήτησης προϊόντων από το εξωτερικό, σε συνδυασμό με παρακινδυνευμένες κινήσεις στον επενδυτικό και χρηματοπιστωτικό τομέα.
Πλέον ο πάλαι ποτέ μεγιστάνας έχει να αντιμετωπίσει την καχυποψία των επενδυτών και της αγοράς μετά την ανακοίνωση ότι η πετρελαϊκή εταιρεία του OGX σημείωσε κατακόρυφη μείωση της παραγωγής κάτω από τα προσδοκώμενα επίπεδα και παράλληλα να καλύψει τις τρύπες από τα χρέη των εταιρειών.
Αν και αναγκάστηκε να πουλήσει ακόμη και το ιδιωτικό αεροπλάνο του, αξίας 14 εκατ. δολαρίων, ο ίδιος επιμένει ότι «κρατάει ακόμη γερά το τιμόνι» - κι ας γκρεμίζονται όλα γύρω του.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι αποφεύγει τα μεγάλα λόγια του παρελθόντος, όταν έδινε την εντύπωση ότι πίστευε πως ο πλούτος του θα ήταν παντοτινός. Οπως τότε που είχε προκαλέσει τον μεξικανό μεγαλοεπιχειρηματία Κάρλος Σλιμ, τον πιο πλούσιο άνθρωπο στον πλανήτη σύμφωνα με τη σχετική λίστα του «Forbes» από το 2010 ως σήμερα. «Είπα στον Κάρλος Σλιμ ότι πρέπει να καθαρίσει και τους δύο καθρέφτες του διότι δεν θα τον προειδοποιήσω από ποια πλευρά θα τον προσπεράσω» είχε δηλώσει με έπαρση ο Μπατίστα, ξεχνώντας ότι κανένας δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον.
Keywords
Τυχαία Θέματα