ΕΚΤ: Η Ελλάδα με τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ των χωρών της ΕΕ

Τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ των χωρών της ΕΕ είχε η Ελλάδα το 2017, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση της ΕΚΤ που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, το ελληνικό ΑΕΠ ανήλθε στο 1,4%, έναντι 2,3%...
μέσου όρου στην ευρωζώνη, ενώ ξεχωρίζει η περίπτωση της Ιρλανδίας με ποσοστό 5%.

Αιτίες, σύμφωνα με την έκθεση, η ιδιωτική κατανάλωση στην Ελλάδα
που αυξήθηκε μόνο κατά 0,1% το 2017, έναντι μέσης αύξησης στο 1,6% στα υπόλοιπα κράτη της ευωζώνης. Παράλληλα, καταγράφεται συρρίκνωση και της κρατικής δαπάνης κατά 1,1% στην Ελλάδα, όταν κατά μέσο όρο αυξήθηκε κατά 1,2% στην ευρωζώνη.

Σε ό,τι αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές και προσαρμοσμένο με βάση το κόστος ζωής, σε κάθε Έλληνα αντιστοιχεί εισόδημα 19.900 ευρώ, έναντι 54.600 ευρώ για κάθε Ιρλανδό. Στην Πορτογαλία το μέσο εισόδημα ανέρχεται στα 23.100 ευρώ, έναντι 18.100 ευρώ προ κρίσης. Στην Κύπρο το μέσο εισόδημα είναι 24.600 ευρώ έναντι 29.900 ευρώ προ κρίσης. Κατά μέσο όρο στην ευρωζώνη το μέσο εισόδημα σε όρους κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι 31.700 ευρώ σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις (τα στοιχεία είναι του 2016), έναντι 24.300 ευρώ προ κρίσης.

Ντράγκι: Αυξημένη η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας

Σε ό,τι αφορά συνολικά την οικονομική επέκταση στην ΕΕ, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ΡΚΤ, Μάριο Ντράγκι, «αναμένουμε ο ρυθμός της να παραμείνει ισχυρός το 2018». Η οικονομία το 2017 σημείωσε ανάπτυξη 2,5% και στο τέλος του έτους είχε καταγράψει 18 συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, η οποία ήταν η ισχυρότερη που σημειώθηκε την τελευταία δεκαετία. Η διασπορά των ρυθμών ανάπτυξης μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει παρατηρηθεί από την έναρξη της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Η απασχόληση σημείωσε άνοδο 1,6% ενώ χαρακτηριστική ήταν η υψηλή συμμετοχή των γυναικών και των μεγαλύτερων ηλικιακά ατόμων στην αγορά εργασίας. Αντίστοιχα, η ανεργία έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 9 ετών ενώ συνολικά, από τα μέσα του 2013 μέχρι σήμερα, δημιουργήθηκαν 7,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας αντισταθμίζοντας τις θέσεις που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Παράλληλα, οι τράπεζες της ευρωζώνης μείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από το 8% που ήταν το 2014 στο 5,2% το τρίτο τρίμηνο του 2017. Τα «κόκκινα δάνεια» μειώθηκαν κατά 119 δις ευρώ κατά τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2017 ενώ κρίνονται απαραίτητες περαιτέρω κινήσεις για τη μείωση του μεγάλου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής οικονομολόγος Πίτερ Πράετ ανέφερε ότι δεν βλέπει λόγο να αλλάξει το οικονομικό outlook της ΕΚΤ.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάνσιο, ο οποίος παρουσίασε την έκθεση στο Ευρωκοινοβούλιο, ανέφερε πως οι πιέσεις στις τιμές θα αυξηθούν σταδιακά και ότι οι αξιωματούχοι πρέπει να επαγρυπνούν, ώστε να μην εκτροχιαστούν αυτές οι εξελίξεις.

Τον Μάρτιο, η ΕΚΤ αναβάθμισε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στο 2,4% .

ΠΗΓΗ: newmoney.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα