Εκτεθειμένη η Ελλάδα από τη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου

Μιλώντας την περασμένη Τετάρτη στο Διεθνές Συνέδριο για τον Έλεγχο του Καπνίσματος 2017 το οποίο διοργάνωσε το European Network for Smoking and Tobacco Prevention (ENSP) στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι η εκστρατεία κατά του καπνίσματος έχει εθνικό
χαρακτήρα.

«Χωρίς να υποτιμώ τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται μέχρι στιγμής κατά του καπνίσματος, για μένα, το ζήτημα της αντιμετώπισης του καπνίσματος είναι ζήτημα εκπαίδευσης», σημείωσε...
Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στους εφήβους, οι οποίοι πρέπει να γνωρίζουν όχι μόνο τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία αλλά και ότι δεν έχει κοινωνική αξία.

«Όταν το αρχίσετε, δείχνετε μια αδυναμία η οποία στέλνει κακά μηνύματα για το μέλλον. Επειδή αν δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτήν την πρόκληση, τις επιπτώσεις της οποίας γνωρίζετε, τότε δεν θα μπορέσετε να ανταπεξέλθετε με τις άλλες μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα».

«Οι νέοι πρέπει να μάθουν τι σημαίνει να αντιστέκονται σε αυτόν τον πειρασμό, να είναι η πρώτη νίκη της ζωής τους», σημείωσε. Όσον αφορά τους καπνιστές, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι εκτός από τις συνέπειες για την υγεία, θα πρέπει να εκπαιδεύονται και να ενημερώνονται ότι αυτή η συνήθεια δεν επηρεάζει μόνο αυτούς, αλλά τις οικογένειές τους και την κοινωνία στο σύνολό της.

«Κατά συνέπεια, η εμμονή με το κάπνισμα έχει ευρύτερα αποτελέσματα που δείχνουν ότι ο άνθρωπος που επιμένει στο κάπνισμα δεν καταλαβαίνει το στοιχειώδες καθήκον αλληλεγγύης που έχει σε όλους τους συνανθρώπους του», επεσήμανε ο υπουργός. Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έκανε καμία αναφορά στην αντιπαράθεση σχετικά με την αποτυχία της κυβέρνησης να εφαρμόσει την απαγόρευση του καπνίσματος.

Σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, η συμμόρφωση της Ελλάδας για χώρους χωρίς καπνό είναι αρκετά κακή. Ένας νόμος που εγκρίθηκε το 2008 και απαγορεύει το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ. Σε συνέντευξή του στο EURACTIV.com, ο Επίτροπος της ΕΕ για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Vytenis Andriukaitis παραδέχθηκε ότι η έκθεση των πολιτών στον καπνό των τσιγάρων σε δημόσιους χώρους ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό σε ολόκληρη την ΕΕ και ότι είναι ιδιαίτερα υψηλή σε χώρες όπως η Ελλάδα.

«Από τη δική μας οπτική γωνία, δεν έχει νόημα να έχουμε νόμους αν δεν επιβληθούν», είπε. Ο καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου της Ελλάδας, σημείωσε ότι το κάπνισμα ήταν ένα λάθος του 20ού αιώνα που θα διορθωθεί στο 21ο.

Είπε ότι η Ελλάδα είναι επικεφαλής μιας κορυφαίας επιστημονικής πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση του καπνίσματος. Ωστόσο, δεν αντιμετωπίζεται το παθητικό κάπνισμα στη χώρα. «Υπάρχει μια σαφής έλλειψη πολιτικής βούλησης […] πολλές διαδοχικές κυβερνήσεις ισχυρίστηκαν ότι δεν μπορούν να εφαρμόσουν το νόμο», τόνισε. Πάνω από το 80% του ελληνικού λαού είναι θυμωμένος για το τι συμβαίνει σήμερα και θεωρεί ότι είναι μια πολιτισμική υποβάθμιση της χώρας «, πρόσθεσε ο Μπεχράκης.

Ο καθηγητής Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, επικεφαλής του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, σημείωσε ότι η νομοθεσία για τον καπνό «κακοποιείται άγρια». «Το κάπνισμα γίνεται ανεκτό ακόμη και σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης. Στα νοσοκομεία και στα χειρουργεία μας. Ορισμένοι γιατροί καπνίζουν μπροστά στους ασθενείς τους », ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι η υπάρχουσα νομοθεσία είναι εξαιρετικά προοδευτική και σαφής, αλλά η εφαρμογή της είναι μια απόλυτη αποτυχία.

Η EURACTIV έχει ζητήσει επανειλημμένα από το ελληνικό υπουργείο υγείας ένα σχόλιο, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση μέχρι και τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Πηγές ανέφεραν ότι λαμβάνοντας υπόψη τα σκληρά μέτρα λιτότητας τα οποία κατάφερε να περάσει τα τελευταία χρόνια, η αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας έχει την εξουσία να εφαρμόσει και το νόμο κατά του καπνίσματος. Οι ίδιες πηγές τόνισαν επίσης ότι η Philip Morris ανακοίνωσε πρόσφατα μια σημαντική επένδυση ύψους 300 εκατ. Ευρώ στην Ελλάδα, η οποία θα παράγει τσιγάρα για εξαγωγή σε περισσότερες από 30 χώρες έως το τέλος του 2017.

Πηγή: skai.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα