Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο Παρίσι...


...καίγεται το δημαρχείο του Μπορντo...

Πολύ σοβαρές είναι οι εξελίξεις στη Γαλλία, καθώς καίγονται πολλοί δρόμοι στην πρωτεύουσα ενώ είναι σε εξέλιξη πολλές αυθόρμητες διαδηλώσεις...
Σοβαρή η κατάσταση και στο Μπορντό, όπου καίγεται το δημαρχείο.
Η αστυνομία στο Παρίσι έχει ζητήσει ενισχύσεις από άλλες πόλεις, ενώ συγκλήθηκε εκτάκτως διυπουργικό συμβούλιο για να αξιολογηθεί και να αντιμετωπιστεί
η κρίση, για την οποία φέρει σοβαρές ευθύνες η γαλλική κυβέρνηση, που παρέκαμψε το κοινοβούλιο, προκειμένου να επιβάλει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.



Συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και τους διαδηλωτές καταγράφηκαν αρχικά στην πλατεία της Όπερας στο Παρίσι, έως ότου οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν τη συγκέντρωση και οι διαδηλωτές, που φώναζα συνθήματα όπως «Άγρια διαδήλωση!», άρχισαν να κινούνται ομαδικά σε αναζήτηση άλλου σημείου συγκέντρωσης.



Αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές πήραν την κατεύθυνση της προς Τρινιτέ και Σαν-Λαζάρ, άλλοι προς την πλατεία της Δημοκρατίας. Φωτιές και επεισόδια ήταν σε εξέλιξη και στο Σαν-Λαζάρ έως αργά το βράδυ.
Η κατάσταση στη γαλλική πρωτεύουσα είναι ιδιαίτερα συγκεχυμένη, καθώς κεντρικοί δρόμοι όπως η Λεωφόρος Ιταλιέν είναι ανοιχτοί, αλλά σε άλλα σημεία ακούγονται πυρά με δακρυγόνα και βλέπει κανείς διαδηλωτές να τρέχουν και να τους κυνηγούν αστυνομικοί.

Κτίριο εκκενώθηκε στο Παρίσι γιατί παραλίγο να πάρει φωτιά, η οποία εξαπλώθηκε από τα σκουπίδια που καίγονταν στον δρόμο.
Πάνω από 3,5 εκατ. διαδηλωτές
Περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια Γάλλοι βγήκαν στους δρόμους μικρών και μεγαλύτερων πόλεων της Γαλλίας, διαμαρτυρόμενοι για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και αποφασισμένοι να πιέσουν την κυβέρνηση Μακρόν να την ανακαλέσει. Σοβαρά επεισόδια, με πολλές συλλήψεις και τραυματισμούς, καταγράφηκαν σε πολλές πόλεις, ενώ έως αργά το βράδυ η ένταση και οι φωτιές ήταν σε πλήρη εξέλιξη σε πολλές περιοχές και στο Παρίσι.
Τα γαλλικά συνδικάτα προκήρυξαν νέα γενική απεργία για τις 28 Μαρτίου (ημέρα επίσκεψης του βασιλιά της Αγγλίας Καρόλου στο Παρίσι) και τόνισαν ότι σήμερα Πέμπτη οι διαδηλωτές σε όλη τη χώρα ξεπέρασαν τα 3,5 εκατομμύρια -το υπουργείο Εσωτερικών από την πλευρά του έδωσε 1,08 εκατομμύρια. Αριθμός μάλλον μικρός, καθώς μόνο στο Παρίσι φαίνεται ότι διαδήλωσαν περισσότεροι από 1 εκατ. πολίτες. Στις 6 το απόγευμα ήταν ήδη 800.000.
Τα γαλλικά συνδικάτα καλούν επίσης σε πορείες και κινητοποιήσεις μέσα στο σαββατοκύριακο.
Ένταση και σε άλλες πόλεις
Μεγάλες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα με συμμετοχή που ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες.
Στη Μασσαλία, σύμφωνα με τα συνδικάτα, διαδήλωσαν 280.000 άνθρωποι (16.000 έδωσαν οι αρχές), στο Μονπελιέ το συνδικάτο CGT μέτρησε 40.000 διαδηλωτές (18.000 σύμφωνα με τη νομαρχία).
Ωστόσο, πιο βόρεια και δυτικά, οι μεγάλες συγκεντρώσεις αμαυρώθηκαν από επεισόδια και τραυματισμούς διαδηλωτών
Στη Ρουέν, μια διαδηλώτρια 30 ετών, η οποία εργάζεται με παιδιά με ειδικές ανάγκες, έχασε τον αντίχειρά της εξαιτίας κροτίδας της αστυνομίας που έσκασε στο χέρι της. Στη Νάντη, διαδηλωτές εισέβαλαν στο διοικητικό δικαστήριο, λεηλάτησαν τη ρεσεψιόν και έσπασαν παράθυρα και πόρτες. Πολλές επιχειρήσεις υπέστησαν ζημιές.
Στο Λοριάν, το αστυνομικό τμήμα της πόλης έγινε στόχος διαδηλωτών. Τα παράθυρα του κτιρίου, κοντά στην υπονομαρχία, έσπασαν και πυρπολήθηκε η πύλη.
Στη Ρεν, οι αστυνομικοί εκτόξευσαν δακρυγόνα απαντώντας απάντηση στη ρίψη κροτίδων και στους εμπρησμούς σκουπιδιών.
Στο Μπορντό, για πρώτη φορά από την έναρξη των κινητοποιήσεων, έγινε χρήση δακρυγόνων στο τέλος της πορείας, όταν νεαροί άρχισαν να πετούν πέτρες εναντίον αστυνομικών. Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν το δημαρχείο της πόλης.
Στην Τουλούζη και τη Λιλ, η αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού.
Επεισόδια καταγράφηκαν και σε μικρότερες πόλεις, όπως η Μπαγιόν, το Τουλί και άλλες.
Συλλήψεις και τραυματισμοίΣτη Λιόν συνελήφθησαν 11 άτομα, ενώ τραυματίστηκαν 9 διαδηλωτές και ελαφρά τραύματα φέρουν 58 αστυνομικοί. Στο Παρίσι, τουλάχιστον ένας διαδηλωτής και ένας αστυνομικός τραυματίστηκαν. Συλλήψεις και προσαγωγές έχουν ανακοινωθεί και σε άλλες πόλεις.
Προσφυγή στο Συνταγματικό ΣυμβούλιοΟι γερουσιαστές της Αριστερά προχώρησαν, όπως είχαν προειδοποιήσει, στην κατάθεση προσφυγής στο Συνταγματικό Συμβούλιο κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Την προσφυγή υπογράφουν γερουσιαστές από τρεις κοινοβουλευτικές ομάδες. Υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης είναι «ακατάλληλο» για μια μεταρρύθμιση αυτής της σημασίας. Επίσης, υποστηρίζουν ότι παρακάμφθηκε το Κοινοβούλιο δύο φορές, τόσο όταν επιταχύνθηκε η διαδικασία συζήτησης της μεταρρύθμισης στη Βουλή όσο και με την έκδοση προεδρικού διατάγματος.
Keywords
Τυχαία Θέματα