Ένταση στη Βουλη: Κυβέρνηση και αντιπολίτευση «μάχονται» για τα προσόντα του διοικητή της ΕΥΠ

Ένταση επικράτησε στη Βουλή για τη ρύθμιση που αλλάζει τα τυπικά προσόντα του διοικητή της ΕΥΠ, «σκανδαλώδη τροπολογία» την ονόμασε ο Τζανακόπουλος.

Με ένταση μεταξύ πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης για την διαδικασία εξπρές που ακολουθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών για τα διπλώματα οδήγησης αλλά και για την κατάθεση υπουργικών τροπολογιών διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής
η συζήτηση των προωθούμενων ρυθμίσεων...

Οι ενστάσεις εστιάζονται στην ρύθμιση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την ΕΥΠ και τα προσόντα του διοικητή της υπηρεσίας με την αντιπολίτευση να την χαρακτηρίζει «φωτογραφική» και την πλειοψηφία να επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αποκομίσει μικροπολιτικά οφέλη «εργαλειοποιώντας» τον ευαίσθητο τομέα της εθνικής ασφάλειας. Παράλληλα, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης υπενθύμισε πως ούτε ο προηγούμενους διοικητής της ΕΥΠ πληρούσε τα τυπικά προσόντα αλλά δεν επισημάνθηκε από την τότε αντιπολίτευση από σεβασμό στο κύρος της υπηρεσίας.

Να σημειωθεί ότι λίγα λεπτά πριν την κατάθεση της τροπολογίας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος επισήμανε προς την κυβέρνηση «να μην διανοηθεί» να καταθέσει τροπολογία «που θα αλλάζει αναδρομικά όρους και προϋποθέσεις για τον ορισμό επικεφαλής δημόσιου φορέα για να καλύψει παρανομία που έχει το προηγούμενο διάστημα επισημανθεί από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ».

Πάντως, ήδη από την συζήτηση έχουν αποχωρήσει οι ΚΟ του ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ διαμαρτυρόμενες για την κατάθεση εκπρόθεσμων τροπολογιών

Τζανακόπουλος: Σκανδαλώδης η τροπολογία για την ΕΥΠ

Μετά την κατάθεση της διάταξης ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε: «Το κύριο ζήτημα είναι ότι με πρωτοβουλία του κ. Γεραπετρίτη και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη έχουμε σκανδαλώδη τροπολογία. Σας το είχαμε επισημάνει. Ο διορισμός του διοικητή της ΕΥΠ χωρίς να κατέχει τους απαραίτητους από το νόμο τίτλους είναι παράνομη. Με την τροπολογία επιβεβαιώνεται ότι τινάξατε στον αέρα την ΕΥΠ. Η συνταγματικότητα της τροπολογίας θα κριθεί. Είναι ντροπή, αίσχος, απαράδεκτο. Ο κ Μητσοτάκης ρωτήθηκε από τον κ. Τσίπρα αν ο νέος διοικητής έχει τους τίτλους και ο πρωθυπουργός απάντησε ότι τους έχει και δεν πρόκειται να κάνει αλλαγές. Είστε βαρύτατα εκτεθειμένοι. Κάνετε λαθροχειρίες. Ποιος σας εξαναγκάζει να κάνετε αυτές τις επιλογές κ. Γεραπετρίτη; Γιατί εξευτελίζετε με τον τρόπο αυτό την ΕΥΠ και την ελληνική κυβέρνηση στα μάτια του συνόλου της διεθνούς κοινότητας; Είστε υπεύθυνος και οφείλετε να αποσύρετε την τροπολογία όχι για να μην εξευτελιστείτε εσείς αλλά η χώρα διεθνώς».

Οικονόμου: Στα ζητήματα εθνικής ασφάλειας δεν επιτρέπεται η μικροπολιτική προσέγγιση

Από την πλευρά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ο υφυπουργός Ελευθέριος Οικονόμου είπε για την τροπολογία της ΕΥΠ: «Για τα προσόντα αποδίδεται μεγάλη σημασία στην επαγγελματική εμπειρία. Όμως θα ήθελα να κάνω μια υπόμνηση. Μέχρι τώρα ουδέποτε ασκήθηκε από κοινοβουλευτικό κόμμα ουσιαστική κριτική πάνω στο θέμα των διοικήσεων της ΕΥΠ. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να κάνω έκκληση στα ζητήματα της εθνικής ασφάλειας: να υπάρξει αυτοσυγκράτηση στην μικροπολιτική προσέγγιση των θεμάτων αυτών. Οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι και υπαρκτοί και απαιτείται να έχουμε συναίνεση για την προσέγγιση αυτών των θεμάτων».

Πέραν αυτού για τα επιπρόσθετα ζητήματα που τροποποιεί η ρύθμιση ο κ. Οικονόμου είπε πως «οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί. Η πρόκληση είναι μεγάλη και υπαρκτή και επιβάλλεται η ΕΥΠ στις συνεργασίες της – στο εσωτερικό και στο εξωτερικό – να έχει διαφάνεια. Είναι σημαντική ρύθμιση. Επιχειρείται αποκατάσταση του κύρους της υπηρεσίας».

Ακολούθως, ο κ. Μάκης Βορίδης επισήμανε για την επίμαχη ρύθμιση: «Τι έλεγε η αρχική διάταξη; Έλεγε πως ο επιλεγόμενος πρέπει να έχει πτυχίο. Τι λέει η δική μας; Να έχει πτυχίο ή 10ετή επαγγελματική εμπειρία. Και η μια και η άλλη αφήνουν ευρύτατη διακριτική ευχέρεια στον νομοθέτη να επιλέξει το πρόσωπο που θέλει» και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ «Εσείς που λέτε ότι πρέπει απλά να έχει ένα πτυχίο δεν βάζετε θέμα ουσίας. Εσείς συζητάτε για να πλήξετε εκ των προτέρων μια επιλογή. Για να βγάλετε μικροπολιτικό μεροκάματο σήμερα».

Γεραπετρίτης: Απαιτείται κοινοβουλευτική ηθική από τον ΣΥΡΙΖΑ

Στην συζήτηση παρενέβη και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης εξηγώντας ότι στα ζητήματα εθνικής ασφάλειας απαιτείται μεγαλύτερη σοβαρότητα. Απευθυνόμενος δε στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει σηκώσει σκόνη για το κατά πόσο ο νέος διοικητής της ΕΥΠ διαθέτει τα τυπικά προσόντα είπε: «Ούτε ο προηγούμενος διοικητής της ΕΥΠ είχε τα προσόντα. Το γνωρίζετε; Ο προηγούμενος, ο κ. Ρουμπάτης δεν είχε ισότιμο ή αναγνωρισμένο πτυχίο. Η τότε αντιπολίτευση δεν αμφισβήτησε το στοιχείο αυτό γιατί ο κανόνας της κοινοβουλευτικής ηθικής επιβάλλει να υπάρχει αυτού του είδους η συνεννόηση».

Παράλληλα, επισήμανε προς τον κ. Τζανακόπουλο: «Οι εκφράσεις όπως “σας προειδοποιούμε” και “μην τολμήσετε” είναι προσβολή της Δημοκρατίας. Το ότι γελάτε σημαίνει ότι δεν αντιλαμβάνεστε τι εστί Δημοκρατία. Σημαίνει να σέβεστε το ισοζύγιο της πολιτικής ζωής εντός του κοινοβουλίου».

«Αναζητήστε ένα κοινοβούλιο παγκοσμίως στο οποίο η αντιπολίτευση να μέμφεται την συμπολίτευση για θέματα που αφορούν αντίστοιχη εθνική υπηρεσία πληροφοριών. Εγώ σας προκαλώ και δεν γελάω» ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης σε άλλο σημείο για να συνεχίσει: «ΕΥΠ αντίστοιχη σημαίνει ένα και μόνο πράγμα: την δυνατότητα της κυβέρνησης να θέτει τους όρους ώστε η υπηρεσία να λειτουργεί υπέρ της δημόσιας τάξης και της εθνικής ασφάλειας. Εκτός αν θέλετε αυτά τα ζητήματα να τα αφήσουμε στην αντιπολίτευση. ΕΥΠ σημαίνει στην πραγματικότητα να υπάρχει η δυνατότητα να διορίζεται πρόσωπο και να ορίζονται τα προσόντα ώστε να εξασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον. Αναδρομικότητα δεν υπάρχει στην διάταξη που φέρνουμε. Η διοικητική εμπειρία αυξάνει σε 10 έτη ώστε να τίθεται η δυνατότητα του ενός πτυχίου ή της μεγάλης επαγγελματικής εμπειρίας που θα μπορεί να το υποκαθιστά».

Κεγκέρογλου: Να αποσυρθούν οι τροπολογίες

Ο γραμματέας της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου μίλησε για παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής και πρόσθεσε ότι η τροπολογία για την ΕΥΠ εκθέτει την κυβέρνηση «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να την ανεχτούμε» επισήμανε ο κ. Κεγκέρογλου και κάλεσε την κυβέρνηση να την αποσύρει καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα το κόμμα του θα αποχωρήσει από την συζήτηση.

Μετά την τοποθέτηση της κυβέρνησης ο κ. Κεγκέρογλου ανακοίνωσε ότι η ΚΟ του ΚΙΝΑΛ αποχωρεί.

Από το ΚΚΕ η κυρία Διαμάντω Μανωλάκου χαρακτήρισε «φωτογραφική» την διάταξη και ζήτησε την απόσυρσή της και ανακοίνωσε την αποχώρηση των βουλευτών του Περισσού.

Από την πλευρά της ΝΔ ο κ. Σπήλιος Λιβανός επισήμανε ότι επι των διαδικαστικών ζητημάτων που θέτει η αντιπολίτευση θα αποφασίσει η πλειοψηφία της Βουλής ενώ πρόσθεσε ότι η τροπολογία για την ΕΥΠ δεν έχει αναδρομικότητα.

« Δεν υπάρχει ζήτημα αναδρομικότητας. Το ουσιαστικό για έναν διοικητή της ΕΥΠ είναι τα διοικητικά του προσόντα και η επιχειρησιακή του ικανότητα. Ποτέ στο παρελθόν κόμματα δεν είχαν βάλει με τόσο ιταμό ύφος ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Ξεφεύγετε! Η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει τάξη στο μπάχαλο που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ» είπε μεταξύ άλλων.

Στο χορό των αντιδράσεων μπήκε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος που χαρακτήρισε τον νέο διοικητή της ΕΥΠ «πορτιέρη πρεσβειών».
Keywords
Τυχαία Θέματα