Εντατικές έρευνες για τους τρομοκράτες της Καταλονίας

Εντατικές έρευνες διεξάγουν οι ισπανικές αρχές για τον εντοπισμό του Γιούνες Αμπουγιακούμπ, 22 ετών, του μόνου από τους 12 δράστες των επιθέσεων στην Καταλονία που διαφεύγει τη σύλληψη, καθώς και του ιμάμη που θεωρείται ότι είναι μέλος του πυρήνα των τζιχαντιστών.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το BBC, εκτιμάται ότι ο Ας Σατί, όπως και ο Γιούσεφ Ααλά, αδελφός του Σαΐντ Ααλά, ενός εν των φερόμενων τζιχαντιστών...
που σκοτώθηκαν από την αστυνομία
στο Καμπρίλς, ενδεχομένως να σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε σπίτι στο Αλκανάρ- όπου βρέθηκαν επίσης δοχεία αερίου, που θεωρείται ότι προορίζονταν για άλλες επιθέσεις.

Άλλοι εμπλεκόμενοι στις επιθέσεις συνελήφθησαν ή σκοτώθηκαν από αστυνομικά πυρά και μια έκρηξη σε σπίτι στην Καταλονία. Θεωρείται πως ο Αμπουγιακούμπ οδήγησε το βαν πάνω σε τουρίστες και ντόπιους που περπατούσαν στο Λας Ράμπλας, αφήνοντας πίσω του νεκρούς και τραυματίες- ωστόσο ο επικεφαλής της αστυνομίας της Καταλονίας, Γιόσεπ Λουΐς Τραπέρο δήλωσε ότι ενδεχομένως να έχει περάσει στη Γαλλία, ενώ δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα πέρα από κάθε αμφιβολία ποιος ήταν ο οδηγός. Υπενθυμίζεται πως, ώρες μετά την επίθεση στη Βαρκελώνη, αστυνομικοί σκότωσαν πέντε άνδρες με ψεύτικα γιλέκα με εκρηκτικά στο Καμπρίλς, μετά από επίθεσή τους με αυτοκίνητο εναντίον τουριστών.

Όσον αφορά στον ιμάμη, είχε διαμείνει για λίγους μήνες στην κοινότητα Μέχελεν, στην ευρύτερη περιοχή των Βρυξελλών, το διάστημα μεταξύ «Ιανουαρίου και Μαρτίου του 2016», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δήμαρχος της κοινότητας του Βιλβόρντε, Χανς Μπόντε.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτω» ο ιμάμης Αμπντελμπακί Ας Σάτι, ο οποίος καταζητείται από τις ισπανικές αρχές, διέμεινε «στο Μέχελεν από τον Ιανουάριου έως τον Μάρτιο του 2016», είπε ο Μπόντε, επιβεβαιώνοντας την πληροφορία που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο VRT.

Ηλικίας περίπου 40 ετών ο ιμάμης Αμπντελμπακί Ας Σάτι, τα ίχνη του οποίου έχουν χαθεί από την Τρίτη, ευθύνεται ενδεχομένως για την ριζοσπαστικοποίηση των νεαρών που εντάχθηκαν στον πυρήνα μαζί του.

Ο υπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης του Βελγίου, Τέο Φράνκεν, ανέφερε σε ανάρτηση στο Twitter ότι «ο ιμάμης Αμπντελμπακί Ας Σατί» δεν ήταν γνωστός «με αυτό το όνομα» στο Γραφείο Αλλοδαπών.

«Δεν υπέβαλε ποτέ αίτημα ούτε έλαβε άδεια παραμονής στο Βέλγιο», όμως «πιθανόν μετέβη στο Βέλγιο» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Όπως μεταδίδουν ισπανικά ΜΜΕ, ο Ας Σατί, το σπίτι του οποίου στην πόλη Ριπόλ, στους πρόποδες των Πυρηναίων, ερεύνησαν οι αρχές, είχε φυλακιστεί για πταίσματα.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες El Pais και El Mundo, που επικαλούνται πηγές της αντιτρομοκρατικής μονάδας της αστυνομίας, στην φυλακή, απ’ όπου βγήκε τον Ιανουάριο του 2012, έκανε παρέα με κρατούμενους που συνδέονταν με τις επιθέσεις ισλαμιστών του Μαρτίου του 2004 στην Ισπανία, οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο 191 ανθρώπων. Υπενθυμίζεται πως τον Μάρτιο του 2016, οι Βρυξέλλες βρέθηκαν στο στόχαστρο μιας διπλής τρομοκρατικής επίθεσης με απολογισμό 32 νεκρούς και περισσότερους από 150 τραυματίες.

Μέχρι τώρα έχουν συλληφθεί τέσσερα άτομα για εμπλοκή στις επιθέσεις στην Ισπανία- τρεις Μαροκινοί και ένας πολίτης της Μελίγια, ισπανικής πόλης στη βόρεια ακτή της Αφρικής.

Το ISIS έχει ισχυριστεί πως οι δράστες ανταποκρίθηκαν σε κάλεσμα για επιθέσεις εναντίον χωρών που συμμετέχουν στον συνασπισμό εναντίον του υπό τις ΗΠΑ.

Πέρα από τους 13 νεκρούς το απόγευμα της Πέμπτης στο Λας Ράμπλας, μια γυναίκα σκοτώθηκε στη δεύτερη επίθεση με αυτοκίνητο στο Καμπρίλς.
Keywords
Τυχαία Θέματα