«Επαναπατρισμός» στο Αφγανιστάν

Θεωρούνταν χαμένες για πάντα. Οι εκατοντάδες αρχαιότητες, όμως, που είχαν κλαπεί κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του '90, βρήκαν τον δρόμο της επιστροφής. Συνολικά 843 αντικείμενα ανυπολόγιστης αξίας παραδόθηκαν σήμερα στο Εθνικό Μουσείο της Καμπούλ, κατά τη διάρκεια τελετής που έγινε στην αφγανική πρωτεύουσα, όπως αναφέρει το BBC...
Πολλά από τα επιστραφέντα κατασχέθηκαν κατά την προσπάθεια παράνομης εισαγωγής τους στη Βρετανία, ενώ άλλα εντοπίστηκαν σε ιδιωτικές συλλογές και εξαγοράστηκαν από
γενναιόδωρους δωρητές. Στην προσπάθεια επιστροφής τους βοήθησε πολύ το Βρετανικό Μουσείο, ενώ τα αντικείμενα που μεταφέρθηκαν μέσα σε μεγάλα κιβώτια, ταξίδεψαν με αεροσκάφος του βρετανικού υπουργείου 'Αμυνας.

Μεταξύ αυτών που επιστράφηκαν είναι λίθινα αγάλματα του Βούδα και περίτεχνα ελεφάντινα γλυπτά, ηλικίας 4.000 και πλέον χρονών. Επίσης, ένας λίθινος Βούδας, ηλικίας 1.800 ετών, που βρέθηκε στην Ιαπωνία, έργα τέχνης από τον ελεφάντινο θησαυρό του Μπέγκραμ, με τα εκπληκτικά δείγματα αφγανικής και ινδικής τέχνης του 1ου και 2ου αι. μ.Χ., που περιλαμβάνονταν στην έκθεση του Βρετανικού Μουσείου για το Αφγανιστάν που έγινε το 2011, γλυπτά της Εποχής του Χαλκού και μεσαιωνικά ισλαμικά νομίσματα.

Περισσότερα από τα δύο τρίτα των εκθεμάτων του Εθνικού Μουσείου της Καμπούλ εκλάπησαν ή καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Αφγανοί αρχαιολόγοι δηλώνουν ότι ο επαναπατρισμός των αρχαιολογικών θησαυρών αποτελεί πηγή εθνικής υπερηφάνειας.
Keywords
Τυχαία Θέματα