Επένδυση 4,5 δισ. στην αρχαία Αθήνα

Με περισσότερο από το 15% του ΑΕΠ της Ελλάδας να προέρχεται από τον τουρισμό, το έντονο ενδιαφέρον των ξένων για επενδύσεις στον κλάδο αυτό κρίνεται απόλυτα φυσιολογικό. Και αν η χώρα μας έχει αξιοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τα «δώρα» που της πρόσφερε απλόχερα ο Θεός, δηλαδή τον ήλιο και τη θάλασσα, υπάρχει? πρόσφορο έδαφος για ανάπτυξη του αρχαιολογικού-πολιτισμικού τουρισμού.
Αίσθηση προκάλεσε πριν από μερικές ημέρες η παρουσίαση, στο road
show...
που οργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών στη Νέα Υόρκη, ενός σχεδίου εκ μέρους του αμερικανικού κολοσσού Ralph Appelbaum Associates, το οποίο αφορά την αξιοποίηση των αρχαίων της πρωτεύουσας και πιο συγκεκριμένα τη δημιουργία μιας ευρύτερης περιοχής προσέλκυσης τουριστών στη χώρα μας που εκτείνεται από την Ακρόπολη και φθάνει μέχρι και το Λαύριο.
Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου έργου «παίζει» μεταξύ 1,46 δισ. και 4,38 δισ. ευρώ ?με κεφάλαια που θα προέλθουν κυρίως από ξένα funds? ενώ τα οφέλη για τη χώρα μας «μεταφράζονται» σε έσοδα από 2,08 δισ. έως 6,12 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2020 και στη δημιουργία 5.840-17.180 νέων θέσεων εργασίας στο ίδιο διάστημα, ανάλογα με το επενδυτικό σχέδιο που θα επιλεχθεί.
Τα οφέλη
Σύμφωνα με οικονομετρικό μοντέλο που επεξεργάστηκε το ΙΟΒΕ ?για λογαριασμό της Appelbaum- η επέκταση της διαμονής των τουριστών που επισκέπτονται την περιοχή της Αθήνας κατά μία ημέρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 320 εκατοννύρια ευρώ ετησίως και στη δημιουργία περίπου 7.000 νέων θέσεων εργασίας, ενώ η αύξηση της διαμονής κατά τρεις ημέρες θα ανέβαζε τα αντίστοιχα νούμερα σε 960 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και περίπου 21.000 νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, ο τουριστικός κλάδος θα αποκόμιζε επιπλέον έσοδα της τάξης των 213-640 εκατ. ευρώ ετησίως.
Αναφορικά με το έργο αξίζει να σημειωθεί ότι ολοκληρώθηκε στα τέλη του περασμένου καλοκαιριού από τη Ralph Appelbaum Associates -τη μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως στον σχεδιασμό μουσείων- και αφορά την αξιοποίηση του τεράστιου και ανεκμετάλλευτου πολιτιστικού πλούτου της Ελλάδας. Σύμφωνα με τα στελέχη της αμερικανικής εταιρείας, «η χώρα μας θα πρέπει να κάνει χρήση των σύγχρονων και πιο εξελιγμένων τεχνολογιών προκειμένου να κάνει τις επισκέψεις των τουριστών πιο πλούσιες σε περιεχόμενο και μεγαλύτερες σε χρονική διάρκεια».
Σε τρεις άξονες
Βασικοί στόχοι είναι η παραμονή των επισκεπτών στη χώρα μας όσο το δυνατόν περισσότερες ημέρες (one more night) -και κατ' επέκταση η αύξηση των εσόδων μέσω παροχής ευχάριστων πολιτιστικών και εκπαιδευτικών εμπειριών? καθώς και η προσέλκυση των Ελλήνων της Διασποράς αλλά και των απανταχού φιλελλήνων «αιχμαλωτίζοντας» τη?φαντασία και την καρδιά τους.
Το σχέδιο Appelbaum για την ευρύτερη περιοχή της Ακρόπολης κινείται σε τρεις άξονες:
1 Να επιτρέπεται στους τουρίστες να ξεκινούν επισκέψεις τους (όπως συνέβαινε στην κλασική εποχή) από τις αρχικές πύλες της πόλης, τόσο τη μέρα όσο και τη νύχτα.
2 Να «ειπωθεί» η ιστορία της γέννησης της δημοκρατίας, του δράματος και
Keywords
Τυχαία Θέματα