Επρεπε να είχε αποσυρθεί από το 2021 το μοιραίο Τ-2


Πάνω από 5 πιλότοι των ενόπλων δυνάμεων σκοτώνονται κατά μέσο όρο κάθε χρόνο τα τελευταία 33 χρόνια σε αεροπορικά δυστυχήματα τα οποία στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν συμβαίνουν κατά τη διάρκεια αναχαιτίσεων στο Αιγαίο. Η μακάβρια στατιστική δείχνει πως η ελληνική Πολεμική Αεροπορία, η Αεροπορία Στρατού και η Αεροπορία Ναυτικού έχουν απολέσει πάνω από 165 ανθρώπους μαζί με περισσότερα από 100 αεροσκάφη και ελικόπτερα από το 1990. Μακράν τις μεγαλύτερες απώλειες έχει η Πολεμική Αεροπορία με 131 νεκρούς και 95
αεροσκάφη.

Η πιο μαύρη μέρα των ενόπλων δυνάμεων ήταν η Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 1991. Τότε ένα μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας απογειώνεται από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας με προορισμό τη Νέα Αγχίαλο. Είκοσι λεπτά μετά την απογείωση το στίγμα του αεροσκάφους χάνεται από το ραντάρ. Υστερα από τρεις μέρες έρευνας βρέθηκαν τα συντρίμμια του C-130 στην κορυφή Τσατάλι του όρους Οθρυς σε υψόμετρο 1.520. Κανένας από τους 63 αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και σμηνίτες δεν επέζησε από την πρόσκρουση.

Στο επίσημο σάιτ του Ελληνικού Στρατού αναγράφεται ότι η συντριπτική πλειονότητα των ατυχημάτων-δυστυχημάτων έχει συμβεί σε ασκήσεις ρουτίνας ή σε απλές πτήσεις ή ακόμη –σε ορισμένες περιπτώσεις– την ώρα της απογείωσης ή της προσγείωσής τους, λίγα μόλις μέτρα από τις βάσεις.

Το χθεσινό «μοιραίο» εκπαιδευτικό αεροσκάφος T-2, όπως και τα υπόλοιπα αυτής της γενιάς, ήταν ηλικίας μισού αιώνα, με προβλήματα στους κινητήρες αλλά και στο σύστημα εκτινασσόμενου καθίσματος των χειριστών. Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη που έχει γίνει από την Πολεμική Αεροπορία, θα έπρεπε να είχαν αποσυρθεί το αργότερο το 2021. Σε συνέντευξή του το 2019 (militaire.gr) o αντιπτέραρχος ε.α. Αθανάσιος Παπανικολάου επανέλαβε ό,τι είχε διαπιστώσει σε μελέτη που είχε εκπονήσει το 2012, υπογραμμίζοντας ότι τα αεροσκάφη αυτά θα έπρεπε να αποσυρθούν το 2021.

Στις 28 Αυγούστου του 2018, στο πλαίσιο εκπαίδευσης με το ίδιο αεροσκάφος (Τ-2E Buckeye), σε ειδική άσκηση (περιδίνηση), πραγματοποιήθηκε εγκατάλειψη 7 ναυτικά μίλια βόρεια της Σπάρτης, με αποτέλεσμα ο μεν συγκυβερνήτης του αεροσκάφους να διασωθεί κάνοντας χρήση αλεξίπτωτου, ο δε επισμηναγός κυβερνήτης να εντοπιστεί νεκρός στην περιοχή πτώσης του αεροσκάφους. Οι δύο αυτοί ιπτάμενοι ήταν μεγάλης πτητικής πείρας, με γενικό σύνολο περίπου 2.500 ωρών ο καθένας.

Νωρίτερα την ίδια χρονιά, στις 3 Ιανουαρίου 2018, στη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης, πλήρωμα αεροσκάφους Τ-2 της 120ΠΕΑ/363ΜΕΑ εγκατέλειψε επιτυχώς λόγω μηχανικής βλάβης το αεροσκάφος πολύ κοντά στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας και το πλήρωμα σώθηκε.

Τη φετινή χρονιά έχουν χάσει τη ζωή τους 5 πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας, δύο στη συντριβή του μαχητικού Phantom στις 30 Ιανουαρίου στην Ανδραβίδα, δύο το καλοκαίρι στην πτώση του καναντέρ στον Πλατανιστό Εύβοιας και χθες ο 40χρονος Επαμεινώνδας Κωστέας. Και οι πέντε είχαν μικρότερη ηλικία από τα αεροσκάφη στα οποία επέβαιναν.

Keywords
Τυχαία Θέματα