Έρως ανίκατε μάχαν...

Γράφει ο Σταύρος Χριστακόπουλος

Συνέντευξη είναι να γίνονται ερωτήσεις και να δίνονται απαντήσεις. Αγάπη είναι να συμπληρώνει ο ένας τις προτάσεις του άλλου». Με αυτόν τον καυστικό και χιουμοριστικό τρόπο σχολιάστηκε χθες βράδυ στο Twitter η συνέντευξη του πρωθυπουργού στον Γιάννη Πρετεντέρη στο Mega.
Ομολογουμένως η χθεσινή «Ανατροπή» δικαιολόγησε πλήρως τον τίτλο της καθώς ανέτρεψε για τα καλά όχι μόνο κάθε έννοια δημοσιογραφίας, αλλά και την...
ηγετική εικόνα του
Αντώνη Σαμαρά.

Σε ένα στρωμένο γήπεδο, σε μια συνέντευξη φιλική μέχρι παρεξηγήσεως, με τον δημοσιογράφο να του κάνει συνεχώς ερωτήσεις - «κάθετη πάσα» στην περιοχή του αντιπάλου του (ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρας), ο πρωθυπουργός χθες το βράδυ, σε ώρα μεγάλης τηλεθέασης, κατάφερε να βάλει περισσότερα αυτογκόλ από όσα θα έλπιζαν ακόμη και οι αντίπαλοί του. Γιατί; Για κάμποσους λόγους:
1. Κατ’ αρχάς, όπως συνηθίζει, μίλησε πολύ σε πρώτο πρόσωπο υποβαθμίζοντας την κυβέρνησή του, δείχνοντας αγωνία για την «ηγετικότητά» του και... ξεχνώντας έναν βασικό κανόνα: η κατάχρηση του πρώτου ενικού προσωποποιεί και τις αποτυχίες. Την ώρα μάλιστα που η κυβέρνησή του και ο ίδιος χρεώνονται ήδη πολλές.
2. Πολιτικά ήταν πολύ χλομός, καθώς δεν είχε να επιδείξει, ύστερα από 15 μήνες πρωθυπουργίας, προβολή συγκεκριμένου κυβερνητικού έργου ούτε να εξαγγείλει κάτι συγκεκριμένο για την επόμενη περίοδο.
3. Με συνεχείς αναφορές στον αντίπαλό του (ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρας), έδειξε ελάχιστα σίγουρος για τον εαυτό του. Πολλοί αναρωτήθηκαν ευλόγως αν η χθεσινή συνέντευξη έγινε για να καταστήσει συμπαθέστερο τον Τσίπρα. («Έχουμε βεβαιωθεί πως δεν είναι συριζαίος;» ήταν ένα ακόμη από τα πολλά καυστικά σχόλια στο χθεσινοβραδινό Twitter).
4. Καλλιεργώντας έντονο δεξιό προφίλ, συντήρησε τη «θεωρία των δύο άκρων» – με σχετικά ήπιες αναφορές σε «ακραίες συμπεριφορές», τις οποίες διαχώρισε μεν από τις «πράξεις βίας», αλλά τις χρέωσε κατά συρροήν στον ΣΥΡΙΖΑ.
5. Κάμποσα τα άστοχα παραδείγματα «ακραίας συμπεριφοράς», καθώς εσκεμμένα έμπλεκε καταλήψεις, κινητοποιήσεις εργαζομένων και Χρυσή Αυγή. Τουρλουμπούκι άνευ προηγουμένου – αν όχι μικροπρέπεια, η οποία προσέβαλε πολύ περισσότερους από όσους έπεισε.
6. Στα θέματα της οικονομίας περιορίστηκε να μιλήσει γενικόλογα για ανάπτυξη και πρωτογενές πλεόνασμα, την ώρα που η τρόικα έχει στριμώξει την κυβέρνησή του στα σχοινιά και πρακτικά έχει προαναγγείλει νέο μνημόνιο.
7. Δεν τόλμησε να διαψεύσει τα επερχόμενα... εντελώς νέα μέτρα, προτιμώντας να τα βαφτίσει «στοχευμένα» και «διαρθρωτικά». Παρεμπιπτόντως την ίδια ώρα ο Στουρνάρας εγκατέλειπε τις γνωστές ανοησίες περί μέτρων 500 εκατ. ευρώ και έφτανε κοντά στα 2 δισ. που είχε ζητήσει η τρόικα, αλλά, για κακή τους τύχη η τρόικα ανέβαζε τον λογαριασμό στα 3 δισ. – και μάλλον έπεται συνέχεια!
8. Παρότι μέχρι πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση μιλούσε για το επερχόμενο «τέλος του μνημονίου», χθες ο Σαμαράς έκανε πολλά βήματα πίσω.

● Πρώτον, δεν απέκλεισε το νέο μνημόνιο – απλώς το ξόρκισε λέγοντας ότι «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πίεση για νέο μνημόνιο, γιατί δεν πρέπει να υπάρχει πίεση»!

● Δεύτερον, έβαλε στη συζήτηση το ενδεχόμενο «επέκτασης» «για ορισμένα χρόνια ακόμα» (!) του τρέχοντος μνημονίου, για το οποίο «πολλοί μιλούν στην Ευρώπη».

Κατά τα λοιπά, εν μέσω πολύπλευρης αμφισβήτησης για τη βιωσιμότητα της κυβέρνησής του και σεναρίων για ένα επόμενο κυβερνητικό σχήμα – ενδεχομένως χωρίς τη συμμετοχή του ίδιου – μίλησε για εκλογές το 2016, αλλά δεν ήταν ιδιαίτερα πειστικός. Ακόμη και για το 2015 δήλωσε βέβαιος ότι θα βρεθεί πρόσωπο κοινής αποδοχής για Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δεν θα λέγαμε πως ήταν ιδιαίτερα πειστικός.

Όσο για τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες, κάλυψε εφ’ όλης της ύλης Βενιζέλο και Στουρνάρα έναντι των ποικίλων επιθέσεων, ακόμη και από το κόμμα του.

Κάτι μας λέει ότι και ο ίδιος ο Σαμαράς θα θέλει αυτή η συνέντευξη να ξεχαστεί σύντομα. Για τον Γιάννη Πρετεντέρη δεν είναι βέβαιο αν πρέπει να πούμε το ίδιο. Ήταν ο εαυτός του
Keywords
Τυχαία Θέματα