Φορολογήστε τους λοιπόν!...


Για τρίτη φορά μέσα σε δυο χρόνια, πολυεκατομμυριούχοι διαφορετικών χωρών ζήτησαν να φορολογηθούν δίκαια. Τελικά μάλλον το εννοούν σοβαρά. Οι κυβερνήσεις όχι

Tον Ιούλιο του 2020, στις αρχές σχετικά της πανδημίας, που είχε φέρει τα πάνω κάτω, 90 πολυεκατομμυριούχοι από επτά χώρες απηύθυναν έκκληση προς τις κυβερνήσεις τους με τίτλο «Φορολογήστε μας». Η...

σχετική πρωτοβουλία ονομάστηκε «Millionaires for Humanity». Τον περασμένο Αύγουστο η οργάνωση εγκατέστησε ένα γαλάζιο ελέφαντα στο Άμστερνταμ, για να μας υπενθυμίσει ποιος είναι τελικά «ο ελέφαντας στο πλανητικό
δωμάτιο»: το τεράστιο χάσμα στην κατανομή του πλούτου.

Τότε κάποιοι σχολίασαν ότι η κίνησή τους προέκυψε επειδή ανησυχούσαν για τον κίνδυνο ενός σαρωτικού κοινωνικού dτσουνάμι και προσπαθούσαν να φυλάξουν τα νώτα τους. Μια από τις ηγέτιδες της προσπάθειας, η 30χρονη τότε Γερμανίδα Κριστίνα Χάνσεν, έλεγε κάτι απλό: «Κανείς δεν πληρώνει οικειοθελώς. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με πίεση, δηλαδή με φόρους. Παντού τα κράτη έχουν έλλειψη χρημάτων για να αντιμετωπίσουν την φτώχεια ή για να προστατεύσουν το κλίμα... Τα χρήματα όμως υπάρχουν. Είναι στα χέρια των πλουσίων που γίνονται διαρκώς πλουσιότεροι. Αλλά τα κράτη δεν τα διεκδικούν».

Η Χάνσεν γόνος μιας οικογένειας βιομηχάνων πήγαινε ακόμα παραπέρα και δεν δίσταζε να απορρίψει το μύθο περί ευεργεσιών ή φιλανθρωπιών, που είδαμε να διαφημίζουν κατά καιρούς διάσημοι δισεκατομμυριούχοι, κυρίως από το χώρο των τεχνολογιών και της ψηφιακής οικονομίας, μάλλον για να καθησυχάσουν τη συνείδησή τους και να ενισχύσουν τη δημόσια εικόνα τους.

Η δεύτερη έκκληση

Λίγους μήνες αργότερα, με αφορμή το Νταβός του 2022, που έγινε ιντερνετικά 102 «Πατριώτες Εκατομμυριούχοι», όπως αυτοβαφτίστηκαν έλεγαν το ίδιο πράγμα. Αυτό που χρειάζεται είναι μια βαθιά τομή στη πολιτική φορολόγησης του πλούτου που ασκούν οι κυβερνήσεις. Φόροι μεγάλης περιουσίας, κληρονομιάς αλλά και οι περιβόητοι φόροι για τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, που όλο τους ακούμε και ποτέ δεν τους βλέπουμε, θα μπορούσαν να συμβάλουν στην καταπολέμηση της φτώχειας και των ανισοτήτων, αλλά και να στηρίξουν κλιματικά έργα, προς αποφυγή μιας καταστροφής. Μάλιστα τότε οι σύγχρονοι «κροίσοι» παρέθεσαν και νούμερα, υπολογίζοντας πως μια φορολόγηση περιουσιών άνω των 5 εκατομμυρίων θα μπορούσε να αποφέρει 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Τρίτη και φαρμακερή;

Φέτος οι «Πατριώτες» ξαναχτύπησαν. Αυτή τη φορά είναι 205 και ανάμεσά τους και κάποιοι επώνυμοι, όπως η κληρονόμος του Ντίσνεϋ, Αμπιγκέιλ. Τα νούμερα που δημοσιεύτηκαν αυτές τις μέρες λόγω Νταβός είναι αδιανόητα. Σύμφωνα με την οργάνωση Oxfam ο «χυδαίος πλούτος» των μεγιστάνων αυξήθηκε κατά 26 τρισεκατομμύρια δολάρια από την αρχή της πανδημίας και μετά. Αν αυτός φορολογούνταν με ένα έξτρα 5% θα μπορούσε να αποφέρει περίπου 1,5 τρις. που θα έβγαζαν από τη φτώχεια περίπου 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Τέτοιες προτάσεις έχουν ακουστεί και από το στόμα κορυφαίων οικονομολόγων, όπως ο Τομάς Πικετύ. Ζητήματα ενός πιο δίκαιου φορολογικού συστήματος σε παγκόσμια κλίμακα έχουν θέσει όμως κατά καιρούς και διεθνείς οργανισμοί, που μόνο «ακροαριστερούς» δεν μπορείς να του χαρακτηρίσεις, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα.

Οι κωφοί «κυβερνήτες»

Αλλά οι κυβερνήσεις στην συντριπτική τους πλειοψηφία κωφεύουν ή χρονοτριβούν με διάφορα προσχήματα. Για την ελληνική φυσικά δεν υπάρχει προσδοκία να ενδώσει σε τέτοιες εκκλήσεις, με επικεφαλής ένα πρωθυπουργό που θεωρεί την ανισότητα δώρο της φύσης και μηχανεύεται τρόπους για να υποεκτιμά τα κέρδη μεγάλων βιομηχανιών.

Οι πολυεκατομμυριούχοι πάντως επιμένουν. Τελικά μάλλον δεν το κάνουν εκ του ασφαλούς, όπως είπαν κάποιοι στην αρχή, σίγουροι ότι κανείς δεν θα τους ακούσει. Ενας από αυτούς, ο Φιλ Γουάιτ φωτογραφήθηκε αυτές τις μέρες, έξω από το Νταβός με ένα πλακάτ που έγραφε «Tax the Rich». Ελπίζουμε η αδιαφορία των κυβερνήσεων να μην τον αναγκάσει να προσχωρήσει σε τίποτα ακραίες ομάδες ακτιβιστών για να… βρει το δίκιο του.

H AYΓΗ

Keywords
Τυχαία Θέματα