"Φουντώνουν" τα σενάρια για εκλογές!


Μείζονες πολιτικές εξελίξεις εκτιμάται πως θα επιφέρει το νέο Μνημόνιο και η -μετα Λουξεμβούργου- εποχή, καθώς οι Βρυξέλλες πιέζουν για εθνική συνεννόηση και πιθανόν κυβερνήσεις συνεργασίας, ενώ πλέον πολύ πιθανές φαντάζουν οι πρόωρες εκλογές.

«Η διαδικασία της Πορτογαλίας αποτελεί προηγούμενο για όποια χώρα του μηχανισμού βαδίσει προς εκλογές» πρόκειται
να προειδοποιήσουν προσεχώς την Αθήνα οι Βρυξέλλες, καθώς η τρόικα είναι θορυβημένη από την πολιτική ρευστότητα που δημιουργείται στην Ελλάδα, την οποία επιβεβαιώνουν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Αν, δηλαδή, τελικά η χώρα οδηγηθεί κάποια στιγμή σε πρόωρες κάλπες, θα πρέπει τα κόμματα εξουσίας να δεσμευτούν ότι θα τηρήσουν απαραίτητα τους όρους του Μνημονίου, διαφορετικά θα σταματήσει η χρηματοδότηση...
Το νέο Μνημόνιο, άλλωστε, είναι σαφές ότι δεν μπορεί αυτή τη φορά να είναι αποδεκτό μόνο από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, καθώς η διάρκειά του ξεπερνά τη θητεία της παρούσας κυβέρνησης. Συνεπώς, πολιτικά για την ψήφισή του θα απαιτηθούν εκ των πραγμάτων είτε τα τρία πέμπτα είτε και τα δύο τρίτα της Βουλής, διαφορετικά διέξοδο θα αποτελέσει η κάλπη.

Ο Χάρης Καστανίδης

Παρά, μάλιστα, την κυβερνητική απόφαση, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σταθερότητας να ψηφιστεί με πλειοψηφία 151 ψήφων, μετά τις νέες εξελίξεις και τις απαιτήσεις, πλέον, της τρόικας για αιματηρά μέτρα εκτιμάται ότι το όλο θέμα θα επανεξεταστεί.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το Real.gr ένας τουλάχιστον υπουργός, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης έχει εισηγηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου με 180 ψήφους, ώστε πολιτικά να επιτευχθεί ένα μίνιμουμ συναίνεσης. Στο ίδιο μήκος κύματος και πάντα με πολιτικό και όχι νομικό σκεπτικό φέρεται να βρίσκεται και ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.

«Εθνική Ελλάδος» στην κυβέρνηση

Ενόψει της νέας πολύ σκληρής περιόδου πληθαίνουν οι εισηγήσεις ή και οι πιέσεις (και όχι μόνο από εξωθεσμικά κέντρα ή συγκεκριμένα εκδοτικά συγκροτήματα) προς τον πρωθυπουργό για την συγκρότηση κυβέρνησης και με εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα. Χαρακτηριστική περίπτωση υπήρξε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Δημήτρης Ρέππας που με δηλώσεις του στη Real News ζήτησε «να δούμε την κυβέρνηση όχι ως παραταξιακό, αλλά ως εθνικό σχήμα».

«Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ διαθέτει δυνάμεις που ανανεώνουν και αναβαθμίζουν την κυβέρνηση. Ασφαλώς, όμως, σε μια τέτοια έκτακτη περίοδο που εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα για τις συγκεκριμένες συνθήκες οφείλουμε να δούμε την κυβέρνηση όχι απλώς ως παραταξιακό, αλλά ως εθνικό σχήμα. Ναι, λοιπόν, στην αξιοποίηση προσώπων που εντάσσονται σε αυτό το προγραμματικό μέτωπο, ασχέτως αν κατέχουν βουλευτική έδρα ή ανήκουν σε κομματική οργάνωση» εκτιμά χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας.

Μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται είναι εκείνα του Λουκά Παπαδήμου (ο οποίος δεν φέρεται πρόθυμος, ενώ είχε αρνηθεί την προηγούμενη φορά που του έγινε πρόταση), του Γιάννη Στουρνάρα (ο οποίος, πάντως, με συνέντευξή του την προηγούμ
Keywords
Τυχαία Θέματα