Φτωχότερο το Υπερταμείο και οι εργαζόμενοι των ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ από την επιστροφή στον έλεγχο του δημοσίου


Ρόλο εγγυητή αναλαμβάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διατήρηση του δημόσιου συμφέροντος των εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης όπως είναι η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ που μετακινήθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών πριν από τις εκλογές με το νόμο 5037/2023.Όμως οι δύο εταιρείες συμμετέχουν και στο χαρτοφυλάκιο του ΥπερΤαμείου , οι οποίες όμως θα αποχωρήσουν καθώς ήταν προεκλογική
δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ θα διατηρήσουν τον Δημόσιο χαρακτήρα τους.Η μετακίνηση τους από το Υπερ Ταμείο θα γίνει με νομοθετική πρωτοβουλία που θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών του Κωστή Χατζηδάκη, διότι η αποχώρηση των δύο εταιρειών θα πρέπει να αντικατασταθεί με εταιρείες του Δημοσίου αξίας 900 εκατ. ευρώ.Πρόκειται για δύσκολη άσκηση διότι είναι δυσεύρετες εταιρείες του Δημοσίου ανάλογης αξίας.
Το ΥπερΤαμείο έγινε το 2016 για 99 χρόνια
Το θέμα της αντικατάστασης των δύο εταιρειών είναι μείζον θέμα διότι η σύσταση του Υπερ Ταμείου έγινε με το νόμο 4389/2016.Το άρθρο 186 προβλέπει ότι η διάρκεια της εταιρείας ορίζεται σε ενενήντα εννέα (99) έτη.Η διάρκεια δύναται να παρατείνεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του μοναδικού μετόχου.Τα περιουσιακά στοιχεία του Υπέρ Ταμείου λειτουργούν ως εγγύηση για τη ρύθμιση χρέους που έγινε στην κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ /ΑΝΕΛ.
Τα περιουσιακά στοιχεία του ΥπερΤαμείου
Επιχειρήσεις που μεταβιβάζονται στην Εταιρεία:1. ΟΑΣΑ Α.Ε. και οι θυγατρικές του (ΟΣΥ Α.Ε.- ΣΤΑΣΥ Α.Ε.) σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3920/2011 που αφορούν τις διεταιρικές σχέσεις των ΟΑΣΑ Α.Ε., ΟΣΥ Α.Ε. και ΣΤΑΣΥ Α.Ε.2. ΟΑΚΑ, εφόσον μετατραπεί σε κεφαλαιουχική εταιρεία.3. ΕΛΤΑ Α.Ε.».Με το «παράρτημα Ε’ Επιχειρήσεις που μεταβιβάζονται στο Υπερ Ταμείο είναι: 1. Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. 2. Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. 3. Δ.Ε.Η. Α.Ε.»Στην Ομάδα Γ` εντάχθηκαν οι εταιρείες 1. Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε. 2. Ελληνικές Αλυκές Α.Ε. 3. ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε. 4. Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ) 5. Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας Α.Ε. (Ο.Κ.Α.Α. ΑΕ) 6. Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (Κ.Α.Θ. Α.Ε.) 7. ΔΕΘ -HELEXPO Α.Ε. 8. Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών Α.Ε. 9. ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε.».Επιπλέον με τα νόμο 4389/2916, μεταβιβάστηκαν αυτοδικαίως και χωρίς αντάλλαγμα από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερ Ταμείο τα 23 περιφερειακά αεροδρόμια όπως η διαχείριση, λειτουργία, ανάπτυξη, επέκταση, συντήρηση και εκμετάλλευση όλων των κρατικών αεροδρομίων, των οποίων η οργάνωση, λειτουργία και διοίκηση ανήκει στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.Η μετακίνηση των δύο εταιρειών από το Υπερ Ταμείο προκλήθηκε αρχικά με απόφαση του ΣτΕ που με σχετική απόφαση επέβαλε τον δημόσιο χαρακτήρα των δύο εταιρειών διασφαλίζοντας ότι δεν μπορεί ο βασικός μέτοχος να μειώσει τη συμμετοχή του κάτω από το όριο του 51% του μετοχικού κεφαλαίου.
Τι χάνουν οι εργαζόμενοι των ΕΥΑΘ ΚΑΙ ΕΥΔΑΠ
Οι εξελίξεις τερματίζουν κάθε ελπίδα για τους εργαζόμενους των δύο εταιρειών να ακολουθήσουν τα χνάρια των εργαζόμενων της ΔΕΗ , οι οποίοι μετά τη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στο 34% από το 51% ήταν η διεκδίκηση των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα καλοκαιρινού επιδόματος , διότι η ΔΕΗ έφυγε από τον αυστηρό έλεγχο του Κράτους αφού λειτουργεί ως εταιρεία με ιδιωτικά κριτήρια δίνοντας το δικαίωμα στους εργαζόμενους να λαμβάνουν τα αντίστοιχα επιδόματα που δίνουν όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Για το Δημόσιο οι αντίστοιχες παροχές κόπηκαν μαχαίρι με το πρώτο Μνημόνιο. Πλήγμα είναι και για το Υπερ Ταμείο αφού θα χάσει τα εισπραττόμενα μερίσματα.
Νίκος Θεοδωρόπουλοςntheo@bankingnews.grwww.bankingnews.gr1Share
Keywords
Τυχαία Θέματα