Γ. Βαρουφάκης: «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα πιστωτικού γεγονότος»

«Η αναδιάρθρωση εντός της Ευρωζώνης είναι η μόνη λύση» δήλωσε χθες σε συνέντευξη του στον enikos ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ βεβαίωσε πως θα μεταβεί την προσεχή Δευτέρα στο Eurogroup με φάκελο έξι προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων.
Οι προτάσεις θα είναι κοστολογημένες με στόχο την
αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη, διαβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μετά το πέρας της σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου.

Ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε στην συνέντευξή του στον enikos πως η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε το διαχωρισμό μεταξύ δανειακής σύμβασης και μνημονίου και επανέλαβε πως τους επόμενους 4 μήνες δεν θα επιβληθεί κανένα υφεσιακό μέτρο.

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίσθηκε βέβαιος πως οι δόσεις προς την ΕΚΤ θα αποπληρωθούν κανονικά, αποκλείοντας το ενδεχόμενο πιστωτικού γεγονότος για το οποίο έκανε λόγο χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε.

Για τις έξι μεταρρυθμίσεις που θα παρουσιάσει την ερχόμενη Δευτέρα στο Eurogroup, το θέμα του χρέους, τις αποκρατικοποιήσεις, την δημιουργική ασάφεια, τις αυξήσεις των μισθών των υπαλλήλων της ΔΕΗ, αλλά και για τον ΕΝΦΙΑ, μίλησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης «στον ενικό» και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αποκάλυψε ότι την Δευτέρα θα προσέλθει στο Eurogroup με έναν φάκελο προτάσεων για έξι μεταρρυθμίσεις «τις οποίες θα συζητήσουμε με τους εταίρους μας για να δούμε ποιες θα έχουν άμεση εφαρμογή». «Εμείς θα κριθούμε από τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες είμαστε συγγραφείς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.
Για το εάν είναι σε θέση η Ελλάδα να πληρώσει τις υποχρεώσεις της τον Μάρτιο, ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε πως «δεν υπάρχει πιθανότητα να μην αποπληρώσουμε τις δόσεις στο ΔΝΤ και στα διάφορα μικρά ομόλογα της προ του PSI εποχής. Έχουμε εξασφαλίσει τους πόρους». Για την ΕΚΤ ωστόσο, τόνισε πως οι οφειλές «είναι για μετά το τέλος του τετραμήνου, είναι ένα μεγάλο ποσό και είναι κομμάτι της διαπραγμάτευσης» και σημείωσε πως τα συγκεκριμένα «δεν είναι χρήματα που δανειστήκαμε». «Πρέπει να εξασφαλίσουμε αυτό που πετύχαμε με την συμφωνία γέφυρα, που δεν είναι άλλο από την σταθεροποίηση. Ο στόχος είναι να έχουμε τέσσερις μήνες να πάρουμε ανάσα», δήλωσε.

Για το σχόλιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι αν υπάρξει πιστωτικό επεισόδιο στην Ελλάδα, δεν θα ήθελε να είναι στην θέση του Γιάνη Βαρουφάκη, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «ο κ. Σόιμπλε αναφερόταν σε αυτά τα ομόλογα του Ιουνίου και του Ιουλίου, της ΕΚΤ. Ο λόγος είναι ότι τον ξενίζει ότι εδώ και πάρα πολύ καιρό κάποια μέρη του ελληνικού δημόσιου χρέους θα έπρεπε να αναδιαρθρωθούν, για να χρησιμοποιήσω έναν ευγενή όρο».

Για το κείμενο στο οποίο βασίστηκε η παράταση που ζήτησε η χώρα μας στο Eurogroup, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι «δεν υπάρχει καμία αναφορά σε ισχύον πρόγραμμα, δεν υπάρχει καμία αναφορά σε μνημόνιο. Αυτό είναι προϊόν σκληρότατης διαπραγμάτευσης σε τρία Eurogroup».

«Το μόνο δεσμευτικό κείμενο για την δική μας κυβέρνηση είναι η επιστολή που στείλαμε μετά το δεύτερο Eurogroup στον κ. Ντάισελμπλουμ και κρίθηκε από τον ίδιο ικανοποιητική, ώστε να συγκαλέσει το τρίτο Eurogroup. Σε αυτό το κείμενο δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά σε οποιοδήποτε πρόγραμμα», είπε και συμπλήρωσε πως στο τρίτο Eurogroup υπήρξε η κοινή απόφαση στην οποία αναφέρεται ένας κατάλογος από μεταρρυθμίσεις που θα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση και που οι θεσμοί είτε θα αποδεχτούν είτε όχι. «Εμάς μας ενδιαφέρει ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων που έχουμε καταθέσει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.

«Είμαι πάρα πολύ περήφανος για την δημιουργική ασάφεια», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. «Το γεγονός ότι συμφωνήσαμε ότι αυτή την χρονιά το πρωτογενές πλεόνασμα θα αποφασιστεί ανάλογα με τις οικονομικές εξελίξεις της χρονιάς, είναι μία τεράστια επιτυχία και δίνει ανάσα στην ελληνική οικονομία», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις αυξήσεις των μισθών των υπαλλήλων της ΔΕΗ, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι δεν γνωρίζει την συγκεκριμένη εξέλιξη και δήλωσε ότι «αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, έχω πρόβλημα».

Ο υπουργός Οικονομικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνεχιστεί το μέτρο του ΕΝΦΙΑ και για το έτος 2015. Τόνισε ότι υπάρχει η δέσμευση ότι για τους επόμενους τέσσερις μήνες δεν μπορούν να γίνουν μονομερείς κινήσεις με σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο. Μάλιστα, σημείωσε ότι είναι «πατριωτικό καθήκον» όσων έχουν τα χρήματα να πληρώσουν τον φόρο. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αλλάξουμε τον ΕΝΦΙΑ στο προοδευτικότερο, ωστόσο αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει έως και τρεις μήνες», σημείωσε.

«Δεν είμαστε δογματικοί», ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε ερώτηση για τις αποκρατικοποιήσεις. «Η είσοδος ιδιωτών στον ΟΣΕ είναι απαραίτητη για να μπορέσει η Ελλάδα να πάει από τον 19ο στον 21ο αιώνα», δήλωσε και εναντιώθηκε στην αποκρατικοποίση της ΔΕΗ. «Εκεί όπου ο νόμος μας επιτρέπει να εξασφαλίσουμε το δημόσιο συμφέρον, θα το κάνουμε με όλη μας την δύναμη», τόνισε.

«Ο κ. Χαρδούβελης δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ», σημείωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, τονίζοντας ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών συμμετείχε στην διαδικασία της αυτοματοποιημένης λιτότητας και εφαρμογής του μνημονίου και σημείωσε πως στην διαπραγμάτευση, όταν δεν διανοείσαι να πεις όχι, «δεν διαπραγματεύεσαι, αιτείσαι». Σημείωσε, ωστόσο, ότι «το χειρότερο που θα μπορούσε να μας συμβεί είναι η έξοδος από την ευρωζώνη. Το απευχόμαστε και δουλεύουμε για να μην γίνει».

Για τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Λαπαβίτσα στον Guardian, που ανέφερε πως ο μόνος δρόμος είναι η δραχμή, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε πως «έχει χτίσει καριέρα πάνω σε αυτό το επιχείρημα, όπως και πολλοί άλλοι» και ήταν κατηγορηματικός στο ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτή η λύση. «Διαφωνώ κάθετα με την άποψη της εξόδου από την ευρωζώνη», είπε και δήλωσε κατηγορηματικά πως «η μόνη λύση είναι αναδιάρθρωση εντός της ευρωζώνης». «Όταν έχεις πρόβλημα με χρέος δεν πρέπει να πάρεις δάνειο μέχρι να αναδιαρθρωθεί. Πρώτα αναδιάρθρωση και μετά τα δανεικά, ή πολύ κοντά αλλά πάντα κατόπιν», είπε.

Ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε εξάλλου ότι δεν υπάρχει θέμα στη συνεργασία με τους τρεις θεσμούς, δηλαδή την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την Κομισιόν. «Η τρόικα ήταν αυτό το επιτελείο των τεχνοκρατών, των μεγαλοϋπαλλήλων αυτών των τριών θεσμών, που έρχονταν στην Ελλάδα με μία αποικιακή λογική, έμπαινε στα υπουργεία και επέβαλλε ένα τοξικό πρόγραμμα», είπε.

Για τις διαφωνίες που υπήρξαν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες, ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε: «Χαίρομαι πάρα πολύ τις έντονες διαφωνίες. Απαιτώ έντονη κριτική σε αυτά που κάνω από τους συντρόφους μου στον ΣΥΡΙΖΑ, ως υπεύθυνος της διαπραγμάτευσης. Χαίρομαι που είμαι σε ένα κόμμα όπου έχουμε έντονες διαφωνίες, έντονη κριτική και βγαίνουμε από εκεί απολύτως ενωμένοι».

Πηγή: real.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα