Γιατί ανέβηκα στο τζετ του Μελισσανίδη


Με «ηλεκτρική καρέκλα» παρομοιάζει τη θέση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ ο Στέλιος Σταυρίδης, στην οποία έμεινε λιγότερο από 5 μήνες. Αυτό το μικρό διάστημα ήταν υπεραρκετό για να αντιληφθεί πώς παίζεται το «παιχνίδι» και γιατί οι μεταρρυθμίσεις «εξαγγέλλονται αλλά δεν υλοποιούνται».

«Αντικρουόμενα μικρά και μεγαλύτερα συμφέροντα επιχειρηματιών, πολιτικών παραγόντων, τοπικών κοινωνιών είναι οι εχθροί των.....
μεταρρυθμίσεων» λέει ο κ. Σταυρίδης στο «Εθνος της Κυριακής» και περιγράφει πώς απλώνουν τα πλοκάμια τους, που πολλαπλασιάζονται σαν τα κεφάλια της Λερναίας Υδρας.
Οι εχθροί
των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, κατά τον κ. Σταυρίδη, είναι όλες οι δυνάμεις εκείνες που έχουν καθηλώσει τη χώρα τόσα χρόνια και την έχουν οδηγήσει μέχρι εδώ. «Το ΤΑΙΠΕΔ ήταν, είναι και θα είναι ο ευκολότερος και βολικότερος στόχος, ο ιδανικός αποδιοπομπαίος τράγος. Δεν ξέρω πόσο ρεαλιστικό είναι να περιμένει κανείς εξωστρέφεια του ΤΑΙΠΕΔ ύστερα και από τη δική μου οδυνηρή εμπειρία. Κάποιος όμως πρέπει να εξηγήσει απλά στην κοινή γνώμη ότι αποκρατικοποιήσεις σημαίνει επενδύσεις, απορρόφηση ανέργων, δημιουργία πλούτου. Μην ψάχνετε τις όποιες δυσκολίες υπάρχουν στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων μέσα στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά γύρω και έξω από αυτό».
Οι ευθύνες
Μετά το ταξίδι του από την Αθήνα στην Κεφαλονιά με το ιδιωτικό αεροσκάφος του Δημήτρη Μελισσανίδη, ο κ. Σταυρίδης αναγκάστηκε να παραιτηθεί, σύμφωνα με την επιθυμία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. «Λυπάμαι πολύ που έφερα σε τόσο δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και έδωσα όπλα στους εχθρούς των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων να επωφεληθούν από ένα γεγονός που με τα δικά μου στάνταρ ήταν απόλυτα διαφανές και αδιάβλητο», λέει ο πρώην πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.
Γ. Στουρνάρας, Στ. Σταυρίδης και Δ. Μελισσανίδης δίνουν τα χέρια για την πώληση του ΟΠΑΠ. Δεξιά, η περιβόητη φωτογραφία που εστάλη από τον ίδιο. Παίρνει πλήρως την ευθύνη πάνω του και σημειώνει ότι ποτέ στην καριέρα του δεν έχει μεταθέσει τις ευθύνες. Καταλαβαίνει τη θέση του Α. Σαμαρά και του Γ. Στουρνάρα και γι' αυτό διευκόλυνε αμέσως την κυβέρνηση και της ευχήθηκε ολόψυχα καλή επιτυχία στο έργο της.
Ο ίδιος λέει ότι κατανοεί τον τρόπο που αντέδρασαν κάτω από την τεράστια πίεση που τους ασκήθηκε. «Τελικά πάντως, το αποτέλεσμα μετράει: ενώ έδωσα με συνέπεια τη μάχη για τις ιδιωτικοποιήσεις, βρέθηκα στο περιθώριο, έφερα την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση, άρα, δυσκόλεψα τον στόχο, τον οποίο με τόσο πάθος και ενθουσιασμό δούλεψα», εξηγεί ο ίδιος. Και στη συνέχεια διερωτάται: «Από την άλλη μεριά όμως, πότε και πώς θα φτάσουμε να εστιάζουμε στην ουσία και όχι στο φαίνεσθαι;».
«Τα ταξίδια μου»
«Η ουσία είναι ότι το ΤΑΙΠΕΔ προάσπισε τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου και οι 2 συμβάσεις για λαχεία και ΟΠΑΠ, υπογράφτηκαν με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους για το ελληνικό Δημόσιο». Και συνεχίζει: «Εχω περάσει από πολλές και σπουδαίες καρέκλες, έχω κάνει άπειρα ταξίδια με αεροπλάνα της γραμμής, ιδιωτικά αεροπλάνα, ελικόπτερα και για μένα αυτά είναι καθημερινότητα», διαπιστώνοντας ότι «είναι κρίμα που κάποιοι με περισσή ιδιοτέλεια καλλιεργούν τη μισαλλοδοξία, το μίσος και την απαξία».
Μετά την τελευταία του εμπειρία στο ΤΑΙΠΕΔ, ο κ. Σταυρίδης λέει ότι δεν θα αναλάμβανε ξανά κάποια θέση σε δημόσιο οργανισμό. «Με τον αντισυμβατικό τρόπο που κινούμαι, με τη δική μου θέση και πεποίθηση ζωής, ότι πρέπει να κινηθείς διαφορετικά και με διαφάνεια, φοβάμαι ότι αναλαμβάνοντας μια τέτοια θέση, θα πρέπει να ακολουθήσω την «πεπατημένη», κάτι που δεν μου ταιριάζει», επισημαίνει με έμφαση.
«Χρειάζεται δυναμική και θαρραλέα αλλαγή πορείας και νοοτροπίας στην Ελλάδα», σημειώνει ο κ. Σταυρίδης κι εξηγεί ότι έχουμε εγκλωβιστεί όλοι μας σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση και δυσκολευόμαστε να αλλάξουμε.
Ο πρώην πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ τονίζει: «Αυτό το σύστημα που όλοι υπηρετήσαμε ήταν μόνο παροδικά επωφελές, αφού γίναμε πιο πλούσιοι απ' ό,τι μας άξιζε σύμφωνα με τα όσα πραγματικά παράγαμε. Τώρα ξαφνικά μας ζητάνε να γίνουμε βίαια φτωχότεροι», λέει και συνεχίζει: «Γι' αυτό χρειάζεται η αλλαγή πορείας και νοοτροπίας και όχι πολιτικά κόμματα που έχουν γίνει έμποροι ψεύτικης ελπίδας και πωλούν νερό του Καματερού», τονίζει ο κ. Σταυρίδης εξηγώντας ότι το πρόβλημα της χώρας μας είναι μεγάλο, αφού παράγει μόλις το 20% των αναγκών της, που σημαίνει ότι δεν είναι αυτόνομη.
ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ «ΜΟΙΡΑΙΑ» ΠΤΗΣΗ Γιατί ανέβηκα στο τζετ του Μελισσανίδη
«Ηκόντρα ΤΑΙΠΕΔ-EMMA DELTA ήταν μεγάλη και αφορούσε τα λαχεία και όχι την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ», λέει ο κ. Σταυρίδης και υπενθυμίζει ότι γι' αυτό και είχε κάνει δήλωση ότι «το ελληνικό Δημόσιο δεν εκβιάζεται ούτε τραβιέται από τον γιακά». «Εμείς, στο ΤΑΙΠΕΔ, προασπίσαμε κατά τον καλύτερο τρόπο το συμφέρον του ελληνικού δημοσίου.
Μπορεί να κοντράρεις έναν άνθρωπο σε ένα επιχειρηματικό θέμα, αλλά δεν χρειάζεται να κοντράρεις και προσωπικά. Με δεδομένη τη μεγάλη επιχειρηματική αντιπαλότητα που υπήρχε με τον κ. Μελισσανίδη, θεώρησα, όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων πολύ κακώς, ότι ο τελευταίος που θα μπορούσαν να με κατηγορήσουν για ειδική μεταχείριση προς αυτόν ήταν ο κ. Μελισσανίδης.
Είμαι επιχειρηματίας και επιχειρηματίες συναναστρέφομαι μια ζωή», λέει ο κ. Σταυρίδης, προσθέτοντας ότι «με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τους βρίσκουμε μπροστά μας, είτε στην παραχώρηση των μαρίνων, των λιμανιών, ή στην πώληση μετοχών προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων, κ.λπ. Στην Ελλάδα δώσαμε πολλή έμφαση στο ''φαίνεσθαι'' και ποτέ δεν ασχοληθήκαμε με το ''είναι''».
Σύμφωνα με τον κ. Σταυρίδη, την προηγουμένη της υπογραφής ο κ. Μελισσανίδης τον ενημέρωσε ότι θα ήταν ο ίδιος παρών στο καθαρά τελετουργικό, ερχόμενος από τη Γαλλία. Σημειωτέον ότι η πώληση του 33% του ΟΠΑΠ ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο και η σύμβαση πώλησης είχε ήδη εγκριθεί ανεπιφύλακτα από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Του πρότεινε μάλιστα να περάσει να τον πάρει από την Κεφαλονιά, αλλά ο κ. Σταυρίδης αρνήθηκε. Μετά την υπογραφή και ενώπιον πολλών άλλων, ο κ. Μελισσανίδης πρότεινε στον κ. Σταυρίδη να τον πάρει στην Κεφαλονιά επιστρέφοντας στη Γαλλία, κάτι που αυτή τη φορά έγινε αποδεκτό. Φτάνοντας στο αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς, οι υπάλληλοι του αεροδρομίου που γνωρίζουν πολύ καλά τον κ. Σταυρίδη επί 37 χρόνια που πηγαινοέρχεται, τον ρωτούσαν με έκπληξη με ποιον τρόπο γύρισε μεσημέρι, ενώ λίγες ώρες πριν του είχαν βγάλει εισιτήριο για την επόμενη ημέρα το πρωί. Οπως χαρακτηριστικά λέει, δεν είχε κανέναν λόγο να προσπαθήσει να κρύψει το γεγονός.
Οσο για την περίφημη φωτογραφία, ο κ. Σταυρίδης εξήγησε ότι αυτή εστάλη κατά λάθος από τον ίδιο, κάτι που διαπίστωσε μερικές ημέρες μετά τη δημοσίευσή της στην τοπική έγκριτη εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ» που είχε πλουσιότατο ρεπορτάζ για το θέμα.
«ΚΟΜΜΑΤΟΚΡΑΤΙΑ» Είναι άθλιος εργοδότης το Δημόσιο
Ο πρώην πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ πιστεύει πως «διοίκηση δημόσιων επιχειρήσεων» και «καλή διοίκηση» είναι έννοιες αντικρουόμενες. «Συνέχεια στη διοίκηση και συνέπεια στη στρατηγική δεν υπάρχει», λέει ο κ. Σταυρίδης και εξηγεί ότι άλλαζαν οι διοικήσεις πάρα πολύ συχνά, όταν άλλαζε η κυβέρνηση ή άλλαζε ο υπουργός. Και θεωρεί ότι «η Ελλάδα κακοδιοικείται. Είναι άθλιος εργοδότης το Δημόσιο. Κάποτε τουλάχιστον πλήρωνε καλά, ενώ τώρα όλοι έχουν εξαθλιωθεί. Κανένας ποτέ δεν κοίταξε τα προσόντα και την προσωπικότητα των εργαζομένων στο Δημόσιο. Κοίταζε μόνο αν είναι γραμμένος στα κόμματα, καθώς οι κομματικές ταυτότητες ήταν πρόκριμα εξέλιξης. Ποια αξιοπρέπεια; Να έχεις νέα λαμπρά παιδιά να δουλεύουν στο Δημόσιο και να μην πατάνε στα γραφεία τους;
'Ή να είναι στο περιθώριο γιατί έτσι αποφάσισε η «κομματική» οργάνωση; Αλλάζουν αυτά; Είναι κρίμα να έχουμε ξένους "γκαουλάιτερ" να μας λένε τι πρέπει να κάνουμε, για πράγματα που έπρεπε μόνοι μας να κάνουμε».
Η συχνή τοποθέτηση του κ. Σταυρίδη επί των πολιτικών έχει κάνει πολλούς να αναρωτιούνται αν έχει τέτοιες βλέψεις για το μέλλον. Γι' αυτό και υπενθυμίζει τη δήλωσή του ότι δεν θέλει να γίνει πολιτικός. «Στο τέλος μιας καριέρας (μάνατζερ και επιχειρηματία), να πας να μπλέξεις σε έναν στίβο που δεν τον ξέρεις και δεν σου πάει είναι λάθος», λέει χαρακτηριστικά και επισημαίνει ότι το «χούι» του είναι να υπηρετεί το μάνατζμεντ και την επιχειρηματικότητα
Keywords
Τυχαία Θέματα