Η NSA παρακολουθούσε τα τηλέφωνα 35 ηγετών!

Λίγες μόνο ώρες έπειτα από το παρολίγον... διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ όσον αφορά τις παρακολουθήσεις από την NSA, αλλά και το σάλο που προκλήθηκε στη Γαλλία για το ίδιο θέμα, ένα νέο συνταρακτικό έγγραφο που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η βρετανική εφημερίδα Guardian έρχεται να
«ταράξει» ακόμα περισσότερο τα νερά.

Συγκεκριμένα, το απόρρητο έγγραφο που διέρρευσε
ο πρώην τεχνικός σύμβουλος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Έντουαρντ Σνόουντεν αναφέρει ότι στο στόχαστρο της NSA βρισκόταν τα τηλέφωνα 35 ξένων ηγετών, όπου και παρακολουθούνταν οι συνδιαλέξεις τους.

Τα ονόματα των ηγετών αυτών δεν αναφέρονται στο έγγραφο. Σύμφωνα με την εφημερίδα ένας μη κατονομαζόμενος Αμερικανός αξιωματούχος παρέδωσε στην NSA τους τηλεφωνικούς αριθμούς τους αφού η υπηρεσία ζήτησε από άλλες αμερικανικές κρατικές υπηρεσίες να της αποκαλύψουν τις πληροφορίες που διέθεταν για ξένους πολιτικούς, ώστε να εντάξει τα τηλέφωνά τους στο σύστημα παρακολούθησης που είχε τεθεί σε λειτουργία.

Το υπόμνημα που διέρρευσε μέσω του Σνόουντεν χρονολογείται από τον Οκτώβριο του 2006 και σύμφωνα με αυτό από τις παρακολουθήσεις δεν προέκυψαν σημαντικές, αξιοποιήσιμες πληροφορίες.

Σημειώνεται ότι πριν μερικούς μήνες είχε γίνει γνωστό ότι βρισκόταν υπό παρακολούθηση και το τηλέφωνο της πρόεδρου της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, ενώ σε όλες τις περιπτώσεις οι ΗΠΑ αρνήθηκαν κατηγορηματικά ότι προχώρησαν σε τέτοιες κινήσεις.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει εξάλλου το γεγονός ότι η συγκεκριμένη αποκάλυψη έγινε την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου ένα από τα θέματα που κυριαρχούσε στην ατζέντα ήταν και οι πρόσφατες αποκαλύψεις για τη δράση των μυστικών υπηρεσιών της υπερδύναμης.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι εξελίξεις προμηνύονται καταιγιστικές, αφού ας μην ξεχνάμε ότι μέσα στην εβδομάδα η γαλλική εφημερίδα Le Monde, σε δημοσίευμά της που επικαλείται στοιχεία που αποκάλυψε ο Έντουαρντ Σνόουντεν, είχαν γίνει 70,3 εκατ. καταγραφές τηλεφωνικών δεδομένων γάλλων πολιτών από την 10η Δεκεμβρίου 2012 ως την 8η Ιανουαρίου 2013, ενώ εξάλλου οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ παρακολουθούσαν γαλλικές διπλωματικές αποστολές.
Keywords
Τυχαία Θέματα