Η «Διαύγεια»... καίει την Πολιτική Προστασία...


Το χάος που επικρατεί στην Πολιτική Προστασία, με συνέπεια να υπάρχουν δραματικές, εάν όχι τραγικές, επιπτώσεις στις ζωές και τις περιουσίες των συμπολιτών μας, αναδεικνύεται μέσω της «Διαύγειας», όπου πρώην στελέχη της Πυροσβεστικής παρέπεμψαν την «Εφ.Συν.» να ερευνήσει. Συμπερασματικά, οι... περισσότεροι δήμοι, παρά τη σχετική εγκύκλιο, δεν έχουν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του σχεδίου «Βορέας».

Η αναζήτηση, λοιπόν, στην ιστοσελίδα της «Διαύγειας» για να εντοπίσουμε τους Δήμους που ανήρτησαν τις σχετικές αποφάσεις απέφερε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Στην
Εύβοια και συγκεκριμένα στον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Αννας, όπου θρηνήσαμε δύο νεκρούς εξαιτίας της κακοκαιρίας «Μήδεια», προέκυψε ότι το σχέδιο εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο στις 26 Ιανουαρίου, στον διπλανό Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων εγκρίθηκε μόλις προχθές Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου, ενώ ο Δήμος Διονύσου στην Αττική, όπου σημειώθηκαν μεγάλα προβλήματα και φορείς και υπηρεσίες ερίζουν για τις ευθύνες και τις αρμοδιότητες, διαπιστώθηκε πως ακόμη δεν έχει εγκρίνει το σχέδιο.

Ολα τα ανωτέρω συμβαίνουν, όπως μας ανέφεραν τα πρώην στελέχη, επειδή η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) δεν έχει προβλέψει διαδικασίες ελέγχου συμμόρφωσης, με αποτέλεσμα αρκετοί δήμοι να μην έχουν έτοιμο το σχέδιο επέμβασης στις περιπτώσεις χιονοπτώσεων. Η ΓΓΠΠ έστειλε στις 18 Δεκεμβρίου το προσχέδιο και στην εγκύκλιο που εξέδωσε έθεσε ως καταληκτική ημερομηνία στις περιφέρειες και στους δήμους για τη σύνταξη του σχεδίου τη 15η Ιανουαρίου. Ομως στους δήμους οι οποίοι κατέθεσαν το σχέδιό τους κατόπιν εορτής δεν επιβλήθηκαν διοικητικές κυρώσεις, με συνέπεια η ασυνέπεια να θεωρείται επιτρεπτή.

Εκτός όμως από τις διοικητικές επιπτώσεις, οι δήμοι εμφανίζονται να αδιαφορούν και για τις τυχόν ποινικές ευθύνες που μπορεί να αναζητηθούν στο μέλλον, διακινδυνεύοντας να βρεθούν αντιμέτωποι με την κατηγορία της «παράβασης καθήκοντος» για τις παραλείψεις τους. Οι δήμοι, όπως προβλέπει το σχέδιο, είναι αρμόδιοι για να ανοίξει ο δρόμος σε περίπτωση που ένα ασθενοφόρο ή συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ θέλει να κινηθεί στα όριά τους και γι’ αυτό τούς δίνεται η δυνατότητα είτε να έχουν τα κατάλληλα οχήματα και μηχανήματα είτε να προβούν απευθείας στη μίσθωση ιδιωτικών. Ακόμη όμως κι αν δεν μπορούν να κάνουν τίποτα από τα δύο προηγούμενα, όπως αναφέρουν τα στελέχη, οφείλουν να ενημερώσουν την Πολιτική Προστασία, που θεωρητικά συντονίζει τους επιχειρησιακούς φορείς και πρέπει να έχει έτοιμο μηχανισμό επέμβασης, χωρίς να καταφεύγει στη συνήθη, όπως αποδεικνύεται, λύση του Στρατού.

Χαρακτηριστική για την όλη κατάσταση είναι η δήλωση στην «Εφ.Συν.» του πρώην υπαρχηγού της Πυροσβεστικής και νυν νομικού και ειδικού πραγματογνώμονα Αδριανού Γκουρμπάτση: «Προεκλογικά η Ν.Δ. είχε σε πρώτη προτεραιότητα την αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας. Με τον νόμο 4662/2020, που ισχύει από 7 Φεβρουαρίου του 2020, ιδρύθηκε ο Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων, που εδώ και έναν χρόνο είναι σε απραξία γιατί δεν εκδόθηκαν οι απαιτούμενες κανονιστικές πράξεις. Ως εκ τούτου, σήμερα έχει αναβιώσει το νομοθετικό πλαίσιο που ίσχυε στην τραγωδία στο Μάτι και είχε δαιμονοποιήσει ο πρωθυπουργός ότι ευθύνεται. Γι’ αυτό το χάος που επικρατεί σήμερα, υπάρχουν ευθύνες σε όλα τα επίπεδα της Π.Π., γιατί δεν εφαρμόστηκε η σχετική εγκύκλιός της με τον κωδικό ”Βορέας” από τους εμπλεκόμενους φορείς τόσο σε κεντρικό όσο και περιφερειακό επίπεδο»...

Μάνος Τσαλδάρης

efsyn.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα