Η Δύση πίστευε ότι θα κατέστρεφε την οικονομία της Ρωσίας – Να γιατί απέτυχε!


«Κάθε σύννεφο έχει μια θετική πλευρά (σ.σ. silver lining)», είναι μια γνωστή ατάκα καθησυχασμού και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν το χρησιμοποίησε πρόσφατα, καθώς σχολίασε τις μαζικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα από τη Δύση και τους συμμάχους της τα τελευταία χρόνια. «Είναι ένα ισχυρό βήμα προς μεγαλύτερη οικονομική και χρηματοπιστωτική κυριαρχία, το οποίο είναι κρίσιμο», τόλμησε να πει.

Η Ρωσία έχει από καιρό συνηθίσει στην πίεση των κυρώσεων, επιστρέφοντας στις σοβιετικές μέρες

και η ΕΕ και οι ΗΠΑ άρχισαν να ανακοινώνουν νέα κύματα περιορισμών από το 2014. Ωστόσο, αυτή η πίεση έφτασε σε ένα εντελώς νέο επίπεδο πέρυσι, μετά την έναρξη της στρατιωτικής εκστρατείας στην Ουκρανία, καθιστώντας τη Ρωσία τη χώρα με τις περισσότερες κυρώσεις στον κόσμο, μπροστά από το Ιράν. Η Μόσχα δέχθηκε δέκα πακέτα κυρώσεων, μόνο από τις Βρυξέλλες, από τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους.

Ωστόσο, ακόμη και αυτά τα μέτρα δεν ήταν αρκετά για να ακρωτηριάσουν τη ρωσική οικονομία. Δυτικοί αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι οι αποφάσεις που έλαβε η ρωσική κυβέρνηση να απωθήσει τις κυρώσεις βοήθησαν τη δημοσιονομική βάση της χώρας να αντέξει παρά το δύσκολο περιβάλλον.

Τι έκανε, όμως, η Ρωσία για να μετριάσει τις επιπτώσεις των κυρώσεων και πόσο καιρό μπορεί να διατηρήσει την ανθεκτικότητά της; Αναλύει για το RT η Lidia Misnik, ρεπόρτερ με έδρα τη Μόσχα που εστιάζει στην πολιτική, την κοινωνιολογία και τις διεθνείς σχέσεις.

www.newsbreak.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα