Η Ελλάδα θα τα καταφέρει να (μισο)απαλλαγεί από το Ευρώ!

Του Δημήτρη Α. Γιαννακόπουλου
Η μάχη για να απαλλαγεί η χώρα από το Ευρώ συνεχίζεται από το πραγματικό (αντικειμενικά) κλαμπ της δραχμής - δηλαδή από την πολιτικοεπιχειρηματική ελίτ της Ελλάδας, που αντιπροσωπεύεται αυθεντικά από τη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και επίσης από ένα μέρος της αντιπολίτευσης.
Τις λύσεις παραμονής στο Ευρώ με παράλληλο βιώσιμο σχέδιο διαχείρισης του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους μετά από έξυπνο και
ευρύ πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, είχαν επεξεργαστεί ο Dominique Strauss-Kahn και ο......... Tommaso Padoa-Schioppa. Αυτή την πληροφορία είχε υπόψη του ο γράφων, όταν υποστήριζε την άμεση ριζική αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, με διεθνή λογιστικό έλεγχο και ένταξη σε αυστηρό καθεστώς δημόσιου ελέγχου του τραπεζικού μας τομέα. Την πληροφορία αυτή με την μορφή σχεδίου είχαν υπόψη τους, όχι μόνον οι βασικοί Ευρωπαϊκοί παράγοντες (και η Ελληνική κυβέρνηση ασφαλώς), αλλά και άλλοι όπως Ρώσοι και Κινέζοι.

Η υπόθεση δεν αφορά καμία απολύτως θεωρία συνωμοσίας, αλλά την πραγματική διάσταση διεθνούς πολιτικής, οικονομίας και διπλωματίας και ήταν σχετικά εύκολο να προσεγγίσει κανείς, αν ερευνούσε απλώς την πολιτική αφήγηση αυτών των παραγόντων, μετά τα πρώτα «διερευνητικά» ταξίδια του Γιώργου Παπανδρέου, που κατέληξαν στην προσφυγή στο ΔΝΤ. Μια κίνηση προμελετημένη, όπως δεν αρνήθηκε ούτε ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου («έκανα και κάνω ότι είναι απαραίτητο για την σωτηρία της χώρας», είπε στην Βουλή απαντώντας σε σχετική πρόκληση περί μυστικής πολιτικής ατζέντας που αντιφάσκει στην προεκλογική του δέσμευση και στο σχετικό πρόγραμμά του υπό τον τίτλο «λεφτά υπάρχουν»).
Βεβαίως σήμερα ο τότε εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Π. Ρουμελιώτης (το όνομα του οποίου συζητήθηκε αργότερα και για υπηρεσιακός πρωθυπουργός ή υπουργός οικονομικών) έρχεται και ρωτά τον κ. Παπανδρέου: (1) γιατί δεν επεδίωξε την άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, όπως του υποδείκνυε ο κ. Στρος Καν, (2) γιατί αποδέχθηκε ένα τόσο υψηλό επιτόκιο δανεισμού από την ευρωζώνη και (3) γιατί συμφώνησε σε τόσο μικρή χρονική περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ερωτήματα, που όπως ίσως θυμούνται ιδιαιτέρως οι αναγνώστες που εξαπέλυσαν προσωπική επίθεση εναντίον μου όταν αποκάλυπτα το «μυστήριο» των κινήσεων της ελληνικής πλευράς, που οδηγούσε σε βεβαία χρεοκοπία και πιθανότατα σε έξοδο από την ευρωζώνη (ή «ειδική σχέση» με αυτήν σε πρώτο στάδιο, όπως ακριβώς σημείωνα), είχα θέσει ευθύς εξαρχής και έτσι ακριβώς, την περίοδο που γνωστοποιήθηκε το περιεχόμενο της συμφωνίας της τρόικας για τον «ελληνικό ατομικό μηχανισμό». Ουδείς τότε από το κλαμπ της δραχμής (: το κλαμπ της διαπλοκής), τόλμησε σοβαρά να ασχοληθεί με αυτά. Η απάντηση ήταν του τύπου: «μίζερε, όταν χαρίζουν σε κάποιον ένα γάιδαρο δεν τον κοιτάει στα δόντια. Δεν διαπραγματευόμαστε με τους δανειστές μας. Ξέρουν αυτοί. Τούτο το πρόγραμμα θα μας βγάλει στην χρηματαγορά το 2012 και θα μας διατηρήσει ασφαλώς στο ευρώ. Κάθε άλλη κίνηση, κάθε άλλος δρόμος έξω από τον μονόδρομο της τρόικας και τα διλήμμ
Keywords
Τυχαία Θέματα