"Η ελληνική κυβέρνηση «ένιψε τας χείρας της» για τη φρίκη των αμάχων"...

Πολύ σκληρή ήταν η αντίδραση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, και του κόμματος, στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να απόσχει από την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, για το ψήφισμα-έκκληση να κηρυχθεί αμέσως «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Λωρίδα της Γάζας.


Με... ανάρτησή του στο Χ (πρώην
Twitter), ο Στέφανος Κασσελάκης μιλάει για «ημέρα ντροπής για την ελληνική διπλωματία, τον ελληνικό λαό και την Ιστορία του» και σημειώνει:

«Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε, με συντριπτική πλειοψηφία, να κηρυχθεί ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα.120 χώρες όπως οι Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία πήραν το μέρος της ειρήνης. Όχι η Ελλάδα του Μητσοτάκη. Απείχαμε.Αυτή τη νύχτα στη Γάζα οι άμαχοι ζουν ξανά τη φρίκη, κι εμείς “νίψαμε τας χείρας μας”. Ημέρα ντροπής για την ελληνική διπλωματία, τον ελληνικό λαό και την Ιστορία του».

Η δήλωση του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έγινε την ώρα που ήταν σε εξέλιξη οι σφοδρότεροι βομβαρδισμοί των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στη Γάζα, παράλληλα με χερσαίες επιχειρήσεις, εντείνοντας το δράμα για τους αμάχους που πεθαίνουν κατά εκατοντάδες καθημερινά, ενώ η ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει σ' αυτούς με το σταγονόμετρο, λόγω των περιορισμών που έχει επιβάλει το Ισραήλ, μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
Ανακοίνωση εξέδωσε και το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όπου μεταξύ άλλων σημειώνει ότι με την αποχή από την ψηφοφορία ο πρωθυπουργός «καθιστά την Ελλάδα αρνητικό παράγοντα για την ειρήνη» και σημειώνει ότι «η Ελλάδα πρέπει να πρωτοστατήσει στις προσπάθειες για κατάπαυση πυρός, αποτροπή της ανθρωπιστικής κρίσης και απελευθέρωση ομήρων, αντί να εγκλωβίζεται όλο και παραπάνω σε μια επικίνδυνη για την ασφάλειά της, μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική του δεδομένου σύμμαχου».
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
Με την αποχή στο ψήφισμα ΟΗΕ για κατάπαυση πυρός, ο κ. Μητσοτάκης καθιστά την Ελλάδα αρνητικό παράγοντα για την ειρήνηΗ επιλογή του κ Μητσοτάκη να απέχει η Ελλάδα από την ψήφιση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης, για την κήρυξη ανθρωπιστικής εκεχειρίας και την διάνοιξη διόδων βοήθειας στη Γάζα, ντροπιάζει τον ελληνικό λαό και την ιστορία του, ενώ καθιστά τη χώρα μας αρνητικό παράγοντα για την ειρήνη στην περιοχή. Αντιθέτως, στον αντίποδα της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης, σειρά ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία επέλεξαν να στηρίξουν την απόφαση ειδικά σε μια στιγμή που χιλιάδες Παλαιστίνιοι άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς και τη χερσαία επίθεση που εξαπολύει το Ισραήλ, ενώ η Γάζα βυθίζεται στην ανθρωπιστική κρίση λόγω του αποκλεισμού της.
Η αντιμετώπιση της Χαμάς από το Ισραήλ δεν μπορεί να συνεπάγεται τον θάνατο και άλλον αμάχων και την καταδίκη της Γάζας σε ανθρωπιστική καταστροφή. Έστω και τώρα η Ελλάδα πρέπει να πρωτοστατήσει στις προσπάθειες για κατάπαυση πυρός, αποτροπή της ανθρωπιστικής κρίσης και απελευθέρωση ομήρων, αντί να εγκλωβίζεται όλο και παραπάνω σε μια επικίνδυνη για την ασφάλειά της, μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική του δεδομένου σύμμαχου.
Η ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το βράδυ της Παρασκευής ζήτησε, με συντριπτική πλειοψηφία, να κηρυχθεί αμέσως «ανθρωπιστική εκεχειρία» στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Το ψήφισμα πάντως δεν έχει δεσμευτική ισχύ.
Την πρόταση κατήγγειλαν το Ισραήλ και οι ΗΠΑ, και την καταψήφισαν, επειδή στο κείμενο δεν αναφέρεται η Χαμάς.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στον ΟΗΕ
Η πρόταση της Ιορδανίας, που κατατέθηκε για λογαριασμό των αραβικών χωρών, εγκρίθηκε με 120 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 45 αποχές. Η Ελλάδα ήταν μεταξύ των χωρών που απείχαν από την ψηφοφορία. Η πρόταση υποβλήθηκε στη Γενική Συνέλευση αφού το Συμβούλιο Ασφαλείας απέτυχε τέσσερις φορές μέσα σε δύο εβδομάδες να εγκρίνει κάποιο ψήφισμα υπέρ της εκεχειρίας και της προστασίας των αμάχων.
Keywords
Τυχαία Θέματα