Η Γερμανία ως συνήθης ύποπτος...


Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ένα τεράστιο πρόγραμμα επιδοτήσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για να αντιμετωπιστεί η κρίση αερίου και ρεύματος τον επόμενο χρόνο. Τα 200 δισ. ευρώ που υπόσχεται η κυβέρνηση Σολτς αντιστοιχούν στο ετήσιο ελληνικό ΑΕΠ, και μάλιστα μετά το... μεγάλο άλμα ανάπτυξης για το οποίο επαίρεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

H Γερμανία επιτρέπει στον εαυτό της αυτό που αρνείται, μαζί με τους στενότερους συμμάχους της, στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.: την επιβολή

γενικού πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, όπως ζητεί η πλειονότητα των χωρών.

Όπως είναι γνωστό, η Γερμανία και η Ολλανδία είναι οι χώρες που κυρίως αντιτίθενται στην πρόταση αυτή, ενώ ταυτόχρονα θεωρούνται οι υποβολείς της αντιπρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιβολή πλαφόν μόνο στο ρωσικό αέριο.

Θεωρητικά, κάθε χώρα της Ε.Ε. δικαιούται και υποχρεούται να κάνει το καλύτερο δυνατό για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της στον σκληρό ενεργειακό χειμώνα που έρχεται. Αλλά, επειδή ανάμεσα στις 27 χώρες της Ε.Ε. υπάρχουν κολοσσιαίες ανισότητες, όταν η ισχυρότερη χώρα αποφασίζει να σωθεί κατά μόνας, κάθε απόπειρα κοινής πολιτικής καταρρέει.

Γι’ αυτό και η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να ρίξει ποταμούς πόρων στην οικονομία της, έχοντας προηγουμένως εξασφαλίσει πλήρωση των αποθηκών αερίου και συμφωνίες για έξτρα προμήθειες από Άραβες και άλλους εταίρους, αντιμετωπίστηκε δικαίως από άλλες χώρες της Ε.Ε. ως αθέμιτος ανταγωνισμός.

Η γερμανική ηγεσία, ακόμη και σε αυτή την ιστορική στροφή απομάκρυνσης από την «ανατολική πολιτική» της και οριστικής ρήξης με τη Ρωσία, με το φτηνό αέριο της οποίας εδώ και δεκαετίες χρηματοδότησε την ανάπτυξη και την ηγεμονία της στην Ε.Ε., επαναλαμβάνει τον εαυτό της ως ευρωπαϊκό βαρίδι.

Όπως έκανε και στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και στην κρίση χρέους του 2010, επέτρεψε και επέβαλε κοινή ευρωπαϊκή πολιτική και αντίδραση μόνον αφού είχε εξασφαλίσει τη δική της διάσωση.

Αυτό έκανε, άλλωστε, και με την ελληνική κρίση χρέους. Αν κάποιοι προσβάλλονται από το σχόλιο Ευρωπαίου διπλωμάτη ότι η Γερμανία «δείχνει το μεσαίο δάχτυλο του χεριού της στην υπόλοιπη Ευρώπη», ίσως είναι καλό να θυμηθούν ότι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο εκφράζονταν κατά της Ελλάδας το 2010 κορυφαία γερμανικά περιοδικά...

efsyn.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γερμανία,germania