Η λεηλασία των εισοδημάτων...


Η διετία της πανδημίας άφησε βαθιά τραύματα στην ελληνική οικονομία. Για την ακρίβεια βάθυνε τραύματα τα οποία είχε προκαλέσει η δεκαετία της κρίσης χρέους που είχε προηγηθεί, ανακόπτοντας τα δειλά βήματα επούλωσής τους από το 2018 και μετά.

Η έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ δίνει μια πανοραμική -δυστυχώς ανησυχητική- εικόνα της... ελληνικής οικονομίας με επιδείνωση των βασικών μεγεθών της: δημοσιονομικά ελλείμματα, εμπορικά ελλείμματα, αύξηση του χρέους, υποχώρηση της επενδυτικής θέσης της Ελλάδας
στην Ε.Ε. θολώνουν την εξωραϊσμένη εικόνα που επιμένει να εκπέμπει η κυβέρνηση.Ωστόσο τελικός αποδέκτης της επιδείνωσης των βασικών μεγεθών δεν είναι η στατιστική, αλλά οι πραγματικοί άνθρωποι και τα εισοδήματά τους. Περισσότερο απ' όλους οι μισθωτοί που έπειτα από μια δεκαετία καθήλωσης των αμοιβών τους δέχονται τώρα το πρόσθετο πλήγμα της πρωτοφανούς ακρίβειας.
Ο πληθωρισμός έχει ήδη εξανεμίσει την αύξηση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στον κατώτατο μισθό. Και τα επόμενα κύματα ανατιμήσεων θα διευρύνουν τις απώλειες στην αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, που μέχρι τον προηγούμενο μήνα μετριόταν στο 18%. Μολονότι η έξαρση του πληθωρισμού είναι πανευρωπαϊκή, έχουν σημασία οι τεράστιες διαφορές που χωρίζουν τους Ελληνες μισθωτούς από αυτούς άλλων χωρών της Ε.Ε. στην αγοραστική δύναμη και στην ποιότητα των θέσεων εργασίας και της απασχόλησης.
Η νέα διεθνής και ευρωπαϊκή κρίση γίνεται πολύ πιο οδυνηρή στην εγχώρια εκδοχή της. Γιατί έχει προηγηθεί μια δεκαετία εξουθένωσης της εργασίας και λεηλασίας των εισοδημάτων. Αλλά και γιατί αυτή η κυβέρνηση, ακόμη και μέσα στην πανδημία, έδειξε έναν εξωφρενικό «μεταρρυθμιστικό» ζήλο στην αποδυνάμωση των εργαζομένων, των δικαιωμάτων τους και των εισοδημάτων τους.
Αλλωστε ακόμη και στο πεδίο των ανατιμήσεων, και ιδιαίτερα των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, είναι αξιοσημείωτο ότι η κοινή γνώμη μπορεί πια να αξιολογήσει την ειδική «συμβολή» της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Πέρα από τις «εισαγόμενες αυξήσεις», η πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας αντιλαμβάνεται τη σημασία του δημόσιου ελέγχου στην παραγωγή και τα δίκτυα ενέργειας και την τεράστια ζημιά που έχει προκαλέσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Η εντυπωσιακή μεταστροφή της κοινής γνώμης κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ στην τελευταία καίρια έρευνα της Public Issue δείχνει ότι οι πολίτες κατάλαβαν πια πώς συνδέεται το ξεπούλημα της ΔΕΗ με τους εξωφρενικούς λογαριασμούς ρεύματος...
efsyn.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα
Η λεηλασία των εισοδημάτων...,