Η μεγαλύτερη "κερδοφόρα" βιομηχανία της χώρας μας

Η μεγαλύτερη βιομηχανία που λειτουργεί διαχρονικά στην χώρα μας, χωρίς να παρουσιάζει ποτέ κανένα πρόβλημα, είναι η φάμπρικα παραγωγής σκανδάλων. Το αστικό τους κοινοβούλιο. «Νόμιμα σκάνδαλα» πότε προς όφελος συνολικά της αστικής τάξης και πότε για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα μεμονωμένου καπιταλιστή...
Οι «εργάτες» που δουλεύουν σ’ αυτή την «βιομηχανία» είναι τα πιο καλοπληρωμένα τσιράκια των πλουτοκρατών και μόνο όταν το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε βαθύτατη σήψη, όπως τώρα, μπορεί κάποιο απ’ αυτά να πληρώσει για τις λαμογιές του –βλ Τσοχατζόπουλος,
πιθανόν σύντομα και ο Γιάννος Παπαντωντίου. Είναι κι αυτό ένα μέρος του παιχνιδιού για να περάσει η ψευδαίσθηση ότι το αστικό σύστημα έχει μηχανισμούς αυτοκάθαρσης.

Να μιλήσουμε τηλεγραφικά για την καινούργια «παραγωγή» του «εργοστασίου» που λέγαμε και θα την ονομάζαμε «υπόθεση The Mall».
Ξεκίνησε το 2001, όταν ο δήμος Αμαρουσίου υπέγραψε σύμβαση με τον ΟΕΚ για την κατασκευή σπιτιών όπου θα έμειναν οι δημοσιογράφοι κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Εκτός απ’ αυτό όμως στην ζούλα πέρασαν και έναν νόμο για την κατασκευή ενός τεράστιου εμπορικού κέντρου. Οι κάτοικοι αντιδρούν και προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικράτειας.

Παρ’ όλα αυτά όμως η εταιρεία Lamda Development –του ομίλου Λάτση- που είχε αναλάβει την δημιουργία και εκμετάλλευση του εμπορικού κέντρου προχωράει κανονικά στην κατασκευή του, αφού παρεμβαίνει ο σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλος, σαν υπουργός Πολιτισμού που ήταν τότε και τους δίνει την πολυπόθητη οικοδομική άδεια, και μάλιστα με αυξημένους συντελεστές δόμησης, μέσω του «ολυμπιακού νόμου που ψηφίζεται στην βουλή.

Τελικά μετά 10 χρόνια το ΣτΕτ με την απόφαση 376/2014 κρίνει παράνομη την ανέγερση του εμπορικού κέντρου και ακύρωσε την οικοδομική του άδεια, λόγω έλλειψης περιβαλλοντικής μελέτης.

Σιγά μην κολλούσαν εκεί ο Λάτσης και το αστικό πολιτικό προσωπικό. Περνούν ένα νόμο στην βουλή σύμφωνα με τον οποίο το αυθαίρετο κατασκεύασμα που λέγεται The Mall θα πληρώσει ένα αστείο πρόστιμο της τάξης των 10.000 ευρώ και θα απαλλαχθεί από κάθε άλλο πολεοδομικό πρόστιμο και τον κίνδυνο κατεδάφισης για 30χρόνια.

Κι αυτός ο νόμος είναι άλλη μια απ’ τις συνηθισμένες «παραγωγές» του «εργοστασίου» που λέγαμε.

tsak-giorgis.blogspot.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα