Η Όλγα Κεφαλογιάννη ξέρει ότι αναγνώρισε την "Δημοκρατία της Μακεδονίας"?


Πάμε όμως πρώτα λίγο πιο πίσω...

Στις 20-27 Οκτωβρίου διεξήχθη στο Λουγκάνο το κινηματογραφικό φεστιβάλ Other Movie, στο οποίο ήταν προγραμματισμένο να συμμετέχουν 7 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους. Εφτά. Όχι μία, ούτε δύο. Εφτά.

Στις 24 Οκτωβρίου οι διοργανωτές του φεστιβάλ ενημέρωσαν τους Έλληνες σκηνοθέτες των εφτά ταινιών ότι τα έργα τους αποσύρθηκαν από τις προβολές κατόπιν αιτήματος του Έλληνα πρέσβη στην Ελβετία με την αιτιολογία ότι στο ίδιο φεστιβάλ συμμετείχαν τα Σκόπια
ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας”.

Καλά μέχρι εδώ; Είναι ξεκάθαρη η θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι η συνύπαρξη με τα Σκόπια όταν αυτά χρησιμοποιούν το όνομα “Μακεδονία” σημαίνει αναγνώριση του ονόματος;

Χαίρομαι. Συνεχίζουμε λοιπόν.

Στις 3-6 Νοεμβρίου διεξήχθη στο Λονδίνο το World Travel Market, η μεγαλύτερη έκθεση για τον τουρισμό στον κόσμο, στο οποίο συμμετείχε προφανώς και η Ελλάδα. Την καμπάνια “100 Χρόνια Ελληνικός Τουρισμός” και το προωθητικό βίντεο που κόστισε €665 χιλ. θα τα σχολιάσουμε σε λίγο. Προς το παρόν, ας δούμε λίγο την παρακάτω φωτογραφία:

Τι βλέπουμε εδώ; Βλέπουμε ότι στην αναζήτηση ανά περιοχή αναφέρονται ξεκάθαρα τα Σκόπια ως Μακεδονία; Όχι, γιατί αν δε μας κάνει μπορούμε να δούμε και την επίσημη ιστοσελίδα των Σκοπίων στο Φεστιβάλ.

Republic of Macedonia λοιπόν. Όχι σε ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ μιας επαρχιακής πόλης της Ελβετίας, αλλά στη μεγαλύτερη έκθεση τουρισμού στον κόσμο όπου η Ελλάδα εκπροσωπείται σε κυβερνητικό επίπεδο από την κυρία (sic) Κεφαλογιάννη, Υπουργό Τουρισμού.

Έχουμε λοιπόν αναγνώριση του ονόματος “Μακεδονία” ή δεν έχουμε; Και αν δεν έχουμε, γιατί η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε την απόσυρση των ταινιών από το φεστιβάλ του Λουγκάνο; Kαι αν τελικά ήταν μια λάθ0ς κίνηση, γιατί δεν ζήτησε συγγνώμη από τους δημιουργούς;

Λίγα λόγια τώρα για το προωθητικό βίντεο της Ελλάδας στο World Travel Market. Επειδή ήθελα να το δω, αναζήτησα στο Youtube “Greece world travel market 2014″. Τίποτα. Μου έβγαζε το flash mob στο Λονδίνο το 2012 (άλλη πατάτα εκείνη) και κάτι άλλα άσχετα. Με τα πολλά, το βρίσκω και κοιτάω στις λεπτομέρειες του βίντεο για να δω τελικά ότι ο λόγος που δεν μπορούσα να βρω το βίντεο ήταν ότι το World Travel Market το είχαν γράψει ως WTM2014. Ο οργανισμός δηλαδή που έχει αναλάβει να προωθήσει τον ελληνικό τουρισμό δεν έχει βασικές γνώσεις SEO για να αυξήσει το visibility των καταχωρήσεών του.

Το βίντεο ξεκινάει στη Νέα Υόρκη. Ναι. Το βίντεο για την προώθηση του ελληνικού τουρισμού ξεκινάει με πανοραμικά πλάνα της Νέας Υόρκης. Πάλι καμία γνώση για το μαρκετίστικο κανόνα των πρώτων δευτερολέπτων.
Για να μη χρονοτριβούμε, το βίντεο κόστισε κάτι λίγο λιγότερο από €665 χιλιάδες. Η πρώτη πατάτα έγινε όταν ο Guardian μας έκανε (και δικαίως) διεθνώς ρεζίλι επειδή στο προωθητικό βίντεο για τον ελληνικό τουρισμό είχαν χρησιμοποιηθεί πλάνα από τη ναζιστική ολυμπιάδα του 1936. Ο ΕΟΤ απάντησε ότι πήραν το απόσπασμα αυτούσιο από τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου. Το ότι σε εκείνο το εξιστορικό πλαίσιο είχε λογική να χρησιμοποιηθεί, ενώ σε προωθητικό υλικό είναι απλά τρελή μαλακία, προφανώς και δεν το σκέφτηκε κανείς. Οργασμός δημιουργικότητας και εξυπνάδας.

Η δεύτερη πατάτα είναι για μένα χειρότερη. Στο 5.25 του βίντεο υπάρχει αυτή η πανέμορφη εικόνα.

Πανέμορφη εικόνα. Μόνο που δεν είναι Ελλάδα. Είναι από την Αυστραλία και το Port Campbell. Εδώ λοιπόν δεν έχουμε μια λάθος κίνηση, μια παράλειψη, μια άγνοια. Έχουμε σκόπιμη χρήση υλικού από μια άλλη χώρα στο δικό μας προωθητικό βίντεο.

Γιατί; Μας λείπουνε οι παραλίες; Μας λείπουνε οι ομορφιές; Όχι.

Αυτό που μας λείπει είναι το μυαλό. Και η τσίπα. Γιατί αν υπήρχε, αυτοί που είναι υπεύθυνοι για το βίντεο θα έπρεπε να παραιτηθούν. Το βίντεο έχει ήδη καεί. Όποιος και να το δει (που σιγά μην κάτσει κανείς να δει 12λεπτο βίντεο), ξέρει ότι είναι προϊόν απάτης και γκάφας.

Tέλος, προσπάθησα να βρω περισσότερες πληροφορίες για αυτό το “100 Χρόνια Ελληνικός Τουρισμός”. Δεν τα κατάφερα. Μπήκα στο σάιτ του ΕΟΤ, πήγα στα press kits όπου θα έπρεπε κανονικά να υπάρχουν αυτές οι πληροφορίες και το μόνο που βρήκα ήταν το STRATEGY FOR THE PROMOTION OF THE GREEK NATIONAL TOURISM ORGANISATION FOR THE NEXT THREE YEARS (2012 – 2013 – 2014).

Έτσι ακριβώς το γράφουν, ρε φίλε, με ΚΕΦΑΛΑΙΑ. Οι τελευταίοι επαγγελματίες στο διαδίκτυο που γράφουν με κεφαλαία.

Το άνοιξα μήπως βρω τίποτα πληροφορίες και βρήκα άλλο ένα δείγμα κιτς τουριστικής πολιτικής, όπου οι τίτλοι των φωτογραφιών δεν παρουσιάζουν καμία ομοιογένεια. Άλλοι Αγγλικά, άλλοι Ελληνικά και Αγγλικά, άλλοι μόνο Ελληνικά.

Δε θα μάθω λοιπόν ποτέ τι σημαίνει “100 Χρόνια Ελληνικός Τουρισμός”. Θα μείνω με την απορία πώς γίνεται να ξεκίνησε ο ελληνικός τουρισμός το 1914, όταν δηλαδή ξεκινούσε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Επιμύθιο: πραγματικά, δε με ενδιαφέρει αν τα Σκόπια θα λέγονται Δημοκρατία της Μακεδονίας ή Δημοκρατία του Μπακαλιάρου Σκορδαλιά. Με αφήνει παντελώς αδιάφορο. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι αν οι άνθρωποι που πληρώνονται αδρά για να κάνουν μια δουλειά την κάνουν σωστά. Και αυτό περιλαμβάνει τόσο την Υπουργό και την ομάδα της όσο και όποιον έφτιαξε το βίντεο (θα ήθελα πολύ να μάθω ποιοι είναι).

Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι η Κεφαλογιάννη και ο ΕΟΤ κάνουν μέτρια έως κακή προώθηση της χώρας. Έχουν ένα τόσο δυνατό προϊόν στο σήμερα, στο 2014, και επιμένουν ακόμα με αρχαία, θεούς και ήρωες, λες και δεν έχουν καταλάβει ακόμα ότι οι περισσότεροι τουρίστες έρχονται για τον ήλιο, τη θάλασσα και το φαγητό.

Πηγή: http://anemosantistasis.blogspot.com/2014/11/blog-post_869.html#ixzz3IUUwEZ73
Keywords
Τυχαία Θέματα