Η πανδημία των αρνητών...

Τέλος Αυγούστου 2020. Λιμάνι Πειραιά. Μετά από ώρες σε ένα πλοίο όπου οι μισοί φορούν τη μάσκα σαν κολιέ στον λαιμό, Ελληνίδα τουρίστρια μπαίνει στο ταξί, κάθεται πίσω, φοράει τη μάσκα και καθαρίζει τα χέρια της με αντισηπτικό. Βάζει και ζώνη. Εξαλλος ο οδηγός με όλα: «Καλά, εσύ... τώρα τα πιστεύεις αυτά, κοπέλα μου; Αυτά είναι παραμύθια».

Οι αρνητές του Covid-19. Στο λοκντάουν δεν τους έβλεπες, πολλαπλασιάζονταν όμως στον ψηφιακό χώρο, εκμεταλλευόμενοι
τις επιστημονικές αβεβαιότητες...
και τις δηλώσεις παρανοϊκών ηγετών τύπου Τραμπ και Μπολσονάρο. Πλέον τους συναντάς συχνότερα:

«Γιατί το κράτος ξαφνικά ενδιαφέρεται για τον ιό αυτό και όχι για τον καρκίνο;», «Μια γρίπη είναι και τίποτα περισσότερο», «Είναι προϊόν του καπιταλισμού», «Είναι ένα γενετικά τροποποιημένο βιολογικό όπλο που κατασκευάστηκε από τους Κινέζους», «Ο κορονοϊός δεν υπάρχει», «Προκαλείται από τις κεραίες 5G που εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητικά κύματα», «Μέρος του σχεδίου του Μπιλ Γκέιτς για την ολοκληρωτική παγκόσμια κυβέρνηση». Οι θεωρίες συνωμοσίας διαδίδονται πλέον ταχύτερα από τον COVID-19. Και ενώ προφανώς αγγίζουν περισσότερο το παραδοσιακά συνωμοσιολογικό ακροδεξιό ακροατήριο, δεν φωλιάζουν μόνο εκεί.

Τον Ιούνιο δημοσκόπηση (Pulse, «Καθημερινή») έδειχνε πως 5 στους 10 στην Ελλάδα βλέπουν ανθρώπινο χέρι στη δημιουργία του κορoνοϊού, ενώ το 33% εκτιμούσε ότι εξυπηρετεί την επιβολή μαζικού αναγκαστικού εμβολιασμού. Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αναφέρει πως το 26% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι είναι μια σκόπιμη προσπάθεια «μείωσης του παγκόσμιου πληθυσμού».

Είναι βέβαια αρκετά πιθανό οι αρνητές της πανδημίας και όσοι διαδήλωσαν πρόσφατα στις ευρωπαϊκές πόλεις να είναι από τους πρώτους που θα σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Πράγματι είναι δύσκολο να βγάλεις άκρη μαζί τους: «Ξέρεις έναν που να είναι θετικός;» είναι η μόνιμη ερώτησή τους. «Ναι, δεκάδες» εξηγείς. Φυσικά δεν πείθονται. Φοβάμαι ότι αυτή η κατάσταση είναι πραγματικά χειρότερη από τον κορονοϊό.

Εξάλλου, αυτός δεν υπάρχει.

Κώστας Ζαφειρόπουλος

efsyn.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα