Η πρώτη πολιτική σύγκρουση της τρικομματικής κυβέρνησης

Αντιμέτωπος με την πρώτη, πραγματική ιδεολογικο-πολιτική σύγκρουση της τρικομματικής κυβέρνησης βρίσκεται ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος, μέχρι την Πέμπτη, οπότε αναμένεται να συνεδριάσουν εκ νέου οι τρεις πολιτικοί, καλείται να βρει δίοδο απεγκλωβισμού από το διαφαινόμενο αδιέξοδο στο θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου...
Το κλίμα στη χθεσινή συνάντηση των κ. Σαμαρά, Βενιζέλου
και Κουβέλη ήταν πρωτόγνωρα φορτισμένο, επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι η κόντρα για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο είναι η κορυφή του παγόβουνου που έχει αρχίσει να δημιουργήσει το τελευταίο διάστημα μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων και του συστήματος εξουσίας του Μεγάρου Μαξίμου για μία σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με τις κυβερνητικές αποφάσεις, τον τρόπο που αυτές λαμβάνονται, και φυσικά με τη συνολική λειτουργία της κυβέρνησης.

Το γεγονός ότι το ζήτημα που κινδυνεύει να λειτουργήσει ως θρυαλλίδα για τη συνοχή της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνεται στις λεγόμενες μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, ενισχύει τον προβληματισμό πολιτικών κύκλων, που δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τη δυνατότητα των τριών κομμάτων να υπερβούν τις ιδεολογικές τους διαφορές αλλά και την αγωνία που απορρέει από τις δημοσκοπικές επιδόσεις ενός εκάστου, προκειμένου να αποσυντονιστεί η υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.

Μετά τη χθεσινή εξέλιξη, καταβάλλεται προσπάθεια από το Μέγαρο Μαξίμου να μην πυροδοτηθεί περαιτέρω το κλίμα έντασης με τους κυβερνητικούς εταίρους, αν και το κυβερνητικό επιτελείο διαμηνύει ότι «δεν υπάρχει πρόθεση κατάθεσης του νομοσχεδίου».

Άπαντες, ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι οι χειρισμοί που θα απαιτηθούν εκ μέρους του πρωθυπουργού είναι δύσκολοι. «Αν επιμείνει μέχρι τέλους στην άρνηση κατάθεσης του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη, όπως ήδη διαμηνύεται, τότε το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει το δικό του νομοσχέδιο, το οποίο και δεν αποκλείεται να υπερψηφιστεί όχι μόνο από τη ΔΗΜΑΡ, αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μία τέτοια εξέλιξη, θα φέρει σε θέση μετωπικής σύγκρουσης τη Νέα Δημοκρατία με τους κυβερνητικούς της εταίρους και ενδεχομένως θα διευκολύνει όσους θέλουν να την ταυτίσουν με την Χρυσή Αυγή» σημειώνουν πολιτικά στελέχη.
Εξίσου βαρύ, όπως παρατηρούν, θα είναι και το κόστος τυχόν υπαναχώρησης εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου, αφού θα θεωρηθεί στρατηγική ήττα όχι μόνο της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού, ενώ επιπρόσθετα είναι αμφίβολο αν θα υπερψηφιστεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος.

«Χθες άνοιξε ένα ρήγμα στην τρικομματική κυβέρνηση» παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη που εκφράζουν την ελπίδα να είναι «ρηχό» και να μην θέσει σε μεγάλο κίνδυνο την κυβερνητική συνοχή.
Keywords
Τυχαία Θέματα