Η συμφωνία γέφυρα… γκρεμίστηκε και πάμε για συνολική

Με την κλεψύδρα για τη συμφωνία να αδειάζει και τον επόμενο μεγάλο σκόπελο να είναι η αποπληρωμή των 760 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 12 Μαΐου, μία ημέρα μετά το προγραμματισμένο Eurogroup, η κυβέρνηση…

προχωρά σε αλλαγή στόχων, μετά και τη νέα εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις
με το Brussels Group, με την ανένδοτη στάση του Ταμείου για επώδυνες παρεμβάσεις σε εργασιακά (απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων) και ασφαλιστικό (διατήρηση ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που συνεπάγεται μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις).

Η σύσκεψη το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαίωσε αυτό που διαμηνυόταν από την πλευρά των εταίρων εδώ και καιρό. Ότι δηλαδή έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και το ενδεχόμενο μίας ενδιάμεσης συμφωνίας αποτελεί σχέδια επί χάρτου, τα οποία θα παραμείνουν σχέδια. Έτσι το ενδεχόμενο ενός έκτακτου Eurogroup για προσωρινή λύση στο χρηματοδοτικό αδιέξοδο αφήνεται κατά μέρος, ενώ για το Eurogroup της 11ης Μαΐου στην κυβέρνηση αλλά και από την πλευρά των εταίρων κρατούν μικρό καλάθι.

Από το κυβερνητικό επιτελείο πλέον αφήνουν πίσω την ενδιάμεση συμφωνία και όπως τονίζουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου στοχεύουν σε μία συνολική λύση μέσα στο Μάιο, που θα εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση της χώρας μέχρι και το 2016.

Το επείγον του ζητήματος διαφάνηκε και στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Η συνάντηση στο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη αλλά και του επικεφαλής της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, Ευκλείδη Τσακαλώτου, η οποία έγινε στη σκιά του νέου αδιεξόδου που φαίνεται να ανακύπτει στο Brussels Group.

Πλέον στο κυβερνητικό επιτελείο με το ένα μάτι κοιτούν το τι μέλλει γενέσθαι στις εργασίες στο Brussels Group που ξεκινούν εκ νέου τη Δευτέρα και με το άλλο την κρίσιμη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Τετάρτη, ευελπιστώντας σε μία ανάσα ρευστότητας από το Μάριο Ντράγκι, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τα χρηματοδοτικά κενά μέχρι την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και την επίτευξη μίας οριστικής συμφωνίας.

Το ενδεχόμενο εκταμίευσης χρημάτων ακόμα και στο ενδεχόμενο συμφωνίας πριν τις 12 Μαΐου που φαντάζει απίθανο πλέον, αποκλείστηκε την Κυριακή με διαρροές στη Handelsblatt, στις οποίες τονιζόταν ότι ακόμα και σε αυτή την περίπτωση οι θεσμοί θα περιμένουν την ψήφιση του μεταρρυθμιστικού πακέτου από τη Βουλή και να δουν τα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή του για να δώσουν το πράσινο φως σε εκταμίευση της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.

Το μήνυμα για παράθυρο ρευστότητας από την ΕΚΤ είχε αφήσει ωστόσο ανοιχτό το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας, Μπενουά Κερέ με δηλώσεις του το Σάββατο, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και ανώτατη πηγή της ΕΚΤ σε δηλώσεις στη Handelsblatt.
«Η ΕΚΤ θα μπορούσε να επιτρέψει στην Αθήνα να εκδώσει περισσότερα έντοκα γραμμάτια για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες απέναντι στο ΔΝΤ. Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα έχει εξαντλήσει το περιθώριο έκδοσης των γραμματίων, που ανέρχεται σε 15 δισ. ευρώ», αναφέρει η πηγή τονίζοντας ότι η όποια απόφαση της Φρανκφούρτης θα είναι συναρτήσει της προόδου στις διαπραγματεύσεις.
Keywords
Τυχαία Θέματα